Συστάθηκε στην Ιερά Μονή Χρυσορροϊατίσσης στην Παναγιά της Πάφου, με πρωτοβουλία του ηγουμένου της αρχιμανδρίτη Διονύσιου, Κέντρο Εικονολογίας. Στόχος του κέντρου είναι η ανάδειξη της θεολογίας και, κατ’ επέκταση, της ανθρωπολογίας, της κοινωνιολογίας και της κοσμολογίας της ορθόδοξης εικονογραφίας. «Η ορθόδοξη εικονογραφία δεν είναι μια απλή διακοσμητική τέχνη, αλλά μια άλλη γλώσσα της θεολογίας, δηλαδή φανέρωση της αντίληψης της Εκκλησίας για το Θεό και τον άνθρωπο, τη Φύση και την Ιστορία», τονίζει ο ηγούμενος Διονύσιος. Φιλοδοξία του ηγουμένου και των συνεργατών του είναι το Κέντρο Εικονολογίας να μετατραπεί σε διεθνές κέντρο μελέτης της εικόνας μέσω συνεδρίων, εκδόσεων, αρθρογραφίας, φιλοξενίας επιστημόνων για μελέτη κ.ά.
Για το σκοπό αυτό η βιβλιοθήκη του κέντρου είναι συνδεδεμένη με τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχουν επίσης δημιουργηθεί χώροι φιλοξενίας ερευνητών. Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί συνεδριακό κέντρο σύγχρονων προδιαγραφών. Ήδη το κέντρο εξέδωσε το πρώτο τεύχος μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο με τίτλο «Εικονοστάσιο». Τα εγκαίνια του κέντρου έγιναν χθες σε απέριτη τελετή από τον υπουργό Παιδείας Α. Δημητρίου και τον μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο. Μαζί εγκαινιάστηκαν η νέα πτέρυγα της μονής , που περιλαμβάνει πινακοθήκη με έργα Κυπρίων ζωγράφων, αίθουσα συνεδρίων, τραπεζαρία και την αίθουσα «Αρχιεπισκόπου ΜακαρίουΓ΄», στην οποία φιλοτεχνήθηκε τοιχογραφία με τη μορφή του συνοδευόμενη από δύο μικρά σημειώματά του για τη μονή, το ένα του 1948 και το δεύτερο του 1951. Ο υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι τα έργα που έγιναν στη μονή και κυρίως το Κέντρο Εικονολογίας , συντελούν στη διατήρηση και την προβολή της παράδοσής μας. Ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος χαρακτήρισε «ιστορική» τη χθεσινή μέρα για τη μονή , της οποίας η ίδρυση ανάγεται στο 1152. Επίσης , τόνισε ότι ο ηγούμενος Διονύσιος , ο οποίος χθες είχε την ονομαστική του εορτή, «αφήνει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του τόσο στον κτηριακό χώρο όσο και στις πνευματικές διαστάσεις της μονής».
Η κατασκευή του Κέντρου Εικονολογίας και τα άλλα έργα χρηματοδοτήθηκαν από την Εκκλησία Κύπρου και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη. Ο διευθυντής του ιδρύματος, καθηγητής Βάσος Καραγιώργης , αφού υπενθύμισε ότι το 2001 το ίδρυμα ήταν χορηγός του Εικονοφυλακίου, επεσήμανε ότι ίδρυμα και μονή «μας ενώνει δεσμός φιλίας και αλληλοσεβασμού, που ενισχύεται χάρις στη σοφία και τη διορατικότητα του ηγουμένου Διονύσιου, ο οποίος οραματίζεται και υλοποιεί έργα που λαμπρύνουν τη μονή με την πνευματικότητά τους». Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Στ. Ζένιος σε χαιρετισμό, που διάβασε ο καθηγητής Στ. Φωτίου, διαβεβαίωσε ότι το Πανεπιστήμιο θα προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια. Στα εγκαίνια παρέστησαν οι πρέσβεις των ΗΠΑ, Ιταλίας και Ελλάδος, στους οποίους ο ηγούμενος πρόσφερε από μια εικόνα βυζαντινής τέχνης. Των εγκαινίων προηγήθηκε αρχιερατική θεία λειτουργία από τον μητροπολίτη Πάφου με συλλειτουργό τον χωρεπίσκοπο Αρσινόης Νεκτάριο.
Αριστείδης Βικέτος