Αυστηρές αναφορές για την ακύρωση της χριστουγεννιάτικης Θείας Λειτουργίας για τους εγκλωβισμένους Ελληνοκυπρίους περιλαμβάνονται σε προσχέδιο επιστολής που ετοιμάζεται να στείλει ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στον Ντερβίς Έρογλου, ζητώντας από τον Τ/Κ ηγέτη να προχωρήσει σε εξονυχιστικές έρευνες σχετικά με τι μεσολάβησε ώστε να εμποδιστεί η Λειτουργία , αλλά και σε παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας «Πολίτης» στις Βρυξέλλες, Βαγγέλη Αρεταίο, έγκυρες πηγές σημειώνουν την ιδιαίτερη σημασία που έχει το γεγονός ότι η επιστολή αυτή του Προέδρου Μπαρόζο αποτελεί απάντηση σε επιστολή του Ντερβίς Έρογλου, της 4ης Ιανουαρίου, με την οποία ο Τ/Κ ηγέτης τον ενημέρωνε με ήπιο ύφος για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πουθενά το επεισόδιο του Ριζοκαρπάσου και τις αντιδράσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αυτοβούλως, λοιπόν, ο Πρόεδρος Μπαρόζο και το επιτελείο του αποφάσισαν να αναφερθούν στο ζήτημα, ζητώντας «με σκληρή γλώσσα να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι».
Ωστόσο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα το επιτελείο του Επιτρόπου Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε θεώρησε ότι η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Πρόεδρος της Κομισιόν απέχει πολύ από την ήπια γλώσσα, όσον αφορά το Ριζοκάρπασο, που χρησιμοποιεί στη δικιά του επιστολή-απάντηση στην Μόνιμη Κυπριακή Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι άνθρωποι του Επιτρόπου Φούλε προσπαθούν τώρα να πείσουν τους συνεργάτες του κ. Μπαρόζο να αλλάξουν τις διατυπώσεις για το Ριζοκάρπασο, ώστε να μην απέχουν από τις διατυπώσεις που χρησιμοποιεί η δικιά τους απαντητική επιστολή στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Οι προσπάθειες του επιτελείου του Επιτρόπου Φούλε έχουν να κάνουν με εσωτερικό συντονισμό και με ισορροπίες μεταξύ των διαφόρων κέντρων αποφάσεων στους κόλπους της Κομισιόν, αναφέρουν οι ίδιες πηγές και σημειώνουν ότι αν έφευγαν δυο τόσο διαφορετικές επιστολές από τις Βρυξέλλες, τότε θα επρόκειτο για μεγάλο επικοινωνιακό λάθος.
Η επιστολή του Επιτρόπου Φούλε δεν έχει ακόμα σταλεί καθώς πέρασε και αυτή από χίλια διπλωματικά και κοινοτικά κύματα, αφού στην αρχική της μορφή έκανε λόγο για έγερση του ζητήματος στην τ/κ κοινότητα και αποσιωπούσε την ευθύνη της Τουρκίας. Οι διατυπώσεις αυτές άνοιγαν μια επικίνδυνη ρωγμή στην πάγια ευρωπαϊκή θέση ότι βασικός υπόλογος για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα είναι η Τουρκία με αποτέλεσμα τελικά αυτές οι διατυπώσεις να εξαλειφθούν από την επιστολή, η οποία παραμένει ωστόσο χαμηλών τόνων όσον αφορά το επεισόδιο.
Πάντως η ενασχόληση της ΕΕ με το θέμα της Λειτουργίας στο Ριζοκάρπασο, μετά τις καταγγελίες εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, προφανώς και προκάλεσε την περασμένη βδομάδα τα «ανοίγματα» του κ. Έρογλου ως προς την πραγματοποίηση θρησκευτικών ακολουθιών στα κατεχόμενα από εγκλωβισμένους και Ε/Κ που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές.
28 Φεβρουαρίου 2011
www. amen.gr, με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, του Αριστείδη Βικέτου