Με τον Πρόεδρο του Ισραήλ κ. Shimon Peres, ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, συναντήθηκε την Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος.
Ο Μακαριώτατος, υποδέχθηκε τον Ισραηλινό Πρόεδρο, καθώς και τα μέλη της συνοδείας του στο γραφείο του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή. Η συνάντηση διήρκησε μισή περίπου ώρα και πραγματοποιήθηκε μέσα σε εγκάρδιο κλίμα.
Ο Κύπρου Χρυσόστομος καλωσορίζοντας τον κ. Peres εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη και την συνάντηση με ένα φίλο, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο Πρόεδρος του Ισραήλ εξέφρασε, επίσης, τη χαρά του, γιατί του δόθηκε η ευκαιρία, μέσα στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψής του στο νησί, να επισκεφθεί και τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας Κύπρου, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την φιλοξενία του και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί επίσημα το Ισραήλ.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε, κυρίως, γύρω από ζητήματα που αφορούν στην Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς και για θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος. Παράλληλα έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλει η Εκκλησία της Κύπρου για την ειρήνη και την συνεργασία των λαών της Μέσης Ανατολής μέσα στα πλαίσια των διαλόγων που έχει αναπτύξει με τα ποικίλα δόγματα και τις διάφορες θρησκείες της περιοχής μας.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων με τον Μακαριώτατο να προσφέρει στον κ. Peres, εις ανάμνηση της επίσκεψής του, ασημένιο δίσκο, στον οποίο παρίσταται ανάγλυφα η Κύπρος χωρίς την διαχωριστική γραμμή της κατοχής και μία καλαίσθητη έκδοση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής για την καταστροφή της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς στα κατεχόμενα από τους Τούρκους εδάφη της Κύπρου μας.
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου σε δηλώσεις του μετά την αναχώρηση του Προέδρου Peres από την Αρχιεπισκοπή, ανέφερε ότι καλωσόρισε όχι μόνο τον Πρόεδρο του Ισραήλ, αλλά και ένα παλιό φίλο, λέγοντας ότι είχαν συναντηθεί ξανά πριν 20 χρόνια στην Πάφο, όταν ο Ισραηλινός Πρόεδρος ήταν υπουργός εξωτερικών.
«Εμείς ως Εκκλησία», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, «θέλουμε να έχουμε άριστες και αδελφικές σχέσεις με τις γύρω χώρες και με το Ισραήλ και ότι είμαστε μεν μικροί λαοί - εμείς βεβαίως μικρότεροι - αλλά σίγουρα με μια καλή συνεργασία θα πάρουμε περισσότερα από ό,τι θα δώσουμε».
Επί τούτου ο Κύπρου Χρυσόστομος μετέφερε προς τους δημοσιογράφους και την θέση του κ. Peres, ο οποίος ανέφερε πως «οι δύο χώρες είναι μεν μικρές, αλλά έχουν μια βαριά πνευματική ιστορία και ότι μια συνεργασία θα αποβεί προς όφελος των δύο λαών».
Ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Ισραήλ ότι «ήδη έχουμε ανοίξει διάλογο όχι μόνο με τους Χριστιανούς αλλά και με τους Μουσουλμάνους και ότι αρχές του άλλου μήνα θα δεχθώ τους Ραβίνους και θα ανοίξουμε και διάλογο με τους Ιουδαίους».
Σημείωσε, ακόμη, ότι αποτελεί καθήκον και υποχρέωση των πνευματικών ανθρώπων να συμβάλλουν στην ειρήνη και πρόσθεσε ότι «επιθυμούμε αλλά και θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε ούτως ώστε να ειρηνεύσει ο χώρος της Μέσης Ανατολής για αμοιβαίο συμφέρον».
«Του τόνισα ότι μαζί με τους Μουσουλμάνους περιλαμβάνουμε και τους Τούρκους και εάν αντιδράσουν δεν θα απογοητευτούμε, αλλά η προσπάθειά μας θα είναι συνεχής γιατί πιστεύουμε στον διάλογο και την προσέγγιση και ότι με αυτές τις αγνές προθέσεις μπορεί να επέλθει ειρήνη σε όλο τον κόσμο γιατί αυτό είναι και το θέλημα του Θεού», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.
Λουκάς Α. Παναγιώτου,
3 Νοεμβρίου 2011.