Η αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του Αποστόλου Θωμά και του οσίου Κενδέα του θαυματουργού.
Ο απόστολος Θωμάς μετά την ανάσταση του Χριστού κήρυξε το λόγο του Θεού στους Μήδους και Πάρθους, Πέρσες και Ινδούς.
Επειδή έπεισε όλη την οικογένειά του να ασπαστεί το χριστιανισμό, συνελήφθη από στρατιώτες που τον ανέβασαν σ’ ένα όρος και εκεί τον σκότωσαν με τις λόγχες τους.
Ο όσιος και θεοφόρος πατήρ ημών Κενδέας ανήκει στην τάξη των ασκητών που ήρθαν από την Παλαιστίνη και έζησαν στην πατρίδα μας. Τον αγώνα της αρετής διήνυσε σ’ένα σπήλαιο, με πίστη και αφοσίωση στο θέλημα του Θεού. Εκεί θαυματούργησε και πέθανε σε βαθιά γεράματα. Έζησε κυριολεκτικά στη γη ως ένσαρκος άγγελος και με την αγιότητά του πηγάζει ποταμούς θαυμάτων σε όσους με πίστη προσέρχονται και ζητούν την προστασία του και πιστεύουν στο θέλημα του Θεού.
Αγαπητοί, επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά ότι οι Άγιοι παραμένουν τεκμήριο της παρουσίας του Θεού και παρηγορίας σε κάθε άνθρωπο που ζητά τις πρεσβείες τους και μέσω αυτών ποθεί τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος.
Σήμερα, πανηγυρίζει η Ιερά Μονή του Αγ. Κενδέα, πλησίον της κοινότητας Αυγόρου στην Αμμόχωστο και ομώνυμος ναός του Αγίου στην Πάφο.
του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου
Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή του Αγίου Κενδέα,
πλησίον της κοινότητας Αυγόρου.
Περισσότερα για τη Μονή δείτε εδώ...
-------------------------------------------------------------------------------
Ο Όσιος Κενδέας ο Θαυματουργός συγκαταλέγεται μεταξύ των Αλαµάνων Αγίων που ήλθαν στην Κύπρο από την περιοχή της Παλαιστίνης. Στην ηλικία των δεκαοκτώ ετών ο Όσιος αποσύρεται μέσα σε μια σπηλιά στην έρημο του Ιουρδάνου στην Παλαιστίνη, προκειμένου να μυηθεί στην ησυχαστική ζωή. Ο Όσιος Κενδέας με τον έντονο πνευματικό αγώνα προσέλκυσε τη Χάρη του Θεού και γι’ αυτό άρχισε να επιτελεί διάφορα θαυμαστά σημεία και ιάσεις. Ο μεγάλος αυτός Όσιος αξιώθηκε του χαρίσματος της ιερωσύνης κατόπιν της παρότρυνσης του ασκητή Ανανία. Μετά τη χειροτονία του εγκαταστάθηκε για λίγο σε ένα Μοναστήρι, αλλά μετά από λίγο καιρό επέστρεψε στην αγαπημένη του έρημο.
Ωστόσο, στη συνέχεια, η Πρόνοια του Θεού τον φυγάδευσε στην Κύπρο, αφού την περίοδο εκείνη ξέσπασαν διωγμοί κατά των ασκητών που ζούσαν στην έρημο. Τότε ο Όσιος έφυγε από την Παλαιστίνη, μαζί με άλλους ασκητές, και μετά από ένα δύσκολο ταξίδι, αφού το πλοίο στο οποίο επέβαιναν καταστρέφηκε, απέπλευσαν στην περιοχή της Πάφου. Οι ασκητές αυτοί κατευθύνθηκαν σε διάφορες περιοχές της νήσου μας, προκειμένου να βρουν τον καταλληλότερο τόπο για να ησυχάσουν.
Ο Όσιος Κενδέας εγκαταστάθηκε επάνω σε γκρεμό στην Πάφο και παρόλο τον πόλεμο που δεχόταν από το Σατανά, και τα όργανά του, παρέμεινε εκεί ασκητεύοντας και υπηρετώντας τους συνανθρώπους του. Διά της προσευχής θεράπευε από διάφορα νοσήματα και με τον λόγο του καταπράϋνε τις καρδίες των ανθρώπων.
Κάποτε δε, ο Όσιος Κενδέας θέλησε να πάει να επισκεφθεί ένα προσφιλή του συνασκητή, τον Ιωνά, ο οποίος ασκήτευε στην περιοχή της Αµµοχώστου. Στην πορεία, ωστόσο, άλλαξε γνώμη και γι’ αυτό εισήλθε σε ένα σπήλαιο με την απόφαση να μην ξαναβγεί έξω από αυτό. Η καρδιά του όμως δεν σίγησε, αλλά ζητούσε επίμονα να συναντήσει τον Ιωνά. Εισακούοντας τους αλάλητους στεναγμούς της καρδιάς του Κενδέα, ο Κύριος απέστειλε ένα Άγγελο Κυρίου, προειμένου να μεταφέρει τον Ιωνά από το κελί στο σπήλαιο όπου μόναζε ο Κενδέας. Πράγματι ο Άγγελος έφερε τον Ιωνά στο σπήλαιο του Κενδέα, όπου μετά τον ασπασμό και τη συνομιλία που είχαν οι δύο Όσιοι ο Άγγελος μετέφερε τον Ιωνά και πάλι στο κελλί του.
Το θαυμαστό αυτό γεγονός ώθησε τον Κενδέα να βγει από το σπήλαιο και να πάει στο ασκητήριο του Ιωνά, προκειμένου να διαπιστώσει εάν πράγματι έγινε αυτή η συνάντηση ή αν ήταν διαβολική απάτη. Όταν δε τον συνάντησε και διαπίστωσε ότι όντως συναντήθηκε μαζί του επέστρεψε στο σπήλαιό του.
Ο Κενδέας είχε οσιακό τέλος, δηλαδή κοιμήθηκε εν ειρήνη σε βαθύ γήρας, έπειτα από πολυχρόνιο πνευματικό αγώνα.
Ο Όσιος Κενδέας ονομάστηκε Θαυματουργός λόγω των πολλών σημείων που επιτελούσε όσο ακόμη βρισκόταν στη ζωή, αλλά και μετά το θάνατό του. Ιάσεις ασθενειών, βροχοπτώσεις, εκδίωξη δαιμόνων είναι μερικά από τα χαρίσματα που του έδωσε ο πανάγαθος Θεός.
Το σπήλαιο του Οσίου βρίσκεται πλησίον της κοινότητας Αυγόρου, όπου υπάρχει Ιερά Μονή στην οποία σήμερα εγκαταβιώνει γυναικεία αδελφότητα με προϊστάμενη τη μοναχή Χριστοφόρα.
Η µνήµη του τελείται από την Εκκλησία στις 6 Οκτωβρίου.
ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ
Ήχος πλ. α΄. Τον συνάναρχον Λόγον.
Αρετών τη ασκήσει Πάτερ κοσµούµενος, εν τη Κύπρω εκλάµπεις ως εωσφόρος αστήρ, των αγγέλων µιµητά Κενδέα Όσιε, και θαυµάτων τω φωτί, την οµίχλην των παθών, εκάστοτε διαλύεις, και τω Σωτήρι πρεσβεύεις, ελεηθήναι τας ψυχάς ηµών.
Επιμέλεια: π. Παναγιώτης Θεοδώρου, Θεολόγος
======================================
Ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος την Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010, χοροστάτησε και κήρυξε, κατά την ακολουθία του Εσπερινού, στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Κενδέου.