Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο επισκέφθηκε δεκαπενταμελής ομάδα Ευρωβουλευτών στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μέσα σε εγκάρδιο περιβάλλον στο Γραφείο του Μακαριωτάτου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, αφού καλοσώρισε τους υψηλούς επισκέπτες, αναφέρθηκε στην δισχιλιετή παρουσία της Εκκλησίας σε αυτόν τον τόπο και στον βαρυσήμαντο ρόλο που αυτή διαδραμάτισε και συνεχίζει να διαδραματίζει στα δρώμενα του νησιού μας. Εξηγώντας, ανέφερε ότι στα δύσκολα χρόνια της κατοχής από τους διάφορους λαούς, η Εκκλησία της Κύπρου παρέμεινε σκυμμένη επάνω στο λαό της, παρηγορώντας και φροντίζοντάς τον, έτσι ώστε αυτός να «παραμείνει ριζωμένος στη γη των πατέρων του και να επιβιώσει μέχρι σήμερα».
Με την ευκαιρία, ο Μακαριώτατος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Εθνικό μας πρόβλημα, λέγοντας ότι και η Εκκλησία έχει λόγο σε αυτόν τον τόπο, αφού υπάρχει εδώ και 20 αιώνες και εργάζεται σκληρά για το λαό της Κύπρου. Αυτή «αγωνίστηκε υπό ασέληνους αιώνες, αλλ’ όμως κατάφερε να κρατήσει αυτόν τον τόπο χριστιανικό και ελληνικό», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στη μακροχρόνια σχέση συναλληλίας, που υπήρχε μεταξύ των Μωαμεθανών της Κύπρου, οι οποίοι πρωτοεμφανίστηκαν στον νησί μετά τον 15ο αιώνα, και των Ελλήνων Χριστιανών. Ακόμη και στον 20ο αιώνα, η σχέση τους ήταν καλή, αφού, π.χ κατά τις θρησκευτικές εορτές των δύο κοινοτήτων η συμμετοχή ήταν αμφίπλευρη. «Θέλουμε να ξανανατείλει αυτή η καλή σχέση», σημείωσε ο Μακαριώτατος.
Ο Αρχιεπίσκοπος ανέγειρε επίσης το θέμα της συνεχιζόμενης καταστροφής των 500 ναών και άλλων μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που βρίσκονται στην τουρκοκρατούμενη περιοχή της Κύπρου, και που ο πανδαμάτωρ χρόνος δεν μπόρεσε να λυγίσει, αλλά οι καταχτητές εντός ολίγων ετών σύλησαν και λεηλάτησαν αλύπητα και απερίσκεπτα και συστηματικά, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να βρίσκονται υπό κατάρρευση. «Σε αυτές τις περιπτώσεις θέλουμε τη δική σας συμβολή και μεσολάβηση, γιατί τα μνημεία αυτά ανήκουν και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο Μακαριώτατος.
Για το θέμα των εγγυήσεων ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε ότι πλέον δεν χρειάζονται οι εγγυήτριες δυνάμεις, αφού τώρα είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δεν χρειαζόμαστε την Τουρκία. Αν χρειαστούμε ασφάλεια αυτή θα την έχουμε από την Ευρώπη». Είδαμε τι εποίησε η Τουρκία κατά την εισβολή της στην Κύπρο, που η ίδια αποκαλεί «ειρηνική» πράξη. Νεκροί, πάσης φύσεως βιασμοί, αγνοούμενοι, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, κ.α., ήταν το αποτέλεσμα της λεγόμενης «ειρηνικής» επέμβασής της. Απώτερος της στόχος ήταν, βεβαίως, «ο γεωπολιτικός έλεγχος ολόκληρου του νησιού και η αλλοίωση της δημογραφικής του σύνθεσης», υπογράμμισε, «γι’ αυτό και κουβάλησε τις χιλιάδες των εποίκων», πρόσθεσε.
«Αυτό που ζητούμε δεν είναι άλλο από την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην Κύπρο», ανέφερε ο Μακαριώτατος. «Και όχι μόνο οι Ελληνοκύπριοι, αλλά και οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να απολαμβάνουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γιατί και αυτοί υποφέρουν από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, σε σημείο που πολλοί εξ αυτών εκπατρίσθηκαν». Στο σημείο αυτό ο Μακαριώτατος διέκρινε μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και των εποίκων από την Ανατολία, τονίζοντας ότι οι Τούρκοι έποικοι είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως και εξευρωπαϊσμού, λόγω κουλτούρας, σε αντίθεση με τους Τουρκοκύπριους, που μαζί με τους Ελληνοκύπριους, εχουν να επιδείξουν θετικά στοιχεία πολιτισμού.
Ολοκληρώνοντας, ο Μακαριώτατος επανέλαβε εμφαντικά ότι στην Κύπρο ποτέ δεν είχαμε θρησκευτικό πρόβλημα και ούτε πρόκειται. Τούτο διότι ο λαός μας είναι πολιτισμένος και σέβεται τον κάθε άνθρωπο με την ιδιαίτερη ταυτότητά του. Επιλέον, υπάρχουν στον λαό της Κύπρου όλες οι προϋποθέσεις για να ζήσουν οι δύο κοινότητες στη γη των πατέρων τους ειρηνικά και δημιουργικά.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο Μακαριώτατος παρέθεσε γεύμα προς τιμή των Ευρωβουλευτών, κατά τη διάρκεια του οποίου εκφωνήθηκαν σύντομες ομιλίες. Τέλος, ο Μακαριώτατος απάντησε σε ερωτήσεις διευκρινιστικού τύπου που υπέβαλαν οι Ευρωβουλευτές και πρόσφερε αναμνηστικά δώρα.
Παναγιώτης Θεοδώρου
12 Οκτωβρίου 2010