Η επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου επί του αοιδίμου Πατριάρχου Μόσχας κυρού Αλεξίου, 15-20 Ιουλίου του 2008.
Αναχώρηση για τη Μόσχα. 15/7/2008.
Μετά από πρόσκληση του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Αλεξίου, η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος αναχώρησε το μεσημέρι για τη Μόσχα, όπου θα πραγματοποιήσει πενθήμερη επίσημη επίσκεψη.
Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει ο Μακαριώτατος είπε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του θα έχει συνάντηση τόσο με τον Πατριάρχη «όσο και με άλλους αγαπητούς αδελφούς. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και πολιτειακούς άρχοντες για να τους ευχαριστήσουμε για την συμπαράσταση που είχαμε πάντοτε στο εθνικό μας πρόβλημα από τη φίλη χώρα τη Ρωσία αλλά και να ανανεώσουμε αυτούς τους δεσμούς και τις φοιτητικές σχέσεις», είπε.
Πρόσθεσε πως θα προστεί μαζί με τον Πατριάρχη «σε δύο συλλείτουργα που θα γίνουν ένα εντός της Μόσχας και ένα εκτός, σε ένα μεγάλο μοναστήρι που κατά συγκυρία γιορτάζει στις 18 του μήνα. Θα επισκεφθούμε ιερούς χώρους, θα προσκυνήσουμε Αγίους τοπικούς της μεγάλης φίλης και ορθοδόξου χώρας της Ρωσίας. Πιστεύουμε ότι θα περάσουμε ένα θαυμάσιο πενθήμερο μαζί με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ρωσίας που πιστεύουμε ότι θα είναι κάτι το ανεπανάληπτο», είπε.
Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο συνοδεύουν στη Μόσχα οι Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιος, Λεμεσού Αθανάσιος και Ταμασού Ησαϊας και ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Πυλιώτης, ο Αρχιμανδρίτης Σαραφείμ Καβρίκοβ, ο Ιεροδιάκονος Κυπριανός Κουντούρης και ο δόκτορας Ανδρέας Μιτσίδης.
Αρχιερατικό Συλλείτουργο Πατριάρχη Μόσχας και Αρχιεπισκόπου Κύπρου. 16/7/2008.
Τη διαβεβαίωση ότι η ρωσική Εκκλησία και ο ρωσικός λαός υποστηρίζουν τις προσπάθειες για μια ενιαία Κύπρο και συμμερίζονται τον πόνο του κυπριακού λαού, έδωσε η Α.Μ ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Αλέξιος Β’ κατά το Αρχιερατικό συλλείτουργο με τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Χρυσόστομο, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία.
«Με πόνο καρδιάς μαθαίνουμε ότι ιερά κειμήλια από το βόρειο τμήμα του νησιού πωλούνται σε δημοπρασίες», είπε ο Πατριάρχης Αλέξιος, προσφωνώντας τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο στο ναό της Κοιμήσεως του Κρεμλίνου και πρόσθεσε: «πιστεύουμε, όμως, ότι η Κύπρος θα γίνει ενιαίο κράτος, χωρίς διαχωριστικές γραμμές και κατοχή».
Καλωσορίζοντας στη Μόσχα την αντιπροσωπεία της Εκκλησίας Κύπρου, ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας σημείωσε την ιδιαίτερη επιρροή, που έχει η Εκκλησία στην κοινωνική ζωή της Κύπρου και διαπίστωσε ότι «ως εκ τούτου η αδελφική μας συναναστροφή φέρνει πιο κοντά όχι μόνο τις Εκκλησίες μας, αλλά και τους λαούς μας, γεγονός με μεγάλη σημασία στη σύγχρονη δύσκολη και αντιφατική εποχή».
Στην αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Αλέξιο για την υποδοχή και τα θερμά λόγια και εξέφρασε «τη βαθιά ευγνωμοσύνη του λαού μας προς την Κυβέρνηση, την Εκκλησία και το λαό της Ρωσίας για τη σταθερή και σημαντική βοήθεια στον αγώνα, που διεξάγουμε για την επιβίωσή μας ως έθνους».
Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας Κύπρου χαρακτήρισε «ανεπανάληπτη εμπειρία» κάθε επίσκεψη στην ορθόδοξη ρωσική γη, τη μεγάλη χώρα με τους πολυάριθμους πιστούς και την Εκκλησία με την υπερχιλιετή ιστορία και ευχαρίστησε τόσο για την υποστήριξη, που παρέχει η Ρωσία στην Κύπρο μετά την τραγωδία του 1974, όσο και προσωπικά τον Πατριάρχη Αλέξιο για τη μεσολάβησή του στον Πρόεδρο Πούτιν.
Χάρη στη μεσολάβηση αυτή, επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, τέσσερα χρόνια πριν «στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου προσπαθούσαν να υιοθετήσουν ως ψήφισμα το θανάσιμο για την Κύπρο σχέδιο Ανάν, ασκήθηκε βέτο».
«Οι ορθόδοξοι χριστιανοί της Κύπρου ποτέ δεν θα ξεχάσουν τη συμβολή της Εκκλησίας της Ρωσίας στην ανάπτυξη αδερφικών και φιλικών σχέσεων, θα διατηρούν πάντοτε αισθήματα ευγνωμοσύνης και σεβασμού», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις τόσο με τον Πατριάρχη Αλέξιο, όσο και με εξέχοντες εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.
Στην επίσημη αντιπροσωπεία της Εκκλησίας Κύπρου υπό τον Αρχιεπίσκοπο συμμετέχουν, επίσης, οι Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιος, Λεμεσού Αθανάσιος και Ταμασού Ησαϊας, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Πυλιώτης, ο Αρχιμανδρίτης Σαραφείμ Καβρίκοβ, ο Ιεροδιάκονος Κυπριανός Κουντούρης και ο δόκτορας Ανδρέας Μιτσίδης. (ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΓΒΑ).
Η επίσκεψη συνεχίζεται για τρίτη μέρα. 7/7/2008.
Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και τον Αντιπρόεδρο της Κρατικής Δούμας Γιούρι Βολκόφ συναντήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, κατά τη σημερινή τρίτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στη Μόσχα.
«Ζητήσαμε να δούμε τον κ. Λαβρόφ για να τον ευχαριστήσουμε για μια ακόμη φορά, τόσον τον ίδιο, όσον και την κυβέρνηση της Ρωσίας για τη βοήθεια προς τον κυπριακό λαό», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος υπενθυμίζοντας ότι πριν από 4 χρόνια η Ρωσία «έβαλε βέτο στην προσπάθεια των Αγγλοαμερικανών να περάσουν το σχέδιο Ανάν από το παράθυρο».
Ζήτησε, είπε, από τον κ. Λαβρόφ να βρίσκεται κοντά στην Κύπρο και το λαό της, καθώς «η τραγωδία της Κύπρου δεν έχει τελειώσει» και ιδιαίτερα «κοντά στην Κυβέρνησή μας, για να αισθάνεται δυνατή κάτω από τις πιέσεις, που δέχεται σήμερα από τους ισχυρούς της γης για να επιβάλουν μια λύση, που δεν θα είναι αρεστή στον κυπριακό λαό». «Οταν η ηγεσία μας αισθάνεται ότι έχει μια υπερδύναμη δίπλα της σίγουρα θα παίρνει θάρρος και θα μπορεί ελεύθερα να διαπραγματεύεται τις τύχες του λαού μας», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος.
Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι «ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξέφρασε υψηλή εκτίμηση στην ειρηνευτική αποστολή της Κυπριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην διευθέτηση του Κυπριακού, ενώ ο Χρυσόστομος Β΄ από την πλευρά του ευχαρίστησε για τη συνεπή θέση αρχών της Ρωσίας στην αναζήτηση μιας δίκαιης λύσης στο Κυπριακό».
Αναφέρεται, επίσης, ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συνεργασία της Εκκλησίας Κύπρου στο σχέδιο οικοδόμησης ενός ρωσικού ορθόδοξου ναού στην πόλη της Λεμεσού.
Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου έγινε, επίσης, δεκτός από τον αντιπρόεδρο της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής) Γιούρι Βολκόφ, ενώ απόψε ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην Πρεσβεία της Δημοκρατίας στη Μόσχα, σε εκδήλωση του ΚΟΤ για τον θρησκευτικό τουρισμό στην Κύπρο, έναν όλο και πιο δημοφιλή προορισμό για τους Ρώσους τουρίστες. (ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΡΠΑ/ΓΒΑ).
Ο Πατριάρχης Αλέξιος τίμησε τον Μακαριώτατο με τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Βλαδίμηρου. 20/7/2008.
Ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Αλέξιος Β΄ τίμησε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο τον Β΄, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία, με τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Βλαδίμηρου, ο οποίος αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση του Πατριαρχείου Μόσχας.
Με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ, ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Αλέξιος Β΄ και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ τέλεσαν στην παρουσία χιλιάδων πιστών, τη Θεία Λειτουργία στον ιστορικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της, Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας – Αγίου Σεργίου, ένα από τα πιο γνωστά ορθόδοξα μοναστήρια του κόσμου.
Μαζί με τους δύο Προκαθημένους, στην τελετή συμμετείχαν η κυπριακή αντιπροσωπεία και δεκάδες επίσκοποι της Εκκλησίας της Ρωσίας και Ιερείς, στο πνευματικό αυτό κέντρο της Εκκλησίας της Ρωσίας, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων από τη Μόσχα.
Η ιστορική Λαύρα ιδρύθηκε το 1340 από τον Άγιο Σέργιο Ραντονέζ, προστάτη άγιο της Ρωσίας. Το κτιριακό συγκρότημα της μονής περιλαμβάνει πολλούς ναούς, παρεκκλήσια, τις εγκαταστάσεις της Θεολογικής Σχολής και είναι τόπος μεγάλου θρησκευτικού ενδιαφέροντος για όλη τη χώρα.
Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, οι δύο Προκαθήμενοι τέλεσαν δοξολογία και έκαναν λιτανεία για τον πολιούχο του εκκλησιαστικού αυτού πνευματικού κέντρου, Αγίου Σεργίου, του οποίου το σκήνωμα φυλάσσεται σε μία από τις εκκλησίες του κέντρου.
Η λαμπρή υποδοχή του Αρχιεπισκόπου από τον Πατριάρχη Μόσχας ολοκληρώθηκε με επίσημο γεύμα, στο οποίο συμμετείχαν οι εκατοντάδες μοναχοί και μοναχές του μοναστηριού, στη μεγάλη πατριαρχική τράπεζα, όπου ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας τίμησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο τον Β΄ με τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Βλαδίμηρου, ο οποίος αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση του Πατριαρχείου Μόσχας.
Ο Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος Β΄ στην ομιλία του, αφού εξήρε την προσωπικότητα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και την προσφορά της Εκκλησίας Κύπρου στην Ορθοδοξία γενικότερα, σημείωσε ότι «η καρδιά των Ορθοδόξων πιστών της Ρωσίας έτρεφαν πάντοτε ιδιαίτερα αισθήματα για τη «Νήσο των Αγίων, την αρχαία και ένδοξη Εκκλησία της Κύπρου».
Οπως είπε, η γνωριμία με την κυπριακή ευσέβεια αντλήθηκε από την πλειάδα των περιγραφών των Ρώσων προσκυνητών και περιηγητών με πρώτο τον Δανιήλ, ο οποίος μετέφερε στην Ρωσική λογοτεχνία, πριν από 900 χρόνια, τις εμπειρίες του για τον πλούτο της εκκλησιαστικής ζωής της Κύπρου, την αφθονία και την ομορφιά των ιερών τόπων, των προσκυνημάτων και των μοναστηριών της, όπως είναι ο Κύκκος, ο Μαχαιράς, το Σταυροβούνι, ο Άγιος Νεόφυτος και πολλοί άλλοι.
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας, αναφέρθηκε ακολούθως, στη δοκιμασία που διέρχεται, τις τελευταίες δεκαετίες, η Κύπρος, όπου «η Εκκλησία με σοφία οδηγεί το λαό, υπήρξε και παραμένει η πνευματική ραχοκοκαλιά της διασφάλισης της ενότητας και της αγωνιστικότητάς του». «Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω», σημείωσε «ότι σε δύσκολες στιγμές, μπορείτε πάντα να βασίζεστε στην φιλική υποστήριξή μας και τις προσευχές της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας».
«Ως ένδειξη αγάπης και σεβασμού που δεν αντανακλάται\'\' μόνο στον ίδιο αλλά και στο σύνολο του κυπριακού λαού, χαρακτήρισε, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, την τιμή και την απόδοση της ανώτατης διακρίσεως του Πατριαρχείου Μόσχας, προς το πρόσωπό του.
«Εκφράζουμε και πάλιν τις ολοκάρδιες ευχαριστίες μας για τους θερμούς λόγους της αγάπης σας και την Αβρααμιαία φιλοξενία της οποίας, από της αφίξεώς μας στη μεγάλη χώρα σας, απολαμβάνουμε», τόνισε.
«Ήλθαμε μαζί με την τιμία συνοδεία μας, ως προσκυνητές των ιερών προσκυνημάτων σας, των πολυάριθμων Μονών, των μεγαλόπρεπων ναών και του πλήθους των αγίων της Ρωσικής γης», ανέφερε, ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε: «αξιωνόμαστε σήμερα, μέρα της γιορτής του, να προσκυνήσουμε στην περίφημη αυτή Λαύρα, τον τόπο της πνευματικής άσκησής του, τον Άγιο Σέργιο του Ραντονέζ. Συμμετέχουμε στην ιερά καύχησή σας για τον όντως μεγάλον αυτό αστέρα της Εκκλησίας, το φως του οποίου δεν φωτίζει μόνον την Εκκλησία της Ρωσίας αλλά και όλο τον κόσμο».
«Ήλθαμε να σας ευχαριστήσουμε για τη σθεναρή και διαχρονική υποστήριξή σας στον αγώνα του λαού μας, για φυσική και εθνική επιβίωση. Στους μακρούς χρόνους της δουλείας, πάντα προσβλέπαμε στο \'ξανθό γένος\' των Ρώσων, για ανακούφιση και σωτηρία. Κι η συναντίληψη από σας υπήρξε συνεχής και αδιάλειπτη», ανέφερε.
«Σήμερα, στον 21ο αιώνα, στον αιώνα της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Κύπρος υποφέρει. Βρίσκεται, μάλιστα, στην πιο δεινή θέση της ιστορίας της», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β\', κάνοντας στη συνέχεια μια εκτενή αναφορά στο κυπριακό πρόβλημα.
«Η Τουρκία που, από το 1974 μας επετέθη βάρβαρα και κατέκτησε με τη βία το 37% του πατρίου εδάφους μας, προχωρεί, υπό την ανοχή της \'πολιτισμένης\' ανθρωπότητας στην εφαρμογή των ανοσίων σχεδίων της, που είναι πρώτα η προσάρτηση των κατεχόμενων κι ύστερα ολόκληρης της Κύπρου. Έδιωξε όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς από τις εστίες τους και έφερε και εξακολουθεί να φέρνει εποίκους από την Ανατολή και εποικίζει το κατεχόμενο μέρος της πατρίδας μας\'\', ανέφερε.
«Στα κατεχόμενα, πέραν των 500 Ορθοδόξων ναών, βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Μερικοί κατεδαφίστηκαν, άλλοι μετατράπηκαν σε μουσουλμανικά τεμένη, άλλοι σε οίκους διασκέδασης, στρατόπεδα, ακόμα και σε στάβλους ζώων. Οι εικόνες και τα ιερά σκεύη μας πωλούνται ως εμπορεύματα στις αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής. Ζητήσαμε, ως Εκκλησία, να μας επιτραπεί να επιδιορθώσουμε, με δικά μας χρήματα, τους ναούς μας, οι οποίοι να αποδοθούν στη λατρεία του Θεού. Κι όμως μέχρι σήμερα δεν έχουμε θετική απάντηση», είπε.
«Ζητούμε και πάλιν τη βοήθειά σας. Αισθανθείτε το πρόβλημά μας ως πρόβλημά σας, αφού κατά τον Απόστολο Παύλο, εάν πάσχει ένα μέλος, «συμπάσχει πάντα τα μέλη». Δεν έχουμε αμφιβολία ότι και πάλιν θα σπεύσετε σε βοήθειά μας, γι’ αυτό και σας ευχαριστούμε δημόσια και εκ των προτέρων», κατέληξε την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος.
Επιστροφή από τη Ρωσία. 20/7/2008.
Ικανοποιημένος επέστρεψε από την επίσημη επίσκεψή του στη Ρωσία ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β\', ο οποίος ανέφερε ότι η Κυβέρνηση, η Εκκλησία και ο λαός της Ρωσίας για ακόμα μια φορά δήλωσαν την υποστήριξή τους προς τον αγωνιζόμενο κυπριακό λαό.
Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, επιστρέφοντας από τη Ρωσία, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι στη Μόσχα ο ίδιος και η συνοδεία του συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που είχε η τοπική Εκκλησία της Μόσχας.
Πρόσθεσε πως η επίσκεψή τους ήταν ουσιαστική. «Ανταλλάξαμε απόψεις με τον Πατριάρχη και την εκκλησία της Ρωσίας για τις πιο θερμές σχέσεις των Εκκλησιών της Ρωσίας και της Κύπρου, είπε».
Πρόσθεσε πως οι συναντήσεις που είχαν ήταν «θετικές, αδελφικές και φιλικότατες» και σημείωσε πως όπως «εμείς είμαστε στην διάθεση του Πατριαρχείου και γενικά της Εκκλησίας της Ρωσίας έτσι είναι και εκείνοι. Μας δήλωσαν για μια ακόμα φορά τη συμπαράστασή τους, είδαμε στη Μόσχα τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Δούμας και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Λαβρόφ, ο οποίος ανανέωσε την υποστήριξη της κυβέρνησης της Ρωσίας στον αγώνα του κυπριακού λαού για ελευθερία, επανένωση του νησιού και για ειρηνική συμβίωση με τους Τ/κ και τους άλλους Κύπριους που ζουν σ\' αυτόν τον τόπο», είπε.
«Είμαστε ευχαριστημένοι για να μην πω ενθουσιασμένοι από τις επαφές που είχαμε τόσο με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας όσο και με τους εκπροσώπους της πολιτείας. Και η Κυβέρνηση και η Εκκλησία και ο λαός της Ρωσίας για ακόμα μια φορά μας δήλωσαν την υποστήριξη προς τον αγωνιζόμενο κυπριακό λαό», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.
Πηγή: ΚΥΠΕ