Συνάντηση με οικογένειες από τη Ρωσία, οι οποίες πλήγηκαν από τις πυρκαγιές που έπληξαν τις περιοχές τους το καλοκαίρι του 2010, είχε σήμερα το πρωί, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος κ.κ. Χρυσόστομος.
Οι εν λόγω οικογένειες είναι η δεύτερη ομάδα που φιλοξενεί στην Κύπρο η Τράπεζα Κύπρου, μέσα στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς της.
Καλωσορίζοντάς τους, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι «η Κύπρος και η Ρωσία έχουν πολύ αδελφικές σχέσεις προ πολλών αιώνων, λόγω βέβαια και της χριστιανικής πίστης που μας συνδέει πιο στενά. Πολλά ιστορικά γεγονότα τα ξέρουμε από Ρώσους μοναχούς περιηγητές, όπως είναι ο Μοναχός Βασίλειος Βάρσκι, ο οποίος ήρθε στην Κύπρο, γύρισε όλα τα μοναστήρια της Κύπρου και τα είχε περιγράψει με πολύ σχολαστικότητα».
Ανέφερε ότι ο ίδιος γνώρισε πολύ μικρός τη Ρωσία από ένα χωριανό που ζούσε στη μεγάλη αυτή χώρα και έφερε ένα ευαγγέλιο και ένα ζευγάρι δισκοπότηρα από τη Ρωσία. Τα ιερά αυτά σκεύη οι χωριανοί τα είχαν καμάρι και μέχρι σήμερα χρησιμοποιούν το Ευαγγέλιο την αγία ημέρα της Αναστάσεως.
"Αυτές τις αδελφικές σχέσεις", συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, «τις συνεχίζουμε μέχρι σήμερα. Tον Ιανουάριο είχα πάει στη Μόσχα και μάλιστα η Εκκλησία εκεί με τίμησε σε μια εορταστική εκδήλωση στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρα Χριστού...Είμεθα αποφασισμένοι να τις συνεχίσουμε στο διηνεκές αυτές τις ωραίες αδελφικές σχέσεις με την αδελφή Εκκλησία της Ρωσίας".
"Η Εκκλησία της Κύπρου είναι Εκκλησία του πρώτου αιώνος και την έχουν ιδρύσει τρεις Απόστολοι, ο Βαρνάβας, ο Παύλος και ο Μάρκος. Και έχουμε μια συνέχεια αδιάλειπτη από τον πρώτο αιώνα μέχρι σήμερα. Μετείχε η Εκκλησία μας σε όλες τις Οικουμενικές Συνόδους με Επισκόπους, παγκόσμιας εμβέλειας, όπως είναι ο Αγιος Σπυρίδωνας που ήτο στην Α\' Οικουμενική Σύνοδο. Ο Άγιος Σπυρίδωνας άφησε εποχή με ένα θαύμα, που είχε κάνει μέσα στην Σύνοδο», πρόσθεσε. Στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, λοιπόν, οι άγιοι Πατέρες εξηγούσαν ότι ένας είναι ο Θεός και τρία τα Πρόσωπα. Ωστόσο οι αιρετικοί δεν μπορούσαν να το καταλάβουν, γι\' αυτό, όπως διηγήθηκε ο Μακαριώτατος, «ο Αγιος Σπυρίδωνας πήρε ένα κεραμίδι στο χέρι και το έσφιξε. Τότε το νερό, με το οποίο είχαν ζυμώσει τον πυλό, έτρεξε προς τα κάτω, η φωτιά που έψησε το κεραμίδι ανέβηκε προς τα πάνω και μέσα στο χέρι του παρέμεινε το χώμα. Μετά από το γεγονός ο Άγιος Σπυρίδωνας τους είπε: όπως αυτό το κεραμίδι αποτελείτο από τρία συστατικά, νερό, φωτιά και χώμα, και τα τρία ήσαν ένα πράγμα, κεραμίδι, έτσι και ο Θεός είναι ένας αλλά Τριαδικός».
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε, επίσης, ότι η Εκκλησία της Κύπρου αριθμητικά είναι μικρή Εκκλησία, ενώ η Εκκλησία της Ρωσίας αριθμητικά είναι μεγαλύτερη. Ωστόσο, «παρόλη τη μικρότητα μας είμεθα καλά οργανωμένοι, είμεθα μέσα στο λαό μας. Ευρισκόμεθα σε μία πολύ στενή επαφή και τον υπηρετούμε συνεχώς και του χαράσσουμε το δρόμο της σωτηρίας που πρέπει να βαδίσει. Η Εκκλησία διαδραμάτισε ένα θετικό ρόλο για το λαό μας, γιατί λόγω της μικρότητας μας επιβουλεύντο πάντοτε οι εχθροί την πατρίδα μας και οι κατακτητές εναλλάσσονταν ο ένας μετά τον άλλο. Ακριβώς, η Εκκλησία διαδραμάτισε ένα θετικό ρόλο, έσκυψε πάνω σε αυτό το λαό και τον παρηγορούσε στις δύσκολες στιγμές της ζωής του και προσπαθούσε να τον κρατήσει στην γη των πατέρων του και να μην φύγει από το νησί. Και έτσι το νησί μας για να μείνει και ελληνικό και χριστιανικό τούτο οφείλεται στην Εκκλησία», συμπλήρωσε.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, απευθυνόμενος προς τους Ρώσους, είπε: «Εχω πληροφορηθεί ότι όλοι εσείς που ήρθατε με πρόσκληση της Τραπέζης Κύπρου έχετε υποστεί πέρσι μια απροσδόκητη ταλαιπωρία με τις μεγάλες φωτιές που ξέσπασαν στην πατρίδα σας. Έχουν καταστραφεί τα σπίτια σας, οι περιουσίες σας και έχετε δυσκολίες μέχρι σήμερα. Εκείνο που θα θέλαμε να σας πούμε είναι να μην χάσετε το θάρρος σας. Ολοι σας αγαπούμε. Είμαστε σίγουροι ότι, με επικεφαλής και βοηθό την Κυβέρνησή σας, θα επανακτήσετε πάλι τα σπίτια και τις περιουσίες σας».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου Αντρέας Ηλιάδης, στις δικές του δηλώσεις, είπε ότι «είναι με ιδιαίτερη χαρά που έχουμε τους φιλοξενούμενους μας από τη Ρωσία εδώ στην Κύπρο. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να περάσουν ακόμα καλύτερα. Η επίσκεψη μας όλων σήμερα εδώ κοντά σκοπό έχει να πάρουμε την ευχή σας, την οποία βέβαια όλοι χρειαζόμαστε, αλλά ιδιαίτερα οι φιλοξενούμενοι μας. Πέρασαν αρκετά δύσκολα το περασμένο καλοκαίρι, όπως πολλοί άλλοι Ρώσοι, από τις φωτιές. Και μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα τότε για να βοηθήσουμε. Ο κυπριακός λαός μοιάζει πολύ κοντά στο ρωσικό. Και αυτό έχει σχέση με την ιστορία, αιώνες πριν. Η προσπάθεια της Τράπεζας Κύπρου μέσω της επέκτασης μας στη Ρωσία είναι να φέρουμε πιο κοντά τις δύο χώρες και ιδιαίτερα τους δύο λαούς», πρόσθεσε.
Καταλήγοντας, ο κ. Ηλιάδης ευχήθηκε στις οικογένειες να περάσουν καλά κατά την παραμονή τους στην Κύπρο.
Στο τέλος της συνάντησης, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου πρόσφερε αναμνηστικά δώρα τόσο στα παιδιά, όσο και στους γονείς τους.
(ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΜ)
16 Μαρτίου 2011
**************************************
Σχετικό Θέμα: