Μετά από πρόσκληση του Διευθυντή Θρησκευτικού του ΓΕΕΘΑ Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Νικολάου Γουρδούπη, και με την ευλογία της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Θρησκευτικού του ΓΕΕΦ Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Ιωάννου, καθώς επίσης και ο Θεολόγος του Γραφείου της Ιεράς Συνόδου κ. Μιχάλης Σπύρου παρευρέθησαν, στο διήμερο Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και η Διεύθυνση Θρησκευτικής Υπηρεσίας ΓΕΕΘΑ στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, με κεντρικό θέμα «Η αποστολή και το έργο των Κληρικών στις Ένοπλες Δυνάμεις σήμερα».
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε με επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος, η οποία αναγνώστηκε από τον Αρχιμ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων. Στη συνέχεια χαιρέτισαν το συνέδριο ο Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού Δανιήλ, Σύνδεσμος της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων ενώ εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Άμυνας, ο υφυπουργός Κώστας Σπηλιόπουλος. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Αρχιμανδρίτης κ. Ιωάννης Ιωάννου, (Δ/ντης ΔΙΘΡΗ/ΓΕΕΦ), και ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Κιούλος, Διευθυντής Θρησκευτικής Υπηρεσίας ΕΛ.ΑΣ.
Την εισαγωγική ομιλία του Συνεδρίου έκανε, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σεμιατίστε κ. Γεώργιος (Pankowski), Υποστράτηγος, Διευθυντής Ορθοδόξου Θρησκευτικής Υπηρεσίας των Πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με θέμα: «Ο μυσταγωγικός χαρακτήρας της αποστολής των Στρατιωτικών ιερέων». Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του ανέλυσε τον Λειτουργικό και πνευματικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει ο Στρατιωτικός Ιερέας σήμερα, με βάση τις εμπειρίες του στο χώρο αυτό.
Αμέσως μετά, άρχισαν οι εισηγήσεις με πρώτη εισήγηση αυτήν του Ταξίαρχου ε.α. και Ψυχολόγου Δημητρίου Κυριαζή με θέμα «Ψυχολογικά και κοινωνικά γνωρίσματα των στρατευμένων και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων». O κ. Κυριαζής μέσα από την παρουσίασή του εικονογράφησε την κατάσταση του σύγχρονου κόσμου, η οποία έχει αντίκτυπο και στο στράτευμα.
Η δεύτερη εισήγηση της πρώτης ημέρα του συνεδρίου παρουσιάστηκε από ένα πρώην Διευθυντή της Διεύθυνσης Θρησκευτικού του ΓΕΕΘΑ τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο κ. Παντελεήμονα Χανόγλου, Ταξίαρχο ε.α., με Θέμα «Μέθοδοι και τεχνικές ασκήσεως μιας συγχρόνου Ποιμαντικής Διακονίας στο Στράτευμα». Ο π. Παντελήμονας, μέσα από την πολύχρονη του πείρα, έκανε μία εκτενή αναφορά για την ποιμαντική του Στρατιωτικού Ιερέα στο στράτευμα. Ο πατήρ μεταξύ άλλων ανέφερε ότι, « Ο Στρατός είναι ένα χωράφι που πρέπει να καλλιεργήσουμε το Θείο Λόγο στις καρδιές των στρατευμένων σ’ ένα σύντομο χρονικό διάστημα».
Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου έκλεισε με ξενάγηση στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης με όλα τα στελέχη του Συνεδρίου, συνοδευόμενα από τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο.
Η Δεύτερη μέρα του συνεδρίου ξεκίνησε με την τέλεση Θείας Λειτουργίας προϊσταμένου του Επισκόπου Σεμιατίστε κ. Γεωργίου, στον Καθεδρικό Ναό των Ενόπλων Δυνάμεων Παναγίας Παντανάσσης που βρίσκεται στον περίβολο του Υπουργείου Αμύνης της Ελλάδος.
Μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας οι σύνεδροι μεταφέρθηκαν στο πολεμικό Μουσείο για την παρουσίαση των τελευταίων εισηγήσεων. Η Τρίτη Εισήγηση με θέμα «Παιδαγωγικές αρχές ασκήσεως του πνευματικού έργου των Στρατιωτικών Ιερέων σήμερα» παρουσιάστηκε από τον Δρ Θεολογίας κ. Αλέξανδρο Καριώτογλου. Ο εισηγητής έκανε μία αναφορά στις παιδαγωγικές αρχές, αφού κάθε πρόσωπο έχει διαφορετικό τρόπο προσέγγισης και διαφορετικές ιδιαιτερότητες.
Η τέταρτη και τελευταία εισήγηση έγινε από τον Πρωτοπρεσβύτερο Νικόλαο Γουρδούπη Διευθυντή του Σώματος Στρατιωτικών Ιερέων, με θέμα : «Η προσωπικότητα του Στρατιωτικού Ιερέα ως παράγοντος επιτυχίας του έργου του σήμερα». Ο π. Νικόλαος τόνισε μεταξύ άλλων « Ο Ιερέας βρίσκεται στο στρατόπεδο έτοιμος να προσφέρει την βοήθεια του, όταν του ζητηθεί, από οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως πίστης και πεποιθήσεων».
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια του συνεδρίου συγκροτήθηκαν ομάδες εργασίες για να συζητηθούν τα προβλήματα και οι ανάγκες των Στρατιωτικών Ιερέων. Στο πέρας των συναντήσεων των ομάδων ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα στην ολομέλεια.
Εν κατακλείδι, αναφέρουμε ότι, με την παρουσία μας στο εν λόγω συνέδριο εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας, σχετικά με τις σχέσεις Εκκλησίας και Στρατού. Σημειώνουμε, ακόμη, ότι οι σκέψεις και οι προβληματισμοί των αδελφών μας, έδωσαν σε εμάς νέες ιδέες και διεύρυναν τις σκέψεις μας για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Διεύθυνσης Θρησκευτικού του ΓΕΕΦ. Να αναφέρουμε ότι θα μας αποσταλούν τα πρακτικά και πορίσματα του Συνεδρίου για μελέτη και αφομοίωση κάποιων προτάσεων που μπορούν να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν το ποιμαντικό και θεάρεστο έργο που επιτελείτε στη Διεύθυνση μας.
Ο Διευθυντής Διεύθυνσης Θρησκευτικού ΓΕΕΦ,
Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Ιωάννου.