«…πιστεύω ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες και των δυο κοινοτήτων, Τ/κ και Ε/κ, μπορούν να παίξουν ένα ενεργό, εποικοδομητικό ρόλο, μπορούν να δώσουν θετικά μηνύματα για ειρήνη και διαρκή λύση στο νησί ότι οι Ε/κ και οι Τ/κ καθώς και οι άλλες μειονότητες στο νησί να ζήσουν όλες μαζί .…» ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη συνάντηση στρογγυλής τραπέζης που έγινε στο Λήδρα Πάλας, την Τρίτη 2 Νοεμβρίου, όπου, εκεί, παρευρέθησαν η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος και ο Τ/κ θρησκευτικός ηγέτης Μεχμέτ Εμίν Γελτεκίν.
Ο Μακαριώτατος, συμφώνησε με τη δήλωση του κ. Τσαβούσογλου, άλλα πρόταξε δυο βασικά αιτήματα, με τα οποία η θεωρία γίνεται πράξη. Το πρώτο αίτημα αφορούσε την αναστήλωση των κατεχομένων μνημείων μας, και τη συντήρηση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα. Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, εξέφρασε το δεύτερον αίτημα, να επιτραπεί στον Ηγούμενο και σε τρείς μοναχούς του Αποστόλου Βαρνάβα να επιστρέψουν και εγκαταβιώσουν στη Μονή τους.
Μέλος του ΕΒΚΑΦ στον αντίλογο του ανέφερε ότι τα έργα θα γίνουν από τους ιδίους, λέγοντας τα εξής « θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιδιορθώσουμε και να αναστυλώσουμε τα μνημεία και τους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς στο βορρά στην αρχική τους κατάσταση» σχετικά με την αναστήλωση του μοναστηριού ο εκπρόσωπος του ΕΚΒΑΦ πρόσθεσε «έχουμε κάνει αίτηση για να εξασφαλίσουμε τους απαραίτητους πόρους για να υλοποιήσουμε αυτό το σχέδιο και μόλις εξασφαλίσουμε αυτούς τους πόρους θα προχωρήσουμε στην αναστήλωσή του όπως ήταν αρχικά»,
Στην παρέμβαση του ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου ανέφερε, «πιστεύω ότι δεν θα ζημιώσει κανείς εάν μας επιτραπεί να φτιάξουμε τα θρησκευτικά μας μνημεία στο βορρά, όπως η Κυβέρνησή μας έχει φτιάξει όλα τα μουσουλμανικά μνημεία στο νότο». Με αυτή τη δήλωση του, ο Μακαριώτατος υπογραμμίζει έμμεσα ότι πρέπει να δοθεί η σχετική άδεια στην Εκκλησία της Κύπρου για να υλοποιήσει όλες αυτές τις θεωρίες που εκφράζονται κατά καιρούς από διάφορους ‘’αρμοδίους’’ των Τ/Κ. Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε, «Ο λαός μας, και Τούρκοι και Έλληνες είναι ένας υπέροχος λαός και έδειξε στην πορεία του, πορεία αιώνων, ότι θρησκευτικό πρόβλημα στην Κύπρο ούτε είχαμε, ούτε έχουμε ούτε και στο μέλλον θα έχουμε», και την δήλωση αυτή την σφράγισε με την αναφορά του στις μέρες πριν από το 1963, όπου ήταν μάρτυρας των γεγονότων αυτών, που Ε/Κ και Τ/Κ ζούσαν ειρηνικά κάτω από τον ίδιο ουρανό.
Ο Μουφτής με την σειρά του ανέφερε πως ο Τ/Κ ‘’λαός’’ είναι « εκπολιτισμένος και ένας ‘’λαός’’ με ανοχή» και πως ακόμα και σήμερα οι Τ/Κ «αναφέρονται στους γείτονες τους, τους Ε/Κ ως φίλους τους».
Εν κατακλείδι αναφέρω ότι περιμένουμε από τους φίλους μας, τους Τ/Κ να περάσουν από το λήθαργο της θεωρίας και να προχωρήσουν στις πράξεις.
Μιχάλης Σπύρου
Θεολόγος