Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος διαβάστηκε στο συνέδριο με θέμα: «Η παγκόσμια Ηθική και Πολιτική κρίση και η Φιλοσοφία»
Το εν λόγω συνέδριο οργάνωσε το Τμήμα Κλασσικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου την Παρασκευή, 27 Μαΐου 2011.
**************************************************************
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΚΑΙ ΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ:
«Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ»
27 Μαΐου 2011
Αγαπητοί μας,
Ζούμε στις μέρες μας μια παγκόσμια κρίση αρχών και αξιών. Οι ίδιοι οι πολιτικοί μας θεσμοί πάσχουν. Και τούτο θα λέγαμε ότι είναι αποτέλεσμα της ηθικής παρακμής, που υπάρχει γενικά. Το πρόσφατο περιστατικό με τον Επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν είναι αρκούντως ομιλητικό.
Ως Προκαθήμενος της Εκκλησίας της νήσου μας θεωρούμε ότι πρωτίστως η κρίση είναι πνευματική. Και τούτο, γιατί, αν γνώμονας των πράξεων και των ενεργειών μας ήταν η ηθικοπνευματική προσέγγιση και θεώρηση των εκάστοτε πραγμάτων και προβλημάτων, που μας απασχολούν ανά το παγκόσμιο, δεν θα φτάναμε στη σημερινή κρίση. Οι λόγοι του Χριστού, που απευθύνει διαχρονικά σε όλους τους ανθρώπους, και ασφαλέστατα και προς τους Πολιτικούς και προς τους Φιλοσόφους, είναι πολύ σαφείς: «Ὑμεῖς ἐστε τό ἅλας τῆς γῆς∙ ἐάν δέ τό ἅλας μωρανθῇ, ἐν τίνι ἁλισθήσεται; εἰς οὐδέν ἰσχύει ἔτι εἰ μή βληθῆναι ἔξω καί καταπατεῖσθαι ὑπό τῶν ἀνθρώπων» (Ματθ. ε΄, 13).
Λυπούμαστε να πούμε ότι θύματα αυτής της Παγκόσμιας Ηθικής και Πολιτικής κρίσης είναι και η Κύπρος, η οποία για τριανταεπτά τώρα χρόνια αντιμετωπίζει τα δεινά της συνεχιζόμενης τουρκικής εισβολής. Ο μισός πληθυσμός μας έχει ξεριζωθεί βίαια από τα σπίτια, τα όσια και τα ιερά του και η νήσος μας μοιράστηκε στα δύο. Και όμως, η παγκόσμια κοινωνία, και πιο ορθά οι μεγάλοι και ισχυροί της γης, στέκονται με απάθεια μπροστά στη φοβερή δοκιμασία μας. Και τούτο σε κραυγαλέα αντίθεση με άλλες ανάλογες περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι μεγάλοι και ισχυροί του κόσμου ενήργησαν πολύ διαφορετικά, κινούμενοι από τις διάφορες σκοπιμότητες και τα συμφέροντά τους.
Απότοκα της παγκόσμιας Ηθικής και Πολιτικής κρίσης είναι στις μέρες μας τα φαινόμενα χουλιγκανισμού, αναρχίας, τρομοκρατίας, οικονομικής κρίσης, αβεβαιότητας, φόβου, πολεμικών συγκρούσεων, λαθρομετανάστευσης, κάθε είδους διαφθορά και γενικά εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Τα βλέπουμε, τα ακούομε και τα διαβάζουμε καθημερινά στα δελτία ειδήσεων όλων των Τηλεοπτικών και Ραδιοφωνικών Σταθμών και όλων των εφημερίδων. Χαρακτηριστικά, να πούμε και τούτο, ότι δηλαδή και στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν στον τόπο μας την περασμένη Κυριακή, ένα ποσοστό πέραν του 20% αρνήθηκε να ψηφίσει, απαξιώνοντας έτσι την Πολιτική.
Αναμφίβολα, η όλη κατάσταση είναι απογοητευτική. Και εδώ είναι που όλοι, και ιδιαίτερα η Φιλοσοφία, και γενικότερα οι πνευματικοί άνθρωποι, καλούνται να ενεργοποιηθούν και να καταθέσουν την καταλυτική συμβολή τους, για τη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας, πιο ποιοτικής και πιο ανθρώπινης. Μόνο, έτσι, θα μπορέσουμε να εμπεδώσουμε κλίμα ασφάλειας, αμοιβαιότητας, ελευθερίας, ειρήνης, και δικαιοσύνης ανάμεσα στους ανθρώπους και στους λαούς.
Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, γιατί οι εκλεκτοί Εισηγητές του Συνεδρίου, με τις εμπεριστατωμένες ομιλίες τους θα δημιουργήσουν τα ερεθίσματα, θα προκαλέσουν το γόνιμο προβληματισμό, αλλά και θα δώσουν απαντήσεις στο μεγάλο και σπουδαίο τούτο πρόβλημα, που αφορά την Παγκόσμια Ηθική και Πολιτική κρίση, σε σχέση και με τη Φιλοσοφία. Θερμά τους ευχαριστούμε.
Ιδιαίτερες, βέβαια, ευχαριστίες εκφράζουμε και προς την Οργανωτική Επιτροπή του Τμήματος Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου για την ωραία πρωτοβουλία του να διοργανώσει το σημερινό Συνέδριο.
Με αυτές τις σκέψεις, κηρύσσουμε την έναρξη των εργασιών του και ευχόμαστε κάθε επιτυχία σ’ αυτό. Ευχαριστούμε.
Ευχέτης προς Κύριον
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
27 Μαΐου 2011.