"Η Αθηένου των αγιογράφων"
Μεγάλη ομαδική έκθεση βυζαντινής αγιογραφίας και ψηφιδωτού παρουσιάζει από την περασμένη εβδομάδα το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου, εις μνήμην δύο σπουδαίων Αθηενιτών αγιογράφων, του μοναχού Καλλίνικου Σταυροβουνιώτη και του Άλκη Κεπόλα.
Αθηένου, Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο (24524002). Μέχρι 24 Ιανουαρίου.
Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των Λαζαρή Αργυρού, Χαράλαμπου Γαβριηλίδη, Κώστα Γλυκερίου, Γεώργιου Κεπόλα, Μιχάλη Κουλλεπού, Αχιλλέα Κωνσταντινίδη, Κώστα Κωνσταντίνου Μαύρου, Γεώργιου Λεωνίδα, Ματθαίου Ματθαίου, Παύλου Μελά, Μηνά Μηνά, Νίκου Νικολάου, Μαρίας Παπαμάρκου-Λουλλή, Έλενας Φιλανιώτου, Παντελή Φωτίου, Κωνσταντίνου Χρίστου και Στέλιου Χρίστου.
Ο μοναχός Καλλίνικος Σταυροβουνιώτης (1920 - 2011) μαθήτευσε στην τέχνη της αγιογραφίας αρχικά στους πατέρες Μελέτιο, Διονύσιο και Στέφανο της Μονής Σταυροβουνίου και αργότερα για δύο μήνες στον καταξιωμένο αγιογράφο Ιωαννίκιο Μαυρόπουλο. Το 1960, μετά τη μαθητεία του στον εξαίρετο αγιογράφο Φώτη Κόντογλου στην Αθήνα, άφησε την τέχνη της αναγέννησης και στράφηκε στη βυζαντινή, την οποία υπηρέτησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Το 1996 εξέδωσε το βιβλίο Η τεχνική της αγιογραφίας, το οποίο έχει μεταφραστεί στην αγγλική, γαλλική και ρωσική γλώσσα. Υπήρξε μεγάλος ευεργέτης της γενέτειράς του, Αθηένου. Έργα του συναντάμε στο Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο.
Ο Άλκης Κεπόλας (1957 - 2009), αδελφός του ψηφοθέτη Γεώργιου Κεπόλα, υπήρξε μαθητής του Καλλίνικου από το 1971 μέχρι το 1973. Συνέχισε στη Σχολή Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Πύργου Ηλείας. Εργάστηκε ως βοηθός των αγιογράφων Γεωργίου Κοψίδα και Νικολάου και Ιωάννη Βράνου στην Αθήνα. Το 1984 μαζί με τον αδελφό του Γεώργιο ίδρυσαν στη Λευκωσία το Εργαστήριο Βυζαντινής Αγιογραφίας και Ψηφιδωτού Αδελφών Κεπόλα, όπου και παρέδιδαν μαθήματα. Μέρος του Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου Αθηένου έχει αφιερωθεί στο έργο των αδελφών Κεπόλα, το οποίο αξιοποιείται ως εργαστήριο αγιογραφίας και ψηφιδωτού.
Εφημ. "Ο Φιλελεύθερος", Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2011, σελ. 28.