Τη Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011, ομάδα 160 φοιτητών από τη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και των Πανεπιστημίων του Παλέρμο και Νανσύ, συνοδευόμενη από τον Πρύτανη κ. Θεοδόση Πελεγρίνη και δέκα οκτώ Καθηγητές τους, επισκέφθηκε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μέσα στα πλαίσια της εκπαιδευτικής εκδρομής, που πραγματοποιούν αυτές τις μέρες στην Κύπρο οι φοιτητές.
Τον Πρύτανη, τους Καθηγητές και τους φοιτητές υποδέχθηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος στην Αίθουσα Τελετών του Πολιτιστικού Ιδρύματος Μακαρίου Γ΄.
Ο Μακαριώτατος, μιλώντας στην ομάδα των φοιτητών και καθηγητών, αναφέρθηκε στην ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου και στη συνέχεια στο εθνικό μας πρόβλημα. \'\'Εχουμε καταστρέψει το εθνικό μας θέμα\'\', είπε, και πρόσθεσε: \'\'πολλές φορές μας επιτίθενται, ιδιαίτερα οι ξένοι, οι οποίοι δεν ξέρουν την ιστορία αυτής της Εκκλησίας, γιατί να ανακατευόμαστε στο εθνικό θέμα, και μάλιστα μερικοί συγχύζοντας το εθνικό με την πολιτική, θεωρούν ότι εμείς πολιτευόμαστε. Δεν πολιτευόμαστε καθόλου. Ο λαός μας ταυτόχρονα είναι και το ποίμνιο μας και οφείλουμε να μείνουμε σκυμμένοι πάνω στο ποίμνιο μας, στα προβλήματά του, και πρέπει να του συμπαρασταθούμε\'\', σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι για 37 ολόκληρα χρόνια συνομιλούμε και δεν έχουμε καταλήξει, και ούτε πρόκειται να καταλήξουμε, γιατί, όπως ανέφερε, \'\'οι Τούρκοι δεν θέλουν μόνο το βόρειο τμήμα της πατρίδας μας, αλλά θέλουν ολόκληρη την Κύπρο, και μάλιστα γεωπολιτικά θέλουν να ελέγξουν όλη την Μέση Ανατολή\'\'.
\'\'Αυτή είναι η προσπάθεια της Τουρκίας. Εχει κάνει αρκετά λάθη η πολιτική μας ηγεσία. Δεν πάμε, δυστυχώς, καθόλου καλά. Εχουμε κάνει εσχάτως αρκετές εκπτώσεις, ως μη ώφειλε. Εχουμε καταστρέψει το εθνικό μας θέμα. Υπάρχει μια ηττοπάθεια στην πλειοψηφία των πολιτικών μας, ως μη ώφειλε, και έχει αποδειχθεί ότι η πολιτική του καλού παιδιού έχει αποτύχει. Ο Τούρκος δεν θέλει χάϊδεμα, αλλά θέλει σταθερή πολιτική, και έπρεπε όλοι μας να είχαμε βάλει στόχους ψηλούς, γιατί τόσο η Ευρώπη, όσο και η Αμερική κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εμείς δεν ζητούμε τίποτα περισσότερο από τα ανθρώπινα μας δικαιώματα, τις θρησκευτικές μας ελευθερίες\'\', συμπλήρωσε.
\'\'Είναι μια απαράδεκτη κατάσταση, την οποία καταγγέλλουμε συνεχώς και δεν πρέπει ποτέ να το ανεκτεί ο λαός μας και δεν πρέπει να δεκτεί αυτήν τη στάση της Τουρκίας. Οι ξένοι, όταν τους αναλύσουμε αυτά, τα δέχονται. Οι Τούρκοι δεν είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν κάτι τέτοιο. Η προσπάθειά τους είναι να τουρκοποιηθεί πλήρως το βόρειο μέρος της πατρίδας μας, αλλά θέλουν και το άλλο πόδι τους να είναι εδώ. Πολλοί εκ των πολιτικών, λένε αν δεν οπισθοχωρήσουμε και αν δεν δεκτούμε κάποιες αξιώσεις των Τούρκων, κινδυνεύουμε να υποστούμε διχοτόμηση, που θα είναι κάτι το χειρότερο\'\', σημείωσε.
Οπως είπε, οι Τούρκοι δεν ικανοποιούνται με τη διχοτόμηση, αλλά θέλουν κάτι περισσότερο.
Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο ρόλο των Βρετανών στο Κυπριακό, λέγοντας ότι, επειδή έχουν τις Βάσεις τους εδώ, δεν θέλουν μία ξεκαθαρισμένη λύση, αλλά μια μεσοβέζικη λύση, ούτως ώστε, όταν τα συμφέροντα τους το απαιτούν, η λύση να γκρεμίζεται και να αρχίζουμε από την αρχή.
Οι Τούρκοι, συνέχισε, θέλουν να παγιώσουν τα τετελεσμένα της εισβολής και πιστεύουν ότι το όλο θέμα θα λυθεί με το χρόνο. «Από μας εξαρτάται να μην επιτρέψουμε κάτι τέτοιο. Να κρατούμε ζεστό το όλο θέμα, να λέμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας ότι ο χώρος εκείνος είναι δικός μας, δεν μπορεί να μας τον απαλλοτριώσει κανείς, όσα χρόνια και αν περάσουν. Και σίγουρα, ο αγώνας μας θα είναι μακροχρόνιος, λόγω της αδιαλλαξίας της Τουρκίας\'\', συμπλήρωσε.
Μπορεί να είναι μικρή η Κύπρος, συνέχισε, \'\'αλλά θέλω να πιστεύω ότι είμεθα καλά οργανωμένοι\'\'. \'\'Επιτέλους, πρέπει να βάλουμε στόχους αρκετά ψηλούς, γιατί αν δεν βάλουμε τέτοιους στόχους, δεν θα επιτύχουμε\'\', σημείωσε.
Αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι, με την ανακάλυψη στην περιοχή μας φυσικού αερίου και πετρελαίου, και η Κύπρος θα ενταχθεί πλέον μέσα στο χάρτη για τους Ευρωπαίους και τους Αμερικάνους.
\'\'Είναι μια ευλογία από το Θεό, και πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα, και μάλιστα τη γειτνίαση με το Ισραήλ. Μας έχουν, και τους έχουμε και εμείς, ανάγκη. Τα συμφέροντα μας απαιτούν να συνεργαστούμε και ευελπιστώ ότι θα έχουμε αυτήν τη συνεργασία», πρόσθεσε.
\'\'Θέλω να πιστεύω ότι ανατέλλουν ήδη καλύτερες ημέρες, που αν εμείς τις αξιοποιήσουμε σωστά πιστεύω ότι τα προβλήματα του λαού μας θα λιγοστέψουν και θα βρούμε το δρόμο μας, ούτως ώστε να έλθει η μέρα που ο λαός ελεύθερος θα κανονίσει την τύχη του και θα μείνει ριζωμένος εδώ στη γη των πατέρων του. Εμείς, ως Εκκλησία, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό με πολλή αγάπη, να βοηθήσουμε την πολιτεία ούτως ώστε οι σχέσεις των δύο κρατών να αναπτυχθούν για το καλό όλων μας», συμπλήρωσε.
Στην αντιφώνησή του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Θεοδόσης Πελεγρίνης, είπε πως είναι η 26η χρονιά που έρχονται στην Κύπρο.
\'\'Και δεν είναι μόνο η εθνική ταυτότητα που μας φέρνει εδώ στην Κύπρο, είναι και η αδικία η οποία διαπράττεται στην Κύπρο. Είναι ο μοναδικός διχασμένος τόπος, και δυστυχώς οι ξένοι, οι οποίοι σπεύδουν ανά πάσα στιγμή να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εδώ αποφεύγουν. Εμείς έχουμε ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια μας να είμαστε κοντά στον κυπριακό λαό, εννοώ το Πανεπιστήμιο Αθηνών, και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε . Είναι κοινή η μοίρα της Κύπρου και της Ελλάδας. Η Κύπρος ίσως βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα, αλλά να ξέρετε ότι κοντά σε αυτήν τη μοίρα, εκείνη που συνοδεύει τον κυπριακό λαό, η Ελλάς, βρίσκεται κοντά σας, και ειδικότερα το Πανεπιστήμιο, που εκπροσωπούμε εμείς σήμερα εδώ\'\', κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ