του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Πάφου
Μέσα σε μια άκρως εορταστική ατμόσφαιρα, με τη ψυχή, όμως και την καρδιά στραμμένη στη μαρτυρικώς στενάζουσα και σκλαβωμένη σήμερα Κερύνεια μας, πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα του Σαββάτου, 10 Δεκεμβρίου 2011, η τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου.
Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας, αφίχθη στην είσοδο της κοινότητος Κοκκινοτριμιθιάς στις 4:00 μ.μ., όπου εκεί έγινε δεκτός από τον προσκαρτερούντα λαό της θεοσώστου Μητροπόλεως Κυρηνείας, τους Αγίους Αρχιερείς, τον κλήρο, τις αρχές και εξουσίες της περιοχής και πλήθους νέων μαθητών, κατά το πλείστον, του νέου Μητροπολίτη.
Το πλήθος του κόσμου που κατέκλυσε την περιοχή επεφύλαξε στο νέο Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσόστομο λαϊκή υποδοχή, ραίνοντάς τον με ροδοπέταλα και λουλούδια και τον συνόδευσε εν πομπή, με λάβαρα, σημαίες και παρατεταμένα χειροκροτήματα, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στην Κοκκινοτριμιθιά, προσωρινή έδρα της Μητροπόλεως.
Η ενθρόνιση πραγματοποιήθηκε από τον Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο, στην παρουσία του εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, των μελών της Ιεράς Συνόδου, πλειάδας κληρικών, μοναχών και μοναζουσών, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου.
«Η Ιερά Μητρόπολις Κυρηνείας αποβάλλει σήμερα τον πέπλο της χηρείας και το ευσεβές πλήρωμά της παραμερίζει προσωρινά τη θλίψη του εκτοπισμού και «χρησταίς ταις ελπίσι» σε υποδέχεται «εν φωνή αγαλλιάσεως και εξομολογήσεως ήχου εορτάζοντος». Χαίρουμε και εμείς, οι εν Χριστώ αδελφοί σου και σε συγχαίρουμε εξ όλης καρδίας», τόνισε στην προσφώνηση του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος.
«Πολλές και βαριές είναι οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις κάθε επισκόπου, όπου κι αν αυτός κληθεί να υπηρετήσει. Μα στην Κύπρο, ιδιαίτερα σήμερα, το έργο τούτο καθίσταται υπερβαλλόντως βαρύ. Γιατί στην Κύπρο, ο επίσκοπος έχει καθήκον επιτακτικό να αγωνίζεται τον αγώνα όχι μόνον της πίστεως, αλλά και της πατρίδος, που βρίσκεται σήμερα σε θανάσιμο κίνδυνο, με το φάσμα του εκτουρκισμού να πλανάται επικίνδυνα στον ορίζοντά της», είπε.
«Εσύ, όμως, άγιε αδελφέ», υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Πάφου, «αποκτάς σήμερα το προνόμιο της πρωτοπορίας στον εθνικό αγώνα. Ολόκληρη η επαρχία σου βρίσκεται σήμερα υπό την κατοχή των Τούρκων. Και το χειρότερο: Ξένοι, αλλά και δικοί μας θεωρούν αυτονόητη την απεμπόλησή της. Τη διαγραφή του Κηφέα και του Πράξανδρου, του αγίου Θεοδότου, του Κυριάκου Μάτση. Ακόμα και δικοί μας πολιτικοί ηγέτες διακηρύσσουν πως δεν θα δεχθούν λύση χωρίς την επιστροφή της Αμμοχώστου και της Μόρφου. Και διαγράφουν την Κερύνεια με μιαν ιστορία τρισήμισυ χιλιάδων χρόνων ελληνική».
«Επώδυνη συνεχής πληγή θα’ναι από σήμερα η αρχιερατική διακονία σου, που θα δρα συνεχώς και ως υπόμνηση χρέους. Τι άλλο, εκτός από συνεχή πληγή και χαίνον τραύμα συνιστά μια κατεχόμενη επαρχία και η συνεχής, αδιάλειπτη, θύμισή της; Η ανάμνηση των κατεχομένων ναών μας, αλλά και το προσφυγοποιημένο ποίμνιο σου, είμαστε σίγουροι ότι θα γιγαντώνουν τη θέληση για αγώνα προς απελευθέρωση», επεσήμανε.
«Μπορεί ο Μητροπολίτης Κυρηνείας να διαγράψει, ή να παραβλέψει, την κατοχή, την προσφυγιά, τους αγνοουμένους, την καταστροφή των ιερών και των οσίων μας; «Καν αυτός σιγήση, οι λίθοι κεκράξονται». Κι η κραυγή θα είναι παρότρυνση για αγώνα. Αγώνα για απελευθέρωση της πατρίδας, για προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεκδίκησή τους για όλους τους νομίμους κατοίκους της νήσου μας», ανέφερε.
Τέλος, ο Πάφου Γεώργιος ευχήθηκε στο νέο μητροπολίτη «νά’ναι η ποιμαντορία σου πολύχρονη και καρποφόρα. Την καρποφορίαν εγγυάται η δαψιλής μόρφωσή σου, η εργατικότητα σου, την οποία προοιωνίζει και η νεότητά σου, καθώς και το πράον και ταπεινόν του χαρακτήρα σου. Κυρίως, όμως, ευχόμαστε να καταστείς ο νέος Ιησούς του Ναυή που θα οδηγήσεις τον λαό σου πίσω στις πατρογονικές εστίες του».
Στην αντιφώνησή του, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας ευχαρίστησε «από καρδιάς» τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου «για όλα αυτά τα σοφά λόγια που μου απευθύνατε και σας διαβεβαιώ ότι σίγουρα για μένα αποτελούν οδοδείκτες και πυξίδα, την οποία αν την έχει κανείς κατά νουν μπορεί απλανώς να πορευτεί και να μεταβεί, όπως ο Ιησούς του Ναυή, που έχετε αναφέρει, προς τη γη των πατέρων μας».
«Θα επιδιώξω να ευρίσκομαι σε επικοινωνία και να αφουγκράζουμαι τις ανησυχίες του Κερυνειώτικου λαού», τόνισε ο Πανιερώτατος, δηλώνοντας γνώστης των προβλημάτων και των αναγκών, που με την προσφυγοποίηση έχουν αναπτυχθεί στους κόλπους του ποιμνίου του, αλλά και υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητά του για τη διεκδίκηση των δικαίων του λαού του.
Επεσήμανε, ακόμη, ότι σε σχέση με τις διεκδικήσεις μας «χρειάζεται λεπτή πολιτική και εκκλησιαστική διπλωματία, καθώς τα προβλήματα δεν λύονται με φωνές και συνθήματα. Πρέπει να προσεγγίσουμε και να κτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας με τους ξένους και να τους αναγκάσουμε με τον τρόπο μας να μας σεβαστούν και έτσι να πετύχουμε στον αγώνα μας».
«Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για το λαό που μου εμπιστεύτηκε ο Θεός και θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για τα δίκαια του», υπογράμισε με έμφαση ο Κυρηνείας Χρυσόστομος. «Η Κερύνεια μας φέρνει όλους κοντά και μας ενώνει. Είμαστε Κερυνειώτες, είμαστε όλοι ένα σώμα και πρέπει όλοι οι άνθρωποι να έλθουμε κοντά και να συνδεθούμε με την Εκκλησία και ιδιαιτέρως οι νέοι άνθρωποι, ώστε να μην σβήσει η ελπίδα της ευλογημένης, από το Θεό, επιστροφής».
«Μετά βεβαιότητος πιστεύουμε ότι θα διακονήσεις την Εκκλησία ως επίσκοπος άξιος της ιστορίας και της διαχρονικής μαρτυρίας της αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου και ως εκφραστής των αιωνίων παραδόσεων του θεοφιλούς ημών Γένους», τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος, ο οποίος μετέφερε στο νέο Μητροπολίτη τα συγχαρητήρια και τις πατρικές ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Καταλήγοντας, ο Μητροπολίτης Ρόδου διαβεβαίωσε τον Κυρηνείας Χρυσόστομο ότι «εν τη διακονία σου θα έχεις ως ισχυράν βακτηρία τας ευχάς και την πατρικήν αγάπη του Οικουμενικού Πατριάρχου».
«Η αδελφότητα της Ιεράς Μονής Κύκκου σεμνύνεται και αγάλλεται σήμερα, γιατί βλέπει ένα άξιο τέκνο της να ανέρχεται τις βαθμίδες του επισκοπικού αξιώματος και να ενθρονίζεται ως Μητροπολίτης Κυρηνείας», ανέφερε προσφωνόντας το νέο Μητροπολίτη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος.
«Είμαι βέβαιος ότι ο νέος σας Μητροπολίτης με το ανεπίληπτο του ήθος και την ισχύ του πνεύματός του και την ευγένεια της ψυχής του και την πλούσια θήραθεν μόρφωσή του θα αναλώνει καθημερινά τις σωματικές και πνευματκές δυνάμεις του για να ενισχύει και να αναπτερώνει το αγωνιστικό φρόνημα και την ελπίδα του για λευτεριά και δικαίωση», είπε.
Ο Κύκκου Νικηφόρος τόνισε ότι «δεν είμεθα μειωμένων εθνικών αντιστάσεων» και υπογράμμισε ότι «ο Ελληνισμός στην Κύπρο θα επιβιώσει με την Φαναριώτικη πολιτική».
«Πιστεύω ότι ο κάθε επίσκοπος και ο γαλουχηθείς μέσα στα νάματα της Κυκκώτικης Θεολογίας και της Κυκκώτικης πολιτικής πρέπει να υπερβαίνει κάθε εσωστρέφεια, φανατισμό και μισαλλοδοξία και να εκφράζει τον οικουμενικό και πανανθρώπινο χαρακτήρα του λυτρωτικού έργου του Σωτήρος Χριστού και να αγωνίζεται για την επικράτηση των υψηλών, πανανθρώπινων αγαθών της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ενότητας και της αδελφοσύνης».
Ευχήθηκε, τέλος, στο Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσόστομο «να είναι ο Επίσκοπος της αγάπης και της ταπείνωσης. Μιας αγάπης χωρίς όρους και όρια. Μιας αγάπης που στο βάθος της θα φτάνει μέχρι τη θυσία και το πλάτος της θα περιλαμβάνει όλους τους ανθρώπους και αυτούς ακόμη τους εχθρούς σου».
Χαιρετισμούς προς το Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσόστομο απηύθυναν, επίσης, ο γραμματέας της Μητροπόλεως Κυρηνείας κ. Χριστόδουλος Παχουλίδης, ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Κοκκινοτριμιθιάς κ. Χριστάκης Μελετιές και ο πρόεδρος της εκκλησιαστικής επιτροπής του Ιερού Ναού Αποστόλου Βαρνάβα Κοκκινοτριμιθιάς.
Λουκάς Α. Παναγιώτου
11 Δεκεμβρίου 2011