Την Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011, στις 9.30 το πρωί, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Πράγας έφθασε στην κοινότητα της Περιστερώνας, τον οποίο μαζί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ανέμεναν και υποδέχτηκαν ο οικείος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, οι κληρικοί και οι Συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς και πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιφέρεια της Μητροπόλεως Μόρφου.
Μετά την υποδοχή εισήλθαν στον ιερό ναό των Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνος, όπου τελέστηκε Δοξολογία προϊσταμένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Πράγας κ. Χριστοφόρου.
Τον Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας προσφώνησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, ο οποίος αναφέρθηκε στις δύο χιλιάδες χρόνια ιστορίας της Επισκοπής των Σόλων και στη σημερινή ημικατεχόμενη Ιερά Μητρόπολη Μόρφου. Ο Πανιερώτατος παρακάλεσε τον φιλοξενούμενο Αρχιεπίσκοπο να προσεύχεται για την Κύπρο, έτσι ώστε την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί το νησί μας να τον υποδεχθεί στην έδρα της Μητροπόλεως στη, σήμερα, τουρκοκρατούμενη πόλη της Μόρφου.
Ο Πανιερώτατος προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Χριστοφόρο εικόνα του εξ Ορούντας νεομάρτυρος Αγίου Φιλουμένου, ο οποίος κοιμήθηκε μαρτυρικώς το 1979 στο Φρέαρ του Ιακώβ στο Ισραήλ. Επίσης, ένα αντιμήνσιο, το οποίο εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Μόρφου και που ιστορεί τη δεύτερη Παρουσία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και την ητοιμασμένη Βασιλεία των Ουρανών, αφού η Θεία Λειτουργία είναι εσχατολογική προέκταση της Βασιλείας του Θεού.
Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου για την πρόσκλησή του να επισκεφθεί με ειρήνη και αγάπη την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου, καθώς επίσης και τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο, τον κλήρο και το λαό της Μόρφου για την όμορφη και θερμή υποδοχή. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στα παιδιά, τα οποία έσπευσαν να τον ράνουν με άνθη και λουλούδια κατά την υποδοχή.
Εν κατακλείδι, υπογράμμισε την αξία της ειρήνης και της αγάπης, που πρέπει να διέπει τους χριστιανούς όπου γής. Με την επίσκεψή του, ακριβώς, τονίζεται η ειρήνη, η αγάπη και η ενότητα μεταξύ των Ορθοδόξων. Στην προκειμένη περίπτωση η ενότητα της πρώτης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κύπρου και της τελευταίας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας, σύμφωνα με τα Δίπτυχα.
Από τα πολλά λουλούδια, πρόσθεσε ο άγιος Τσεχίας, φαίνεται ότι η Μητρόπολη έχει όμορφους κήπους. Γι’ αυτό το λόγο προσέφερε κρυστάλλινο παραδοσιακό βάζο, για να τοποθετούνται αυτά τα όμορφά και εύοσμα λουλούδια.
Μετά το κέρασμα οι Μακαριώτατοι Αρχιεπίσκοποι Πράγας Χριστοφόρος και Κύπρου Χρυσόστομος, με τη συνοδεία τους, αναχώρησαν για την Ιερά Μονή Κύκκου όπου τους ανέμενε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τυλληρίας κ. Νικηφόρος.
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας