Τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «Φως εξ Εώας, Ορθόδοξα μνημεία στην Πολωνία» πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2011, στο Μέγαρο της Παλαιάς Αρχιεπισκοπής. Η εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, συνδιοργανώνεται από την Πρεσβεία της Πολωνίας και την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, εξ αφορμής της Πολωνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της συμπλήρωσης 75 χρόνων από την ίδρυση της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών.
Η εν λόγω έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου και θα λειτουργεί από τις 10.00 το πρωί έως τις 4.00 το απόγευμα.
Στη εγκαίνια ο δρ Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου, Πρόεδρος της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, καλοσώρισε τους προσκεκλημένους στο ιστορικό κτήριο της Παλαιάς Αρχιεπισκοπής σημειώνοντας τους δεσμούς που ενώνουν τον Ελληνισμό με την Πολωνία. Στη χώρα αυτή τυπώθηκαν κάποια από τα πρώτα ελληνικά παλαίτυπα, όταν η Οθωμανική αυτοκρατορία δεν επέτρεπε την τυπογραφία στα εδάφη της, στις βιβλιοθήκες της βρίσκονται ελληνικά χειρόγραφα και μάλιστα ένα από την Κύπρο, στα εδάφη της είχαν καταφύγει και ιδρύσει ορθόδοξες κοινότητες πολλοί Ρωμιοί έμποροι κατά το 17ο -19ο αιώνα, ενώ στη νεώτερη περίοδο Πολωνοί αρχαιολόγοι ανέσκαψαν πολλές θέσεις στην Πάφο αναδεικνύοντας την αρχαιολογία της Μεγαλονήσου.
Ο Θεοφ. Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, μεταφέροντας τις ευλογίες και το χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου, αναφέρθηκε στον εκχριστιανισμό της Πολωνίας από τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα η Εκκλησία της Πολωνίας αποτελείται περίπου από 600.000 Ορθοδόξους και είναι πολύ καλά οργανωμένη. Λέγοντας ότι μια φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της φωτογραφικής έκθεσης, αφού μέσα από αυτή προβάλλεται η ευλάβεια και η ποιότητα των Ορθοδόξων Χριστιανών της Πολωνίας, καθώς και η κοινή εκκλησιαστική παράδοση με την Κύπρο. Ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε σε προσωπικές εμπειρίες που αποκόμισε από τις επισκέψεις του στην Εκκλησία της Πολωνίας, και ιδιαίτερα στο Bialystok, κατά τις οποίες είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τα μοναστήρια και διάφορες ενορίες, και να έρθει σε επαφή με τους ευλαβείς ορθοδόξους αδελφούς της Πολωνίας. Επεσήμανε, επίσης, ότι από την επαρχία του Bialystok προέρχονται τα περισσότερα φωτογραφικά στιγμιότυπα της έκθεσης με Εκκλησίες, Μοναστήρια και άλλους χώρους ευλάβιας και προσευχής των Πολωνών.
Ένεκα των καλών σχέσεων με την Εκκλησία της Πολωνίας, λοιπόν, και τις επίσημες επισκέψεις της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου της Πολωνίας κ. κ. Σάββα στην Κύπρο και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου στην Πολωνία, γεννήθηκε η ιδέα για την πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης, η οποία λόγω χρόνου δεν έγινε κατά την επίσκεψη του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Πολωνίας στην Κύπρο. Τότε προβλήθηκε από μεγάλη οθόνη, έξω από το Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, η παράδοση και ζωή της Ορθοδοξίας στην Πολωνία. Σήμερα, όμως, με οδηγίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, η έκθεση για τη ζωή και την παράδοση των Ορθοδόξων αδελφών από την Πολωνία φιλοξενείται στους χώρους της Παλαιάς Αρχιεπισκοπής. Τέλος, ο Επίσκοπος Μεσαορίας ευχαρίστησε τον Πρέσβη της Πολωνίας και τους συνεργάτες του, τη δημοσιογράφο και φωτογράφο κα Άννα Radziukiewicz, η οποία είναι Ορθόδοξη και κατάγεται από το Bialystok και έχει την ευθύνη της επιμέλειας της έκθεσης, καθώς και την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών για τη διοργάνωση και διαικπεραίωση αυτής της πανέμορφης φωτογραφικής έκθεσης.
Ο Πρέσβης της Πολωνίας στην Κύπρο, κ. Pawel Dobrowolski, στο χαιρετισμό τους εξέφρασε το ενδιαφέρον του να ανοίξει η χώρα του ένα παράθυρο στην Κύπρο, αποκαλύπτοντας κοινές παραδόσεις και πρακτικές που συνδέουν τους δύο ευσεβείς λαούς της Κύπρου και της Πολωνίας.
Στα εγκαίνια παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, πολλοί διπλωμάτες, όπως οι Πρέσβεις της Ελλάδος, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Βραζιλίας και άλλοι επίσημοι.
Επιμέλεια: Παναγιώτης Θεοδώρου, Θεολόγος.