Τελέστηκαν την Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2011, τα αποκαλυπτήρια της προτομής της Μάγδας Κιτρομηλίδου στο Λύκειο Παλουριώτισσας από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο και τον Έντιμο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργο Δημοσθένους.
Ακολουθεί ο Χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου, τον οποίο εκφώνησε ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος.
Αγαπητοί μας,
Αναμφίβολα, η σημερινή εκδήλωση αποκαλυπτηρίων της προτομής της αείμνηστης εκπαιδευτικού και συγγραφέως Μάγδας Κιτρομηλίδους αποτελεί έκφραση της έμπρακτης αναγνώρισης, του σεβασμού και της ευγνωμοσύνης για την όλη προσφορά της προς την προώθηση της παιδείας και των γραμμάτων προς την κοινωνία και γενικότερα στον τόπο μας.
Η Μάγδα Κιτρομηλίδου γεννήθηκε το 1919 στην Πάφο. Ο πατέρας της Πασχάλης Δ. Πασχαλίδης υπήρξε ο πρώτος Γυμνασιάρχης του Γυμνασίου Πάφου. Σύντομα, και η ίδια μετά την αποφοίτησή της από το Γυμνάσιο, θα ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα της ως εκπαιδευτικού και θα σπουδάσει Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στην Αθήνα θα την προλάβουν το ξέσπασμα του Β\' Παγκοσμίου Πολέμου και οι επακόλουθες αντίξοες συνθήκες ζωής και η φρίκη της γερμανικής κατοχής, κατά τη διάρκεια της οποίας εργαζόταν στο Αναμορφωτικό Σχολείο Θηλέων Αθηνών.
Με το τέλος του πολέμου επιστρέφει στην Κύπρο, όπου αρχίζει την ευδόκιμη υπηρεσία της ως Εκπαιδευτικού σε ιστορικά σχολεία της Κύπρου όπως το Γυμνάσιο Πάφου, το Παγκύπριο Γυμνάσιο, το Γυμνάσιο Φανερωμένης και το Γυμνάσιο Παλλουριώτισσας στο οποίο διατέλεσε και Διευθύντρια.
Όλα αυτά τα χρόνια της γόνιμης παρουσίας της στα εκπαιδευτήρια της Κύπρου, η Μάγδα Κιτρομηλίδου διακρίθηκε για την αγάπη και το σεβασμό, που έτρεφε για τους μαθητές της, στις ψυχές των οποίων καλλιέργησε την πίστη στις αιώνιες και ακατάλυτες αρχές και αξίες, που καταξιώνουν τη ζωή και εξυψώνουν τον άνθρωπο.
Πίστευε στον ηθοπλαστικό χαρακτήρα και στην ανθρωποποιό δύναμη του σχολείου. Έτρεφε, δηλαδή, μια βαθιά πίστη προς την δυνατότητα του σχολείου να διαπλάθει το ήθος και το χαρακτήρα των παιδιών με διαχρονικές αξίες. «Φροντίστε», έλεγε στις μαθήτριες του τότε Γυμνασίου Θηλέων Παλουριωτίσσης, «να τάξετε τον εαυτό σας στην υπηρεσία του πιο υψηλού στόχου της ανθρώπινης ζωής, που αποβλέπει στη μόρφωση και στη διάπλαση του ανώτερου ανθρώπου. Γιατί τέτοιους ανθρώπους χρειάζεται ο τόπος μας, για να ανακύψει από τα δεινά, όπου τον έχουν βυθίσει η σκληρότητα, η ασυνειδησία, η ανευθυνότητα, η συμφεροντολογία».
Γνώμονας πάντοτε των πράξεων και των ενεργειών της ήταν το καλώς νοούμενο συμφέρον των μαθητών της αλλά και των συναδέλφων της. Τη διακατείχε, ακόμη, ένα υψηλό αίσθημα ευθύνης, που εκπήγαζε από τη συναίσθησή της ότι διηύθυνε ένα από τα πλέον ιστορικά σχολεία του τόπου μας και μάλιστα στις δύσκολες στιγμές για τον Κυπριακό Ελληνισμό, που ακολούθησαν τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, την κατοχή και τη διαίρεση της νήσου μας.
Θύμα της εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων στη νήσο μας, υπήρξε και το Γυμνάσιο Θηλέων Παλλουριωτίσσης, το οποίο διηύθυνε η Μάγδα Κιτρομηλίδου. Κατά τη διάρκεια των μαχών, λόγω της κοντινής θέσης του στην πράσινη γραμμή και στα τουρκικά φυλάκια, μετατράπηκε σε φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς για την αναχαίτιση των τουρκικών επιθέσεων. Ένεκα, λοιπόν, του κινδύνου, που διέτρεχε το εκπαιδευτήριο, λειτούργησε ως απογευματινό στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Η ίδια έτσι, επωμίστηκε το βαρύ χρέος της επαναλειτουργίας του ιστορικού Γυμνασίου στις κτηριακές του εγκαταστάσεις.
Η επαναλειτουργία του βαθιά πληγωμένου από τις εχθρικές σφαίρες Γυμνασίου Θηλέων, ήταν μια μορφή αντίστασης έναντι στον Τούρκο κατακτητή και παράλληλα μια πράξη που συμβόλιζε την ελπίδα και την προσμονή του Κυπριακού λαού για επιστροφή στη γη των πατέρων του.
Μετά την αφυπηρέτησή της το 1981 συνέχισε τη γόνιμη προσφορά της με το πλούσιο φιλολογικό, λαογραφικό και παιδαγωγικό συγγραφικό της έργο στο οποίο, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνονται μελέτες της πάνω στην αρχαία τραγωδία, την κυπριακή ποίηση και η έκδοση λαογραφικού υλικού. Σημαντικές ήταν επίσης, οι μελέτες της πάνω στην παιδική παρεκτροπή και αναμόρφωση καθώς και στην παιδεία της γυναίκας.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το όλο έργο και η όλη προσφορά της Μάγδας Κιτρομηλίδους θα γονιμοποιούν μέσα στις ψυχές των νέων μας, το σπέρμα της πνευματικής καταξίωσης, όσο και της κατίσχυσης των ιδεωδών της ελευθερίας, αλλά και της προαγωγής των αγαθών της Εκπαίδευσης, και γενικότερα της Παιδείας, στη νήσο μας.
Ως συμβολική, λοιπόν, έκφραση των αισθημάτων αγάπης και τιμής των Εκπαιδευτικών και των Μαθητών του Λυκείου Παλουριώτισσας και γενικότερα του λαού μας προς τη Μάγδα Κιτρομηλίδου και για την όλη της προσφορά προς την Παιδεία και την Πατρίδα μας αποτελεί και η σεμνή αυτή εκδήλωση.
Θερμά συγχαίροντας τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας καθώς και τη Διεύθυνση του Λυκείου Παλουριώτισσας για την ωραία πρωτοβουλία τους να τιμήσουν την αείμνηστη Μάγδα Κιτρομηλίδου, αποκαλύπτουμε την προτομή της και ευχόμαστε όπως αυτή αποτελεί πάντοτε, τόσο για τους Μαθητές και τους Εκπαιδευτικούς, όσο γενικότερα και για το λαό μας, σύμβολο εμμονής στις ακατάλυτες αξίες της Παιδείας και της Εκπαίδευσης, στις υπερχρόνιες αρχές της χριστιανικής αυταπάρνησης και της προσφοράς, αλλά και στοιχείο έμπνευσης και παρόρμησης προς όλα εκείνα τα ιδεώδη και τις αξίες του Ελληνοχριστιανικού μιας Πολιτισμού, που δίδουν κατάφαση στη ζωή μας και συμβάλλουν στην προώθηση και του αγώνα του λαού μας προς εκδίωξη του Τούρκου εισβολέα από τη νήσο μας και την απελευθέρωση της κατεχόμενης σήμερα γης μας. Αιωνία ας είναι η μνήμη της!
Ευχαριστούμε.
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
08 Δεκεμβρίου 2011.