Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος συναντήθηκε την Τρίτη, 10 Μαΐου 2011, με εικοσαμελή ομάδα Λουθηρανών πρωτοπρεσβύτερων κληρικών από τη Γερμανία, στους οποίους μίλησε για την Εκκλησία της Κύπρου, για το Εθνικό μας πρόβλημα και για θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος.
Ο Μακαριώτατος, αφού καλωσόρισε τους φιλοξενούμενους, αναφέρθηκε στην ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου, τονίζοντας ότι αυτή ιδρύθηκε και θεμελιώθηκε από τρεις Αποστόλους, τον Παύλο, τον Βαρνάβα και τον Μάρκο. Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι στην Κύπρο οι τρεις αυτοί Απόστολοι ήρθαν αντιμέτωποι με το καθεστώς της ειδωλολατρείας, το οποίο και συνέτριψαν, με την δύναμη του Ιησού Χριστού. Στο σημείο αυτό ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε και στο περιστατικό με τον Ελύμα τον μάγο. Επίσης, ο Μακαριώτατος είπε ότι ο πρώτος ευρωπαίος πολίτης που έγινε Χριστιανός ήταν ο Ανθύπατος Σέργιος Παύλος στην πόλη της Πάφου, ο οποίος βαπτίστηκε από τον Απόστολο Παύλο.
Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τις κακουχίες που υπέστη αυτός ο τόπος από τους διάφορους κατακτητές, οι οποίοι εναλλάσσονται ο ένας μετά τον άλλο έως σήμερα και υπογράμμισε το ρόλο που είχε -και έχει- η Εκκλησία της Κύπρου, η οποία, ως πραγματική μητέρα όλων, έσκυψε πάνω σε αυτό τον λαό και τον στήριζε και τον παρηγορούσε κατά τις δύσκολες ώρες που περνούσε. Η Εκκλησία της Κύπρου, τόνισε ο Μακαριώτατος, κράτησε αυτό το λαό ριζωμένο εδώ στην γη των πατέρων του.
Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ακόμη πως η Εκκλησία της Κύπρου έχει μια βαριά κληρονομιά και θρησκευτική και εθνική, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή τη βαριά κληρονομιά, την πνευματική και την εθνική, είμαστε αποφασισμένοι να την διαφυλάξουμε, ούτως ώστε αυτό το νησί να κρατήσει την χριστιανική πίστη και να ζήσει μέσα στους αιώνες».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το Ισλάμ, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «ήδη μπήκαμε στον 21ο αιώνα και ο αιώνας αυτός πιστεύω ότι θα είναι ο αιώνας της επαφής, του διαλόγου και της αλληλοκατανόησης. Η Κύπρος περιβάλλεται από Μουσουλμανικές χώρες, αλλά μουσουλμανικό στοιχείο έχουμε και εντός της Κύπρου». «Οι Μουσουλμάνοι της Κύπρου», τόνισε, «υπάρχουν από τον 15ο αιώνα, όταν ήρθαν οι Τούρκοι στην Κύπρο, αλλά μαζί τους δεν έχουμε, ούτε είχαμε και ούτε θα έχουμε στο μέλλον θρησκευτικές διαφορές. Συμβιώνουν οι δύο θρησκείες πολύ όμορφα, και μάλιστα προτού μεταβούν στο Βορρά, που υποχρεώθηκαν να μεταβούν λόγω της πολιτικής της Αγκυρας, ερχόντουσαν στις θρησκευτικές γιορτές τις δικές μας και πηγαίναμε εμείς στις θρησκευτικές γιορτές τις δικές τους. Δεν είχαμε πρόβλημα θρησκευτικό στην Κύπρο. Ηδη ανοίξαμε ένα διάλογο, εγώ προσωπικά, με τον Μουφτή των Μουσουλμάνων και έχουμε επαφές. Θέλουμε να ανοίξουμε διάλογο και με τους Μουσουλμάνους των χωρών που μας περιβάλλουν, δηλαδή της Αιγύπτου, του Λιβάνου, της Ιορδανίας, της Συρίας και της Τουρκίας», πρόσθεσε.
Ακολούθως, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην επίσκεψη του στο Βατικανό και τη συνάντηση του με τον Πάπα, στον οποίο, όπως ανέφερε, είπε ότι «πρέπει όλοι μας, και οι Ορθόδοξοι και οι Καθολικοί και οι Προτεστάντες και οι Αγγλικανοί, με τη βοήθεια της Ευρώπης, να απευθυνθούμε σε αυτές τις χώρες, να τις βοηθήσουμε στην κατάσταση που βρίσκονται, να μην επικρατήσουν οι εξτρεμιστές». «Να ξεκινήσει ένας ζωντανός διάλογος, ούτως ώστε να υπάρχει μία συνεργασία με αυτές τις χώρες και να μην επιτρέψουμε να συνεχιστούν οι εχθροπραξίες, γιατί θα είναι κακό και για τις ίδιες της χώρες, αλλά και για την όλη ανθρωπότητα. Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι αυτές τις χώρες της Μέσης Ανατολής, ούτως ώστε ο χώρος της Μέσης Ανατολής να ειρηνεύσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Δεν ξέρω αν θα προλάβουμε το κακό. Οσφραίνομαι ότι τόσο στη Συρία όσο και στο Λίβανο η κατάσταση θα επιδεινωθεί πολύ γρήγορα. Φαίνεται, δυστυχώς, ότι οι Χριστιανοί δεν θα μπορούν, πλέον, να ζήσουν σε αυτές τις χώρες. Η Ευρώπη έχει ένα ρόλο για το θέμα αυτό και πρέπει να προλάβει πριν έρθει το κακό. Η Γερμανία είναι μεγάλη χώρα και μπορεί να διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο για ειρήνευση της Μέσης Ανατολής», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, για την οργάνωση και τις σχέσεις της Εκκλησίας Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι η Εκκλησία της Κύπρου είναι μια καλά οργανωμένη τοπική Εκκλησία. Έχει μία δυναμική και μια περίοπτη θέση μέσα στην ορθόδοξη οικογένεια. Διατηρεί αγαθότατες και αδελφικές σχέσεις με όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες από το Οικουμενικό Πατριαρχείο μέχρι την πιο νεαρή Εκκλησία που είναι της Τσεχίας και της Σλοβακίας, καθώς και με την Καθολική Εκκλησία και με την Προτεσταντική και την Αγγλικανική. «Είμαστε αδελφοί και θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις. Δεν μας χωρίζει τίποτα», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση πώς βλέπει το ρόλο του ως προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «ως ο θρησκευτικός ηγέτης αυτού του νησιού, από εθνικής απόψεως με ενδιαφέρει αυτός ο λαός να ζήσει ευτυχισμένα εδώ στη γη των πατέρων του. Να ζήσουν ευτυχισμένοι και οι Χριστιανοί και οι Μουσουλμάνοι και οι πάντες, όλος ο κυπριακός λαός να ζήσει ευτυχισμένος. Δεν παύω στις συναντήσεις που έχω με την Μουφτή να του λέω ότι η εκδίωξη 200 χιλιάδων του λαού μας από τις πατρογονικές εστίες και να ζουν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, το να αφήνουν τα θρησκευτικά μας μνημεία, τις Εκκλησίες μας να καταρρέουν η μία μετά την άλλη, αυτό είναι απαράδεκτο και δεν τους τιμά. Πρέπει να μας αφήσουν ελεύθερους να συντηρήσουμε και τις Εκκλησίες μας που είναι στις υπό κατοχή περιοχές και πρέπει επιτέλους να βρεθεί μία σωστή λύση, ούτως ώστε να ζήσουμε ευτυχισμένοι σε αυτό τον τόπο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι οι έποικοι που έφερε η Τουρκία, οι οποίοι είναι κάπου 300 χιλιάδες. Οι Τ/κ οι μισοί έφυγαν. Δεν υπερβαίνουν τις 80 χιλιάδες όσοι βρίσκονται στην Κύπρο και γι’ αυτό το λόγο δεν έχουν φωνή, τη φωνή την έχουν οι έποικοι που ξεπίτηδες τους έφερε η Τουρκία εδώ, για να αλλοιώσει τη δημογραφική σύνθεση του νησιού μας», συμπλήρωσε.
Εν κατακλείδι ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στις συνομιλίες για το Κυπριακό, λέγοντας ότι δεν νομίζει ότι θα φτάσουν σε αποτέλεσμα, «γιατί τόσο ο Τούρκος Πρωθυπουργός όσο και ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών με τις δηλώσεις τους κάνουν φανερό ότι θέλουν δύο κράτη στην Κύπρο. Η προσπάθεια της Αγκυρας είναι να κάνει τουρκικό κράτος στην Κύπρο. Είναι απαράδεχτη κατάσταση αυτή. Προσπάθεια της Τουρκίας είναι να τουρκοποιήσει δια του πληθυσμού που φέρνει στην Κύπρο ολόκληρο το νησί. Αυτός είναι ο στόχος της Τουρκίας. Εμείς όμως έχουμε τις ελπίδες μας στο Θεό ότι θα ανατείλουν καλύτερες ημέρες», πρόσθεσε.
(ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΓΒΑ)