14 - 20 Ιουνίου 2011
Στα πλαίσια της ποιμαντικής φροντίδας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου για τους νέους και με την ευλογία του του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄, οργανώθηκε στα πλαίσια του «Συναπαντήματος Νέων» επταήμερη εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη. Υπεύθυνος για τη διοργάνωση της εκδρομής ήταν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος. Συμμετείχαν συνολικά 80 άτομα, μεταξύ των οποίων τέσσερις ιερείς, μια ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς και νέοι και νέες από διάφορες ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.
Η πτήση από Λάρνακα για Κωνσταντινούπολη έγινε με ενδιάμεσο σταθμό στην Αθήνα. Στην Αθήνα, είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον Μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικόλαο και να προσκυνήσουμε στο γυναικείο μοναστήρι της Βηθλεέμ στα Σπάτα, όπου μας παρατέθηκε γεύμα από την αδελφότητα της Μονής.
Το προσκύνημά μας στην Πόλη ουσιαστικά ξεκίνησε την Τετάρτη, 15 Ιουνίου, με την επίσκεψη στο μεγαλύτερο μνημείο του Χριστιανισμού, την Αγία Σοφία. Ο ναός, κτίσμα του αυτοκράτορα Ιουστινιανού (6ος αιώνας), δεσπόζει σε ολόκληρη την παλιά πόλη. Με την πρώτη ματιά σού προκαλεί τον θαυμασμό, με την είσοδο όμως στο εσωτερικό ο θαυμασμός γίνεται θλίψη, αφού ο περικαλλής αυτός ναός της Ορθοδοξίας πλέον έχει αλλάξει χαρακτήρα και έχει μετατραπεί σε μουσείο. Μαζί με την Αγία Σοφία, είχαμε την ευκαιρία να δούμε τον Βυζαντινό Ιππόδρομο, τη Βασιλική Κινστέρνα του Ιουστινιανού, καθώς και το Τοπκαπί, τα ανάκτορα των Σουλτάνων με τους αμύθητους θησαυρούς.
Την επόμενη μέρα, Πέμπτη 16 Ιουνίου, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να γνωρίσουμε από κοντά τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Συναντήσαμε τον Πατριάρχη στον Πατριαρχικό Ναό του Αγ. Γεωργίου και μας υποδέχτηκε με ιδιαίτερη εγκαρδιότητα. Στον χαιρετισμό του μας τόνισε ιδιαίτερα ότι μέσα στην Εκκλησία ο άνθρωπος γίνεται αληθινά οικουμενικός και αισθάνεται τον Θεό ως Πατέρα και τους συνανθρώπους του ως αδελφούς. Την ίδια μέρα, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε τη Μονή της Χώρας με τα μοναδικά ψηφιδωτά, την εκκλησία της Παναγίας των Βλαχερνών, όπου ψάληκε για πρώτη φορά ο Ακάθιστος Ύμνος, τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, που λειτουργεί μέχρι σήμερα με 50 περίπου παιδιά και την εκκλησία της Παναγίας της Μουχλιώτισσας, η οποία μετά την Άλωση συνέχισε να λειτουργείται ανελλιπώς, χωρίς να μετατραπεί σε τζαμί ή μουσείο.
Την Παρασκευή, 17 Ιουνίου, επισκεφθήκαμε με πλοιάριο τα μαγευτικά Πριγκηπόννησα. Καταρχάς, αποβιβαστήκαμε στο νησί της Χάλκης, όπου με άμαξες επισκεφθήκαμε την ομώνυμη Θεολογική Σχολή. Εκεί, μας υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Μοσχονησίων κ. Απόστολος και στη συνέχεια προσκυνήσαμε στον ναό της Αγίας Τριάδας και ξεναγηθήκαμε στους χώρους της Σχολής. Ακολούθως, συνεχίσαμε με το πλοιάριο για το μεγαλύτερο νησί των Πριγκηποννήσων, την Πρίγκηπο, όπου γευματίσαμε σε παραλιακό εστιατόριο. Η ξαφνική καταιγίδα μάς εμπόδισε να μεταβούμε για προσκύνημα στο μοναστήρι του θαυματουργού Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά, γι’ αυτό επιστρέψαμε πίσω στην Κωνσταντινούπολη και προσκυνήσαμε στις εκκλησίες του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου (στην Ασιατική Κωνσταντινούπολη) και του Αγίου Ιερομάρτυρος Φωκά στο Μεσαχώρι (στην Ευρωπαϊκή Κωνσταντινούπολη).
Το Σάββατο είχαμε την ευκαιρία να προσκυνήσουμε στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, όπου βρίσκεται το θαυματουργό αγίασμα και οι τάφοι των Πατριαρχών. Ακόμη, επισκεφθήκαμε τη Μικρή Αγια-Σοφιά και το Ντολμά Μπαξέ, το νεώτερο ανάκτορο των Σουλτάνων. Το απόγευμα, πήγαμε στην εκκλησία της Παναγίας των Εισοδίων, όπου τελέσαμε τον εσπερινό.
Την επόμενη μέρα, Κυριακή των Αγίων Πάντων, μεταβήκαμε για τη Λειτουργία στο ναό του Αγίου Γεωργίου στην Πύλη Ανδριανουπόλεως, όπου χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Ο μικρός ναός κατακλύστηκε από προσκυνητές και από άλλα μέρη της Ελλάδας. Μετά το πέρας της κατανυκτικής Λειτουργίας, ακολούθησε κέρασμα για όλους, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Πατριάρχης, με χαρακτηριστική υπομονή, συνομιλούσε με τον καθένα που τον πλησίαζε. Το απόγευμα, κατά τις πέντε, η περιήγησή μας στην Κωνσταντινούπολη έκλεισε με την κρουαζιέρα στον Βόσπορο. Ξεκινήσαμε με πλοιάριο από τη μια άκρη του Βοσπόρου, διασχίσαμε όλα τα στενά του μέχρι το τέλος, εκεί που αρχίζει η Μαύρη Θάλασσα.
Το ταξίδι της επιστροφής στην Κύπρο, εκτός από μια μικρή ταλαιπωρία στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ήταν ομαλό. Οι επτά μέρες κύλησαν πολύ γρήγορα, σαν μια μέρα και αυτό που έμεινε είναι μια αίσθηση χαρμολύπης. Τώρα που έχουν περάσει μερικές μέρες από την επιστροφή, μας έρχεται συνεχώς στο μυαλό αυτό που γράφει ο ηγούμενος της Μονής Κατάρνης, αρχιμ. Δοσίθεος, στο ωραίο βιβλίο του «Θέλω να πιω όλο το Βόσπορο»: «Στην Πόλη δεν πηγαίνουμε, στην Πόλη επιστρέφουμε».
Αντώνης Χαραλάμπους, Θεολόγος