Η. Α.Μ. ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, την Tρίτη, 12 Απριλίου, τέλεσε τα εγκαίνια και χαιρέτισε τη β΄ Παγκύπρια Έκθεση Βυζαντινής Αγιογραφίας, που οργανώνει η "Γκαλερί Τουφεξής".
Για δεύτερη φορά συναντήθηκαν περισσότεροι από 18 καλλιτέχνες από όλη την Κύπρο, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ό,τι καλύτερο διαθέτει ο τοπος μας, προκειμένου να παρουσιάσουν τα έργα τους στο χώρο της βυζαντινής τέχνης.
Το κοινό έχει την ευκαιρία να θαυμάσει και να παρατηρήσει, μέσα από τα έργα των καλλιτεχνών, τα διάφορα ρεύματα, αλλά και τεχνικές, που επικρατούν στην τέχνη αυτή σήμερα, όπως αυγοτέμπερα, το φρέσκο, το ψηφιδωτό κ.α.
Η τέχνη της βυζαντινής αγιογραφίας είναι η τέχνη που μέσα από τις διάφορες τεχνικές και σχολές συνέβαλε στη διατήρηση της τέχνης στην Κύπρο, μέσα στους αιώνες, βοηθώντας αλλά και επηρεάζοντας θετικά όλες τις τέχνες τις σύγχρονης εποχής. Είναι η τέχνη που μακριά από σκοπιμότητες και συμφέροντα, μακριά από προκαταλήψεις και κατευθυντήριες γραμμές μπορεί και πρέπει να πάει μπροστά φτάνει να είναι γνήσια και ειλικρινής.
Οι καλλιτέχνες που λαμβάνουν μέρος είναι: Άνδρος Αριστοδήμου, Ανδρούλλα Μιχαήλ, Γεώργιος Λεωνίδας, Γεώργιος ο Κύπριος, Γιώργος Κεπόλας, Έλενα Φιλανιώτου, Ευανθία Κούμα, Καλλιόπη Ταλιαδώρου, Κωνσταντίνα Αντωνίου, Κωνσταντίνος Λυτρίδης, Κωνσταντίνος Χρίστου, Λούης Γιανναπής, Μάριος Αναστασίου, Ματθαίος Ματθαίου, Μιχάλης Ασημάκης, Μυριάνθη Κωνσταντινίδου, Νίκος Νικολάου, Στέλιος Χρίστου και Χρίστος Καρής.
Η Έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό κατά την περίοδο του Πάσχα, μέχρι και τις 27.4.2011.
Διεύθυνση:
Λόρδου Βύρωνος 35A, Παλλουριώτισσα Λευκωσία
Τηλ: +357 22 343653, +357 99 415450
***************************************************************
ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ ΤΟΥΦΕΞΗΣ
ΤΗΣ Β΄ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, που έχουμε την ωραία ευκαιρία να εγκαινιάσουμε απόψε τη δεύτερη -στη σειρά- Παγκύπρια Έκθεση Βυζαντινής Αγιογραφίας. Θερμά συγχαίρουμε, προς τούτο, την Γκαλερί Τουφεξής, η οποία, μέσα στα πλαίσια της κοινωνικής της προσφοράς, αλλά και της υλοποίησης του ευγενούς στόχου που έθεσε, για προβολή και ανάδειξη όλων των μορφών τέχνης του τόπου μας, ανέλαβε για δεύτερο συνεχή χρόνο την ωραία αυτήν πρωτοβουλία.
Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, γιατί στην Έκθεση λαμβάνουν μέρος, με αντιπροσωπευτικά έργα τους, αρκετοί συμπατριώτες μας Καλλιτέχνες-Αγιογράφοι της Βυζαντινής τέχνης. Αυτοί, κατ’ αλφαβητική σειρά, είναι οι Άνδρος Αριστοδήμου, Ανδρούλλα Μιχαήλ, Γεώργιος Λεωνίδας, Γεωργίου ο Κύπριος, Γιώργος Κεπόλας, Έλενα Φιλανιώτου, Ευανθία Κούμα, Καλλιόπη Ταλιαδώρου, Κωνσταντίνα Αντωνίου, Κωνσταντίνος Λυτρίδης, Κωνσταντίνος Χρίστου, Λούης Γιανναπής, Μάριος Αναστασίου, Ματθαίος Ματθαίου, Μιχάλης Ασημάκης, Μυριάνθη Κωνσταντινίδου, Νίκος Νικολάου, Στέλιος Χρίστου και Χρίστος Καρής. Όλοι τους είναι αξιέπαινοι, γιατί, με τα καλλιτεχνικά τους δημιουργήματα, δίνουν συνέχεια στην παραγωγή έργων κυπριακής βυζαντινής Αγιογραφίας και στις μέρες μας.
Αν αληθεύουν οι λόγοι του Γάλλου Καθηγητή και Ακαδημαϊκού Καρόλου Ντηλ, ότι δηλαδή η «βυζαντινή τέχνη έλαμψε με μια ασύγκριτη λάμψη και ακτινοβόλησε παντού και έγινε η μεγάλη μυσταγωγός όλου του χριστιανικού κόσμου», τότε χαιρόμαστε, γιατί και οι δικοί μας Καλλιτέχνες-Αγιογράφοι, με τα δημιουργήματά τους, δεν διακοσμούν απλώς τους Ναούς και τους άλλους Ιερούς μας χώρους, αλλά και καταθέτουν τη συμβολή τους στην εσωτερική –ψυχική- ανάγκη του λαού μας να επιτελεί τα εκκλησιαστικά λατρευτικά του καθήκοντα και να μυσταγωγείται χριστιανικά.
Βεβαίως, όπως θα προσέξουμε, τα έργα, που εκτίθενται στην Έκθεση, φέρουν ξεκάθαρα και τα γνωρίσματα των διαφόρων ρευμάτων και των διαφόρων τεχνοτροπιών, που υπάρχουν σήμερα και επηρεάζουν και τους Καλλιτέχνες-Αγιογράφους μας, π.χ. αυγοτέμπερα, φρέσκο, ψηφιδωτό κτλ.
Θα πρέπει, όμως, να τονίσουμε και κάτι άλλο για την κυπριακή βυζαντινή αγιογραφία. Ότι δηλαδή, είναι εκείνη, η οποία, πέρα από τον θρησκευτικό της ρόλο και τη θρησκευτική της σημασία, μέσα στην πορεία των χρόνων και των αιώνων συνέβαλε, κατά τρόπο δημιουργικό, στην καλλιέργεια και ανάπτυξη και των άλλων μορφών τέχνης στον τόπο μας.
Γενικά, τα έργα που εκτίθενται στην Έκθεση αποτελούν τεκμήρια της εσωτερικής βίωσης από τους Καλλιτέχνες-Αγιογράφους της χριστιανικής τους πίστης προς τον Θεό και του σεβασμού τους προς την Εκκλησία. Τα εκτιθέμενα έργα διδάσκουν, ακόμη, το καθένα από τη δική του μεριά, στους πιστούς το μυστήριο της Λύτρωσης με τον πιο προσληπτό στην ανθρώπινη δυνατότητα τρόπο.
Επ’ ευκαιρία, θερμά συγχαίρουμε και τον Πολιτιστικό Όμιλο "Ανατροπή", ο οποίος, αναγνωρίζοντας τον ιδιαίτερο ρόλο και την ξεχωριστή συμβολή κάποιων Αγιογράφων, στη διατήρηση και προαγωγή της παραδοσιακής κυπριακής καλλιτεχνικής δημιουργίας, αποφάσισε να προχωρήσει στη βράβευση του μεγάλου Δασκάλου Γεωργίου του Κυπρίου. Η απόφαση αυτή δεν τιμά μόνο τον επάξια βραβευόμενο Αγιογράφο, αλλά και τον ίδιο τον Πολιτιστικό Όμιλο.
Ευχαριστούμε, τέλος, και όλους εσάς, οι οποίοι με την εδώ παρουσία σας τιμάτε τους Καλλιτέχνες-Αγιογράφους, αλλά και συμβάλλετε και στην επιτυχία της Έκθεσης.
Εγκαινιάζοντας την Έκθεση, απευθυνόμαστε προς όλους και σας καλούμε όπως επιδείξετε έμπρακτα την αγάπη σας και προς τα εκθέματά της. Ευχαριστούμε.
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
12 Απριλίου 2011.