ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ Α.Ε. ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ
κ. BAN KI-MOON
Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος απέστειλε προς την Α.Ε. τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Ban Ki-moon την πιο κάτω επιστολή του (παρατίθεται τόσο στα αγγλικά, όσο και στα ελληνικά).
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
18 Νοεμβρίου 2010.
"Αυτού Εξοχότητα
Γενικό Γραμματέα Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών
κ. Ban Ki-moon
Νέα Υόρκη.
Εξοχώτατε κύριε Γενικέ Γραμματέα,
Εν όψει της προσεχούς συνάντησής Σας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφια και τον εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων κ. Ντ. Έρογλου επιθυμώ, ως θρησκευτικός ηγέτης των Ελλήνων Κυπρίων που είναι ταυτόχρονα και Ορθόδοξοι Χριστιανοί, να Σας εκθέσω τις απόψεις μου επί του χρονίζοντος προβλήματος της Κύπρου.
Προΐστασθε, ως Γ.Γ. του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και γνωρίζετε καλύτερα από κάθε άλλο και τις Αρχές επί των οποίων στηρίζεται ο Οργανισμός αυτός αλλά και τις θυσίες και τους αγώνες που απαιτήθηκαν για να επιτευχθούν οι Αρχές αυτές. Από τη μέχρι σήμερα ανάμιξή Σας στο πρόβλημα της Κύπρου, δεν νομίζω να έχετε αμφιβολία τόσο ως προς την έκταση της καταπάτησης των Αρχών των Ηνωμένων Εθνών όσο και από ποιους προέρχεται η καταπάτηση αυτή. Και εξηγούμαι:
Μια περιφερειακή δύναμη, η Τουρκία, εισέβαλε απροκάλυπτα, το 1974, στην Κύπρο, σκορπώντας το θάνατο και την καταστροφή. Κατέλαβε με τη βία το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεξαρτήτου χώρας, μέλους των Ηνωμένων Εθνών. Εφαρμόζοντας ένα εθνικό ξεκαθάρισμα εκδίωξε όλους τους γηγενείς κατοίκους από τις εστίες τους και μετέφερε εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκους από την Τουρκία, εποικίζοντας τα κατεχόμενα εδάφη και αλλοιώνοντας τον δημογραφικό χαρακτήρα της νήσου. Διατηρεί, ταυτόχρονα, στο νησί 45.000 Τουρκικό στρατό άρτια εξοπλισμένο.
Οι Τουρκοκύπριοι που αποτελούσαν το 18% του πληθυσμού, και για τη δήθεν προστασία των οποίων εισέβαλε στην Κύπρο η Τουρκία, υποφέρουν κι αυτοί από την κατοχή και τους εποίκους όπως και οι ελληνοκύπριοι, γι’ αυτό και αναγκάστηκαν, περισσότεροι από τους μισούς, να μεταναστεύσουν.
Λόγω της στρατιωτικής υπεροχής της Κατοχικής Δύναμης, αναγκαστήκαμε να δεχθούμε δικοινοτική ομοσπονδία, και δώσαμε υπέρμετρα δικαιώματα στους Τουρκοκύπριους, που καμιά άλλη χώρα με ποσοστά μειονοτήτων πολύ μεγαλύτερα του 18% έδωσε ποτέ, με την προϋπόθεση ότι θα κατοχυρώνονταν τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νομίμων κατοίκων της νήσου.
Αντ’ αυτού όμως η κατοχική δύναμη εμμένει στις απαράδεκτες θέσεις της, που αποσκοπούν στην Τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου. Και δυστυχώς, οι κατά καιρούς εκπρόσωποί σας, στις συνομιλίες, που δεν προχωρούν λόγω αυτής της θέσης της Τουρκίας, αποφεύγουν να εκθέσουν με παρρησία θέσεις αρχών, αρκούμενοι στις πιέσεις σ’ εμάς, που είμαστε η αδύνατη πλευρά, για συμβιβασμούς και συνεχείς υποχωρήσεις.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς και η Γενική Συνέλευση εξέδωσαν κατά καιρούς ισχυρά ψηφίσματα που καλούν την κατοχική δύναμη να αποσύρει τα στρατεύματα και τους εποίκους και να αποκαταστήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα σ’ όλη την Κύπρο χωρίς όμως οποιαδήποτε θετική ανταπόκριση, μέχρι σήμερα, από αυτή.
Βάσει των πιο πάνω, ως θρησκευτικός ηγέτης που υπηρετεί τις ανθρώπινες αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, θεωρώ κ. Γενικέ Γραμματέα, ότι έχω το δικαίωμα να ζητήσω από Σας, όπως υπεραμυνθείτε και προασπίσετε τις αρχές του Ο.Η.Ε., και για την Κύπρο και για το λαό της. Αν σε άλλες περιπτώσεις, όπως το Ιράκ, ο Οργανισμός του οποίου προΐστασθε επέτρεψε πόλεμο εναντίον χώρας που εισέβαλε σε άλλη, είναι πολύ το να ζητήσουμε κι εμείς αποκατάσταση των κατά τον ίδιο τρόπο παραβιασθέντων δικαιωμάτων μας;
Ποια λογική ή ποιο δίκαιο αποδέχεται τη μη επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους και τη μη επιστροφή των περιουσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους; Ποια αρχή επιτρέπει ή ανέχεται την καταστροφή της πολιτισμικής κληρονομιάς μιας χώρας γιατί η κατοχική δύναμη δεν επιτρέπει τη συντήρησή της;
Στην επικείμενη, λοιπόν, συνάντησή σας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη, Σάς καλούμε να υπερασπιστείτε τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Νομίζω θα είναι άδικη και θα αντιβαίνει προς τις διακηρυγμένες αρχές των Ηνωμένων Εθνών οποιαδήποτε προσπάθεια εκ μέρους Σας, εξεύρεσης της μέσης απόστασης μεταξύ του θύματος και του θύτη. Θα αποτελεί σχήμα οξύμωρο, αν ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε. διαμεσολαβεί προκειμένου να επιτευχθούν εκπτώσεις στις αρχές του Ο.Η.Ε. και να συντηρηθεί η κατοχή ενός κράτους μέλους του Οργανισμού. Ζητούμε να αξιώσετε την αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων από την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας για να στερούμαστε ό,τι απολαμβάνει όλος ο υπόλοιπος κόσμος.
Τυχόν αντίθετη προς τις αρχές του Οργανισμού, που εκπροσωπείτε στάση σας και προτάσεις σας που θα οδηγούσαν σε τέτοια λύση, θα προκαλούσε το περί δικαίου αίσθημα του λαού μας, κι εμείς δεν θα είχαμε άλλη επιλογή από του να καλέσουμε το λαό να απορρίψει μια τέτοια άδικη λύση. Θέλω να ελπίζω ότι θα τιμήσετε με τη στάση σας το αξίωμά σας.
Από την πλευρά μας ευχόμαστε, όπως ο Θεός Σάς φωτίζει και Σάς ενισχύει στο δύσκολο έργο σας και Σάς χαρίζει κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.
Μετ’ ευχών
+ Ο ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
13 Νοεμβρίου 2010".