Κυκλοφόρησε μεταφρασμένος στα Γερμανικά (αναμένεται η αγγλική έκδοση) ο πέμπτος τόμος στη σειρά των Οδηγών Βυζαντινών μνημείων της Κύπρου με τίτλο «Ο ναός της Παναγίας στον Μουτουλλά». Η έκδοση έγινε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μόρφου και το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Η σειρά των οδηγών θα καλύψει αρχικά τα επτά από τα δέκα βυζαντινά μνημεία της Κύπρου, που ανήκουν στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά (UΝΕSCΟ) και υπάγονται στη δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου. Τα καθαρά έσοδα από την πώληση των Οδηγών κατατίθενται στο ειδικό ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου και χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες συντήρησης των βυζαντινών μνημείων.
Μέσα από τις σελίδες του Οδηγού γίνεται αναδρομή στην ιστορία, στην αρχιτεκτονική και στην τέχνη του αξιόλογου αυτού ναού. Πρόκειται για ναό μικρού μεγέθους με ξύλινη στέγη και είναι το παλαιότερο χρονολογημένο παράδειγμα του τύπου αυτού που σώζεται σήμερα στην Κύπρο. Η ακριβής χρονολόγηση προκύπτει από την κτητορική επιγραφή που σώζεται στο βόρειο τοίχο, στο χώρο του ιερού. Σύμφωνα με αυτήν, ο ναός ανοικοδομήθηκε στα 1280 και κτήτορες ήταν ο Ιωάννης και η σύζυγός του Ειρήνη.
Ο ναός ανήκει στον τύπο του ξυλόστεγου ναού, ο οποίος είναι ιδιαίτερος και χαρακτηριστικός τύπος της κυπριακής ναοδομίας. Στο κεφάλαιο για την αρχιτεκτονική του ναού παρουσιάζεται η τυπολογία του μνημείου και τα υλικά δομής. Στα κεφάλαια που αναφέρονται στις τοιχογραφίες του ναού σχολιάζονται οι εξαιρετικές παραστάσεις, τεχνοτροπίας του 13ου αιώνα. Το μνημείο ανήκει στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά (UΝΕSCΟ).
Εφημ. «Φιλελεύθερος» 17.01.2011.
Περισσότερα για τον ιερό ναό της Παναγίας στον Μουτουλλά δείτε εδώ...