Ο Πρόεδρος της Συρίας Bashar al-Assad, ευρισκόμενος στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη, συναντήθηκε την Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου 2010, με το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο.
Ο Μακαριώτατος υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Συρίας, καθώς και τα μέλη της συνοδείας του, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και η συνάντηση που επακολούθησε πραγματοποιήθηκε μέσα σε εγκάρδιο κλίμα.
Πρώτος ο πρόεδρος Bashar al-Assad έλαβε το λόγο και εξέφρασε τη χαρά του που έχει την ευκαιρία, μέσα στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο, να επισκέπτεται τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας και να έχει μαζί του ιδιαίτερη συνάντηση. Η Συρία και η Κύπρος, όπως επεσήμανε, είναι δύο χώρες οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά, τόσο από άποψη γεωγραφικής θέσης, όσο και σε ό,τι αφορά τις μεταξύ τους παραδοσιακά καλές σχέσεις φιλίας και συμμαχίας. Σημαντικό ρόλο στις σχέσεις αυτές διαδραμάτισαν και διαδραματίζουν οι Χριστιανοί που κατοικούν στις δύο χώρες και ασφαλώς οι Εκκλησίες στις οποίες αυτοί ανήκουν.
Καλωσορίζοντας, ο Μακαριώτατος, τον Πρόεδρο Bashar al-Assad στο θρησκευτικό κέντρο της Εκκλησίας της Κύπρου, αναφέρθηκε στην υποστήριξη και τη συμπαράσταση που προσφέρει προς την Κυβέρνηση και το λαό τής Κύπρου η Συρία και προσωπικά ο Σύριος Πρόεδρος και υπογράμμισε την ανάγκη για συνέχιση αυτής της στενής συνεργασίας.
Ακολούθως, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, περιέγραψε σε αδρές γραμμές τις παραδοσιακά καλές σχέσεις της Συρίας με την Κύπρο από τα αποστολικά χρόνια (45 μ.Χ.) έως τις ημέρες μας και αναφέρθηκε στην αγαθή ανάμνηση που διατηρεί από την επίσκεψη του στη Συρία πριν ενάμιση χρόνο και την ιδιαίτερη συνάντηση που είχε τότε με τον Πρόεδρο Bashar al-Assad.
Ο Μακαριώτατος στάθηκε ιδιαίτερα στις καλές σχέσεις της Κυπριακής Εκκλησίας με τους Ορθοδόξους Χριστιανούς των παλαίφατων Πατριαρχείων, τεκμήριο των οποίων αποτελεί η προ μηνός συνάντηση στην Κύπρο των Πατριαρχών της Ανατολής, όπου εγκαινιάστηκε η πορεία καλής συνεργασίας και αλληλοστήριξης στα διάφορα προβλήματα και θέματα που απασχολούν την περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Σχέσεις συνεργασίας και συναντίληψης, όπως τόνισε ο Μακαριώτατος, διατηρούμε και με τους άλλους Χριστιανούς, ιδιαίτερα μέσα στα πλαίσια του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, το οποίο, σε τακτά χρονικά διαστήματα συγκαλείται στην Κύπρο, με τη φιλοξενία της Εκκλησίας μας. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται η επόμενη συνάντηση, τον ερχόμενο Μάρτιο στην Πάφο.
Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας Κύπρου υπογράμμισε ότι ανάμεσα στις επιδιώξεις μας βρίσκεται και ο διάλογος με τους Μουσουλμάνους της περιοχής, διότι όλοι μαζί μπορούμε να επιλύσουμε ζητήματα που μας απασχολούν ως κατοίκους αυτού του πλανήτη και αυτής της γεωγραφικής περιοχής. Οι Χριστιανοί νιώθουν ότι αυτό είναι το θέλημα του Θεού. Δηλαδή το να διαλέγονται, σεβόμενοι τη διαφορετικότητα στην πολιτιστική και θρησκευτική προέλευση κάθε ανθρώπου.
Ο Πρόεδρος ζήτησε από το Μακαριώτατο να ξαναεπισκεφθεί τη Συρία, όποτε το πρόγραμμα του τού το επιτρέψει και εισηγήθηκε την επίσκεψη, στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου, ομάδας εκπροσώπων της μουσουλμανικής θρησκείας από τη Συρία.
Ο Μακαριώτατος εξέφρασε τη χαρά και την ετοιμότητά του για μια τέτοια συνάντηση και επισήμανε ότι αυτή θα διευκολύνει την από κοινού εξεύρεση τρόπων επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Η Εκκλησία της Κύπρου είναι μια μικρή αλλά πολύ καλά οργανωμένη Εκκλησία και μπορεί να φιλοξενεί ένα τέτοιο γεγονός για το καλό των ανθρώπων της Μέσης Ανατολής.
Στο σημείο αυτό, ο Μακαριώτατος, αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις του Αρχιεπισκόπου και Προέδρου Μακαρίου με τον ιστορικό ηγέτη της Συρίας, πατέρα του σημερινού Προέδρου, καθώς και στην καλή συνεργασία με τον Πρέσβη Mr Nader Nader ο οποίος, οσάκις επισκέπτεται την Ι. Αρχιεπισκοπή αισθάνεται όπως το σπίτι του, όπως και ο Μακαριώτατος όταν επισκέπτεται την Πρεσβεία της Συρίας.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με καταγραφή των σκέψεων του Προέδρου Bashar al-Assad στο βιβλίο επισκεπτών στην Ι. Αρχιεπισκοπή και την ανταλλαγή δώρων. Ο Μακαριώτατος προσέφερε στο Πρόεδρο Bashar al-Assad το βιβλίο «Εικόνες της Κύπρου» και παραδοσιακό καπνιστομέρρεχο (λιβανιστήρι και μυροδόχο, με τα οποία οι Κύπριοι υποδέχονται τους ξένους τους). Ο Πρόεδρος αντιπρόσφερε ένα παραδοσιακό συριακό έπιπλο.
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας Κύπρου
4 Νοεμβρίου 2010