Αγρυπνία
«Από τον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Αρχαγγέλου – Μακεδονίτισσας ανακοινώνεται ότι την Τετάρτη 24/11 βράδυ προς Πέμπτη 25/11, θα γίνει Αγρυπνία. Θα αρχίσει στις 10:00μ.μ. και θα τελειώσει στις 01:15 μετά τα Μεσάνυκτα».
------------------------------------------------------------------------------------
Ο Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Μακεδονίτισσας ανακοινώνει την έλευση του τιμίου λειψάνου της ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της Πανσόφου. Το ιερό λείψανο θα μεταφερθεί από την Ιερά Μονή του Σινά και θα συνοδεύεται από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανό.
23 Νοεμβρίου - 1η Δεκεμβρίου 2010
Η επίσημη υποδοχή του τιμίου Λειψάνου θα γίνει στη συμβολή των οδών Παπαφλέσσα και Πατριάρχου Γρηγορίου την Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010 στις 4.30 το απόγευμα.
Δείτε το πλήρες πρόγραμμα των ιερών ακολουθιών εδώ...
Ιερός Ναός Αγίων Πάντων (Μακεδονιτίσσης)
------------------------------------------------------------------------------------
Ο Βίος της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης
Η Αγία Αικατερίνη η Πάνσοφος (προηγουμένως ονομαζόταν Δωροθέα) καταγόταν από την Αλεξάνδρεια και έζησε στα τέλη του 3ου και στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. Εξ απαλών ονύχων διακρινόταν για την ευσέβειά της, αλλά και για την ευφυΐα της. Στα εκκλησιαστικά βιβλία η Αικατερίνη καλείται «πάνσοφος». Είχε σπουδάσει και μάθει πολλές Επιστήμες της εποχής εκείνης. Στην ηλικία των δέκα οκτώ ετών η Αικατερίνη ήταν ήδη μορφωμένη Θεολογικά, κατείχε τις επιστήμες της φιλολογίας, της φιλοσοφίας, της ρητορικής, της μουσικής, των μαθηματικών, της αστρονομίας και της ιατρικής. Η επιστημονική αυτή κατάρτισή της, αλλά και η αξεπέραστη φυσική ομορφιά της, την κατέστησαν περιζήτητη νύφη, όμως η ίδια προτίμησε τον Νυμφίο Χριστό. Έτσι βαπτίσθηκε Χριστιανή και έλαβε το όνομα Αικατερίνη.
Ανέκαθεν η Αγία δεν δίσταζε να ομολογεί πίστη στην Θεότητα του Ιησού Χριστού. Το τρομακτικό κλίμα των διωγμών του Μαξιμίνου δεν την πτοούσε. Ωστόσο, η ομολογία της, ήταν επόμενο να προκαλέσει την οργή του Αυτοκράτορα, ο οποίος στην αρχή επιχείρησε να της αποσπάσει άρνηση πίστεως. Η Αγία, όμως, παρέμεινε ακλόνιτη και έδωσε σοφώτατες απαντήσεις σε σημείο που τον υποχρέωσε να συνάξει δεκάδες φιλόσοφους από όλη την επικράτειά του, προκειμένου να την αντιμετωπίσει και να την εξευτελίσει δημόσια. Ωστόσο, η νεαρή Αικατερίνη με το μέγεθος της φωτεινής της προσωπικότητας και με τη σοφία της αντιμετώπισε όλους τους ρήτορες, κατά τρόπο που αυτοί στάθηκαν ανήμποροι να διαλεχθούν μαζί της. Επιπλέον, δε, μερικοί από αυτούς και η σύζυγός του Αυτοκράτορα έγιναν Χριστιανοί και μάρτυρες!
Το γεγονός του μαζικού εκχριστιανισμού προκάλεσε ακόμη περισσότερη οργή στον Αυτοκράτορα. Τόση ώστε διάταξε να την υποβάλουν σε φρικτά βασανιστήρια (όπως αυτό του τροχού), προκειμένου να λυγίσει το σθένος της Αγίας. Η τελείωση της επήλθε δια αποκεφαλισμού, γι\' αυτό και έλαβε το λαμπρότατο στεφάνι του μαρτυρίου από τον Κύριο της Δόξας.
Μετά από το γεγονός, άγγελοι Κυρίου παρέλαβαν το τίμιο σκήνωμά της και το μετέφεραν στην κορυφή του υψηλότερου όρους του Σινά. Η τοποθεσία των τιμίων λειψάνων της Αγίας αποκαλύφθηκε γύρω στον 8ο - 9ο αιώνα, σε όνειρο που είδαν Μοναχοί της Μονής του Θεοβάδιστου Όρους Σινά. Τότε έγινε η ανακομιδή και η τοποθέτησή τους στο Ιερό Βήμα του Καθολικού της Μονής. Τα μυροβλύζοντα σεπτά λείψανα της Αγίας είναι η αιτία που η Μονή του Όρους Σινά είναι γνωστή και ως Μονή της Αγίας Αικατερίνης.
Απολυτίκιον. Ήχος πλ. α\'. Τον συνάναρχον Λόγον.
Την πανεύφημον νύμφην Χριστού υμνήσωμεν, Αικατερίναν την θείαν και πολιούχον Σινά, την βοήθειαν ημών και αντίληψιν ότι εφίμωσε λαμπρώς, τους κομψούς των ασέβων, του Πνεύματος τη δυνάμει, και νυν ως Μάρτυς στεφθείσα, αιτείται πάσι το μέγα έλεος.
Κοντάκιον. Ήχος β\'. Τα άνω ζητών.
Χορείαν σεπτήν, ενθέως φιλομάρτυρες, εγείρατε νυν, γεραίροντες την πάνσοφον, Αικατερίναν, αύτη γάρ, εν σταδίω τον Χριστόν εκήρυξε, και τον όφιν επάτησε, Ρητόρων την γνώσιν καταπτύσασα.
Επιμέλεια: Παναγιώτης Θεοδώρου, Θεολόγος