Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, 8 Φεβρουαρίου, στην Αίθουσα Τελετών του Ιδρύματος του Εθνάρχου Μακαρίου του Γ΄ στη Λευκωσία με συμμετοχή της ΄Ενωσης Αγωνιστών Πάφου και της Αδούλωτης Κερύνειας, η εκδήλωση του Παγκύπριου Εθνικολαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΠΕΑΜ), για επανεξέταση της συμφωνίας Μακαρίου – Ντενκτάς του ’77 και για το θέμα της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Στον χαιρετισμό του η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Χρυσόστομος Β΄ τόνισε δυο πολύ σημαντικά πράγματα: «Πρώτο, ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος και Εθνάρχης Μακάριος δεν αποδέκτηκε τη λεγόμενη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, και δεύτερο, από το 1977 και μετά, η Τουρκία και το εδώ κατοχικό καθεστώς όχι μόνο δεν τήρησαν τη συμφωνία, αλλά και διέπραξαν τόσα πολλά και προέβησαν σε τέτοιες ενέργειες, ώστε κατήργησαν οι ίδιοι την εν λόγω συμφωνία».
Στον δικό του χαιρετισμό ο Αρχηγός της Αντίστασης κ. Μίκης Τεμβριώτης διεκήρυξε αποφασιστικά και με έμφαση ότι «δεν στηρίζουμε τους δυο ηγέτες, τις προτάσεις και τις συγκλίσεις τους και την διαδικασία της Γενεύης, που είναι ένα διπλό Μπούργκενστοκ», και ότι «πολλές φορές σηκωθήκαμε και είπαμε δεν θέλουμε την ομοσπονδία», διευκρινίζοντας ότι, «είπαμε ναι στην ομοσπονδία για να παγιώσουμε το όχι».
Οι κύριοι ομιλητές, κ. Λουκής Λουκαϊδης, δικηγόρος και πρώην δικαστής του ΕΔΑΔ και ο κ. Χρίστος Ιακώβου, διευθυντής του ΚΥΚΕΜ, τόνισαν με σαφήνεια ότι η συνεχής διολίσθηση μας προς τις θέσεις της Τουρκίας ολοκληρώνει την καταστροφή, και κατέληξαν ότι, η αποδοχή της ομοσπονδίας, θα μπορούσε να αρθεί από την πολιτική ηγεσία και το ’83, λόγω της ανακήρυξης του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα, και το 2004, λόγω του σχεδίου Ανάν.
Ο Πρόεδρος του ΠΕΑΜ κ. Υπέρμαχος Ηλιάδης εισάγοντας στο θέμα, παρουσίασε ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα, στα οποία ο ίδιος ο Εθνάρχης Μακάριος ερμηνεύει την συμφωνία του με τον Ντενκτάς και αποκλείει απόλυτα την λύση των δύο ζωνών και των δύο κρατών, προοιωνίζει την αθέτηση της από την Τουρκία και θεσμοθετεί τον μακροχρόνιο αγώνα και την καταγγελία της Τουρκίας στα διεθνή βήματα.
Η εκδήλωση που τελούσε υπό την προστασία του Μακαριωτάτου, επιστεγάστηκε με ερωτήσεις – απαντήσεις. Παρέστησαν Μητροπολίτες και άλλοι ιερωμένοι, βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων, αγωνιστές από του ’55 και πλήθος λαού. Την όλη εκδήλωση συντόνισε ο φιλόλογος – συγγραφέας κ. Σάββας Παύλου.
Γραφείο Τύπου του ΠΕΑΜ
------------------------------------------------------------------------
Ακολουθεί ο Χαιρετισμός του Μακαριωτάτου:
Με πολλή αγάπη και ιδιαίτερη ευχαρίστηση αποδεκτήκαμε την πρόσκληση του Παγκύπριου Εθνικολαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΠΕΑΜ) αφ’ ενός μεν να θέσουμε την αποψινή εκδήλωση υπό την προστασία μας, αφ’ ετέρου δε να απευθύνουμε σύντομο χαιρετισμό σ’ αυτήν.
Θερμά συγχαίρουμε το ΠΕΑΜ για την ωραία αυτήν πρωτοβουλία του, όπως επίσης και την Ένωση Αγωνιστών Πάφου και την Αδούλωτη Κερύνεια, για τη συμμετοχή και τη συμβολή τους στην εκδήλωση.
Τονίζουμε ότι το θέμα, που θα απασχολήσει την εκδήλωση -Επανεξετάζοντας τη συμφωνία Μακαρίου-Ντεκτάς και το θέμα της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας- είναι καίριο και σημαντικό. Και τούτο, γιατί συνδέεται και συσχετίζεται και με την επέτειο των πενηντάχρονων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το κύριο στήριγμά μας στον αγώνα που διεξάγουμε κατά του Τούρκου εισβολέα και προς απελευθέρωση του κατεχόμενου σήμερα βόρειου τμήματος της νήσου μας, είναι η κρατική μας οντότητα, αυτή η ίδια η ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Είναι αλήθεια ότι πολλά λέγονται και πολλά υποστηρίζονται γύρω από τη συμφωνία Μακαρίου-Ντεκτάς και το θέμα της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Σε κάθε ευκαιρία αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν και να υποστηρίξουν τις δικές τους θέσεις και υποχωρήσεις, σπεύδουν να επικαλεσθούν τη συμφωνία Μακαρίου-Ντεκτάς.
Από τη δική μας μεριά, επιθυμούμε να τονίσουμε δυο πολύ σημαντικά πράγματα: Πρώτο, ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος και Εθνάρχης Μακάριος δεν αποδέκτηκε τη λεγόμενη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, και δεύτερο, από το 1977 και μετά, η Τουρκία και το εδώ κατοχικό καθεστώς όχι μόνο δεν τήρησαν τη συμφωνία, αλλά και διέπραξαν τόσα πολλά και προέβησαν σε τέτοιες ενέργειες, ώστε κατήργησαν οι ίδιοι την εν λόγω συμφωνία.
Υπενθυμίζουμε, χαρακτηριστικά, τις θέσεις που ο Εθνάρχης Μακάριος ανέπτυξε στην τελευταία του ομιλία, κατά την τρίτη επέτειο της τουρκικής εισβολής, λίγες μέρες πριν από το θάνατό του. Τόνισε σ’ εκείνη την ιστορική ομιλία του ο Εθνάρχης: «Αλλεπάλληλοι κύκλοι διακοινοτικών συνομιλιών προσέκρουσαν στην Τουρκική αδιαλλαξία και δεν κατέληξαν σε κανένα θετικό αποτέλεσμα. Ο χρόνος των συνομιλιών χρησιμοποιείται από Τουρκικής πλευράς για την άνετη παγίωση τετελεσμένων γεγονότων και για την συγκάλυψη διχοτομικών σχεδίων. Και έχω την γνώμη, ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν οι συνομιλίες, αν η Τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν είναι έτοιμη να υποβάλη σαφείς προτάσεις για όλες τις πτυχές του προβλήματος. Διαφορετικά, θα συνεχισθή η Τουρκική παρελκυστική πολιτική και άκαρπες θα είναι οι συνομιλίες».
Στη συνέχεια, ο Εθνάρχης Μακάριος υπογράμμισε και τα εξής βαρυσήμαντα: «Πρέπει ακόμα να προσθέσω, ότι σε εθνικά προβλήματα, σαν το Κυπριακό, ο πολύς “ρεαλισμός” στην αντιμετώπισή τους ισοδυναμεί προς ηττοπάθεια. Είμαστε ρεαλιστές, ώστε να βλέπουμε στις διαστάσεις της την σκληρή πραγματικότητα και να μη την παραγνωρίζουμε. Ουδέποτε, όμως, θα την αναγνωρίσουμε και θα την νομιμοποιήσουμε με την υπογραφή μας. Ακούομεν συχνά την απειλή ότι, αν δεν αναγνωρίσουμε τις νέες πραγματικότητες, που δημιούργησεν η Τουρκική εισβολή, για να στηριχθή πάνω σ’ αυτές ένας συμβιβασμός, τότε η Τουρκοκρατούμενη περιοχή, που είναι σήμερα είδος προτεκτοράτου της Τουρκίας, θα ανακηρυχθή μονομερώς σε ξεχωριστό ανεξάρτητο Τουρκοκυπριακό κράτος. Δεν αποκλείουμε αυτό το ενδεχόμενο. Αλλά και πάλιν δεν θα ενδώσουμε και δεν θα απεμπολήσουμε τα δίκαια και τα δικαιώματά μας. Και ο αγώνας, ο μακροχρόνιος αγώνας, θα είναι εθνική ανάγκη και επιταγή για να βρούμε δικαίωση». Αυτά είπε και αυτά άφησε ως υποθήκη σε μας ο Μακάριος!
Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, γιατί οι εκλεκτοί και ευπαίδευτοι ομιλητές της εκδήλωσης κ.κ. Λουκής Λουκαΐδης και Χρίστος Ιακώβου, με τις εμπεριστατωμένες ομιλίες τους, θα ενημερώσουν σωστά, αλλά και θα δώσουν απαντήσεις με σαφήνεια και πειστικότητα στα οποιαδήποτε ερωτήματα και στις απορίες που υπάρχουν, ή που σκόπιμα προβάλλουν διάφοροι.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ευχόμαστε όπως ο Θεός χαρίζει πλούσιο το φωτισμό και την ενίσχυσή Του σε όλους -Ηγεσία και λαό- ώστε να πράττουμε και να ενεργούμε πάντοτε το ορθό, το πρέπον και το δίκαιο, για τη δικαίωση του κοινού μας αγώνα και για την ελευθερία της πατρίδας μας. Ευχαριστούμε.
Ευχέτης προς Κύριον
+ο Κύπρου Χρυσόστομος
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
8 Φεβρουαρίου 2011.