Επ’ευκαιρία των εορτασμών των Εθνικών επετείων της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955 το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ διοργάνωσε εκδήλωση, την Τρίτη 29 Μαρτίου 2011, στην Αίθουσα Τελετών του Κέντρου. Ομιλήτρια ήταν η Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης κ. Νίκη Λοϊζίδη, ο οποία ανέπτυξε το θέμα: «H τέχνη ως μαρτυρία των απελευθερωτικών αγώνων: Ευρώπη - Ελλάδα - Κύπρος».
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος. Ο χαιρετισμός, που ανέγνωσε, εκ μέρους του Μακαριωτάτου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, έχει ως εξής:
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΠΕΤΕΙΩΝ
ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 ΚΑΙ ΤΗΣ 1ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1955
ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ΄
Με αισθήματα εθνικής συγκίνησης και υπερηφάνειας χαιρετίζουμε τους σημερινούς εορτασμούς, τους οποίους δίκαια και επάξια διοργανώνει το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, για να τιμήσει τις λαμπρές μας εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955.
Αποτίοντας τον προσήκοντα φόρο τιμής προς τους αθάνατους αγωνιστές της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας και προς τους ηρωομάρτυρες της θρυλικής ΕΟΚΑ, αντλούμε τα υψηλά εκείνα διδάγματα, που αναζωογονούν και αναβαπτίζουν την πίστη προς τις ηθικές αρχές και αξίες της ζωής, αλλά και που ενισχύουν και τονώνουν και το δικό μας αγωνιστικό φρόνημα ενάντια στον Τούρκο εισβολέα.
Η 25η Μαρτίου 1821 και η 1η Απριλίου 1955 διαμηνύουν ότι η ζωή, χωρίς την ελευθερία, δεν έχει αξία. Με την ελευθερία οι λαοί μεγαλουργούν και τα έθνη λαμπρύνονται.
Με σεμνότητα καυχόμαστε και με διάκριση υπερηφανευόμαστε για το άφθαστο μεγαλείο της ιστορικής μας κληρονομιάς. Η Ελλάδα υπήρξε το λίκνο της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Ο Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας, ο Καραϊσκάκης, η Μπουμπουλίνα, ο Μιαούλης και όλοι γενικά οι οπλαρχηγοί και οι ήρωες του 1821 απέδειξαν έμπρακτα ότι το ιδεώδες της ελευθερίας θα αποτελεί πάντοτε ηθικό βίωμα και εθνική επιταγή της φυλής.
Εμπνεόμενοι από το ιδεώδες τούτο της ελευθερίας, ο Αρχιεπίσκοπος και Εθνάρχης Μακάριος Γ΄, ο Διγενής, ο Αυξεντίου, ο Μάτσης, ο Μούσκος, ο Καραολής, ο Ζάκος, ο Παλληκαρίδης και όλοι γενικά οι ήρωες και οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ διεξήγαγαν τον υπέροχο εκείνο αγώνα του 1955-59 και έγραψαν νέες σελίδες δόξας και μεγαλείου στην Ιστορία.
Η σημασία και των δύο εθνικών μας επετείων υπερβαίνει τα όρια της Ελλάδας και της Κύπρου και τοποθετείται πλέον στη σφαίρα της αέναης πάλης των λαών για την κατάργηση της σκλαβιάς και της δουλείας και την επικράτηση της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Γίνονται, έτσι, η 25η Μαρτίου 1821 και η 1η Απριλίου 1955, σύμβολα της πανανθρώπινης ανάτασης και πηγή έμπνευσης για όλους τους λαούς και τους ανθρώπους του κόσμου.
Ιδιαίτερη, όμως, είναι η σημασία και η σπουδαιότητα των τιμωμένων δύο εθνικών μας επετείων για το λαό και τη νήσο μας. Τριανταέξι χρόνια ύστερα από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, ο Κυπριακός λαός αγωνίζεται και σήμερα για το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας και της εθνικοθρησκευτικής επιβίωσής του στη γη των πατέρων του. Τονίζουμε ότι το πρόβλημά μας είναι καθαρά πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Υπογραμμίζουμε, ακόμη, ότι αμετάθετος στόχος του αγώνα μας είναι η απελευθέρωση της κατεχόμενης γης μας, η αποχώρηση από την Κύπρο όλων των τουρκικών στρατευμάτων εισβολής και όλων των εποίκων, η επιστροφή όλων των προσφύγων μας στις πατρογονικές τους εστίες και η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη την έκταση της επανενωμένης νήσου μας και για όλους τους νόμιμους-γηγενείς κατοίκους της.
Για όλους αυτούς τους λόγους, χρειαζόμαστε -και έχουμε ανάγκη- το 1821 και το 1955. Αντλούμε απ’ αυτά διδάγματα ορθής πορείας και ασφαλούς πλεύσης. Αντλούμε, ακόμη, παραδείγματα φρονηματισμού, χρέους και καθήκοντος.
Δεν αμφιβάλλουμε ότι, με τη βοήθεια του Θεού και με τη συμπαράσταση του όπου γης Ελληνισμού, την τριανταεξάχρονη τώρα σταύρωση της νήσου μας θα διαδεχθεί επιτέλους η λύτρωση και η ανάσταση και θα ανατείλουν ευτυχέστερες μέρες για το μαρτυρικό μας λαό. Θα είναι τότε η στιγμή που θα βρουν τη δικαίωσή τους και οι θυσίες των αθάνατων ηρώων μας.
Θερμά συγχαίρουμε το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ για την ωραία πρωτοβουλία του να διοργανώσει την αποψινή εκδήλωση. Ευχαριστούμε, επίσης, τη χορωδία του Ταμείου Ευημερίας Υπαλλήλων Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (Τ.Ε.Υ.-Α.ΤΗ.Κ.), αλλά και όλους γενικά, όσοι εργάστηκαν και κοπίασαν για την υλοποίηση του εορτασμού.
Ιδιαίτερα συγχαρητήρια και θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε προς τον εκλεκτό Ομιλητή και αγαπητό μας κ. Ουράνιο Ιωαννίδη, ο οποίος και θα μας διαγράψει το μεγαλείο των δύο εθνικών μας επετείων, καθιστώντας μας έτσι κοινωνούς των εσωτερικών του γόνιμων προβληματισμών και δημιουργικών ανησυχιών.
Με αυτές τις σκέψεις, χαιρετίζουμε και πάλι τη σημερινή εκδήλωση και ευχόμαστε όπως σύντομα αξιωθούμε να συνεορτάσουμε και τα Κυπριακά Ελευθέρια. Ευχαριστούμε.
Ευχέτης προς Κύριον
+ ο Κύπρου Χρυσόστομος
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
26 Μαρτίου 2010.
*****************************************
Εγκαίνια Έκθεσης
Μετά τους εορτασμούς των εθνικών επετείων, ακολούθησαν, στην Πινακοθήκη του Ιδρύματος, τα εγκαίνια της έκθεσης: «Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη... 190 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Η συμμετοχή της Κύπρου», που διοργανώνουν το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο και η Τράπεζα Eurobank EFG. Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, κ. Βασίλης Παπαϊωάννου. Η έκθεση θα διαρκέσει από 29 Μαρτίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2011.