Την Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών με αφορμή τα 75χρονα της Εταιρείας με την επιστημονική εσπερίδα "Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών: 75 χρόνια ζωής και προσφοράς στον πολιτισμό και στο έθνος".
Το χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου μετέφερε στην εσπερίδα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο και την κατάσταση που επικρατούσε στην Κύπρο, ένεκα της Βρεττανικής Αποικιοκρατίας, το 1936, έτος κατά το οποίο ιδρύθηκε η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών. Επίσης, αναφέρθηκε στα γεγονότα μετά την επαναστατική δράση των Κυπρίων, τον Οκτώβριο του 1931, κατά των Άγγλων, καθώς και στις αντιδράσεις των Βρετανών σε βάρος των Κυπρίων. Δηλαδή την εξορία των ιεραρχών και την καταδυναστευτική πολιτική του νέου κυβερνήτη Πάλμερ, τη γνωστή ως εποχή της Παλμεροκρατίας.
Μετά το θάνατο του πολιού Αρχιεπισκόπου Κυρίλλου Γ’ το 1933, την Εκκλησία της Κύπρου διαποίμαινε ο μόνος εν Κύπρω Επίσκοπος και τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου Μητροπολίτης Πάφου Λεόντιος. Μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για την κοινωνική, πολιτική και εθνική επιβίωση των Ελλήνων της Κύπρου, το 1936, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου μαζί με άλλους Εκκλησιαστικούς παράγοντες, πνευματικούς ανθρώπους οι οποίοι επεδείκνυαν αγάπη για τα γράμματα, τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου και διαπνέονταν από αυξημένη φιλοπατρία, ίδρυσαν την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών.
Κατά τη διάρκεια των 75 ετών ιστορικής πορείας της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών συγκεντρώθηκε σπουδαίο αρχειακό υλικό, το οποίο ειδικοί ερευνητές επεξεργάστηκαν και πρόβαλαν μέσω Κυπρολογικών Συνεδρίων ή ειδικών επιστημονικών μελετών. Κατ’ εξοχή, βέβαια, μέσω της Επετηρίδας που εκδίδει η Εταιρεία, προβλήθηκε και συνεχίζει να προβάλλεται η ιστορική συνέχεια των Ελλήνων της Κύπρου και, οι αξίες και ο πολιτισμός, που οι Κύπριοι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα καλλιεργούν.
Η Ιερά Αρχιεπισκοπή αισθάνεται χαρά για το γεγονός ότι φιλοξενεί στις αυλές της την προσπάθεια των ανθρώπων του πνεύματος και του πολιτισμού και ιδιαίτερα γιατί προσφέρει φιλοξενία στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, στο Παλαιό Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο.
Ο Θεοφιλέστατος, ακολούθως, συνεχάρει τον Πρόεδρο κ. Χοτζάκογλου και στο πρόσωπό του το Δ.Σ. και όλα τα μέλη της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, για την απόφασή τους να εορτάσουν τα 75χρονα με επιστημονική εσπερίδα και να τιμήσουν πρόσωπα και οργανισμούς, που προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν στο πολύπλευρο έργο της. Επίσης, συνεχάρει και ευχαρίστησε τους «ήρωες» κάθε επιστημονικής παρουσίασης, δηλαδή τους εισηγητές που ανέλαβαν τον κόπο να επεξεργαστούν κυπρολογικά θέματα. «Αναμένουμε με πολλή χαρά», σημείωσε, τα πρακτικά των ομιλιών. Πρόκειται για πρωτότυπες επιστημονικές ανακοινώσεις.
Ακολούθως αναφέρθηκε στην επίδοση τιμητικών διακρίσεων σε πρόσωπα και οργανισμούς, που διαχρονικά προσέφεραν υπηρεσίες στο έργο της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, ενέργεια που τιμά το Δ.Σ. και τα μέλη της Εταιρείας καθότι αποδεικνύει το σεβασμό και την εκτίμηση σ’ αυτούς που εργάστηκαν κατά το παρελθόν. Και είναι γνωστό ότι άνθρωποι, που θυμούνται αυτούς που προηγήθηκαν, καταξιώνονται και οι ίδιοι στη συνείδηση των επόμενων. Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνεται ο λόγος ύπαρξης της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών μέσα στην κυπριακή κοινωνία και ειδικότερα μέσα στο περιβάλλον των πνευματικών ανθρώπων της πατρίδας.
Ο Θεοφιλέστατος, απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Εταιρείας, προσέθεσε ότι υπάρχουν περιθώρια προβολής και διοχέτευσης προς τους νέους, και ιδιαίτερα στα Λύκεια, του επιστημονικού υλικού που δημιούργησε η αγάπη των μελών της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών όλα αυτά τα χρόνια. Δηλαδή, μέσα από τα σύγχρονα πολυμέσα, οι έφηβοι να μαθητεύσουν στο αρχειακό υλικό, στον πνευματικό αυτό θησαυρό της Κύπρου μας.
Ολοκληρώνοντας, ο Θεοφιλέστατος, μετέφερε προς όλους τους παρευρισκόμενους την πατρική αγάπη και τις ευχές του Μακαριωτάτου για καλά Χριστούγεννα και ευλογημένο το νέο έτος, αλλά και για κάθε επιτυχία στο όλο επιστημονικό έργο της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών.
Τέλος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Χοτζάκογλου επέδωσε τιμητική πλακέτα στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, σε ένδειξη της ευγνωμοσύνης και της εκτίμησης της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, για την πολύπλευρη στήριξή της στο έργο που αυτή επιτελεί.
Στην εσπερίδα μίλησε, επίσης, ο εκπρόσωπος του Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Β. Παπαϊωάννου, ενώ εκλεκτοί ομιλητές, με ανακοινώσεις, παρουσίασαν το έργο παλαιοτέρων μελών του Δ.Σ., την προσφορά της Εταιρείας στον πολιτισμό και την ιστορία του Παλαιού Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου, όπου φιλοξενείται η Εταιρεία.
Η εσπερίδα πλασιώθηκε από σπάνιο φωτογραφικό υλικό με την ιστορία του κτηρίου της Παλαιάς Αρχιεπισκοπής και ολοκληρώθηκε με δεξίωση προς τους προσκεκλημένους.
Το πρόγραμμα της εσπερίδας επισυνάπτεται ΕΔΩ... (κάντε κλικ).