ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ
Περατώθηκαν το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη οι εργασίες του Διεθνούς Συμποσίου «Οι αρχαιολόγοι της Γερονήσου εκτός Κύπρου. Το νησί πέρα από το νησί». Το συμπόσιο διοργανώθηκε επ’ ευκαιρία των 50χρονων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την ανάληψη των ανασκαφών της Γερονήσου από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Τα εγκαίνια του Συμποσίου πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας στο κατάμεστο, κεντρικό κτήριο του Κέντρου Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Καρδιά του επιστημονικού συμποσίου αποτέλεσε η αμερικανίδα καθηγήτρια αρχαιολογίας, Τζόαν Κόνελυ (Joan Connelly), η οποία είναι και η διευθύντρια των ανασκαφών στη Γερόνησο τα τελευταία 20 χρόνια. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης, Μ. Σαντιρόκκο και ο τ. Πρόεδρός του, ελληνοαμερικανός Γιάννης Βραδήμας καλοσώρισαν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζοντας παράλληλα και τις εγκάρδιες ευχές τους για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού.
Μία σειρά ομιλητών από διάφορες χώρες μίλησαν για τη Γερόνησο, την ιστορία και την αρχαιολογία της, όπως αυτή εμπλουτίζεται από τα ανασκαφικά και ερευνητικά αποτελέσματα των ανασκαφών στην Ιερά Νήσο (=Γερόνησος), κέντρο λατρείας του Απόλλωνος. Τα ευρήματα στη Γερόνησο ανάγονται από τη Χαλκολιθική περίοδο και φθάνουν τουλάχιστον έως την ύστερη Φραγκοκρατία. Στο συμπόσιο από τους ξένους καθηγητές μίλησαν οι P. Blanchard, σχετικά με την πανίδα και χλωρίδα της Γερονήσου, η καθ. Τζόαν Κόνελυ σχετικά με τα αποτελέσματα των ανασκαφών και την ερμηνεία των ευρημάτων, ο Ch. Scribner εκ μέρους των Φίλων της Γερονήσου, ο καθ. J. Cartledge από το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ για τον Κλέαρχο και τους Σόλους, η καθ. Υ. Mlynarczyk από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας για την κεραμική της ανασκαφής και ο M. Burdajewicz από το Εθνικό Μουσείο της Βαρσοβίας για τα υάλινα ευρήματα της Γερονήσου. Την Κύπρο εκπροσώπησαν ο δρ Σοφοκλής Χατζησάββας και ο δρ Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου. Ο δρ Σ. Χατζησάββας, πρώην διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, ο οποίος και είχε ξεκινήσει τις ανασκαφές στη Γερόνησο πριν την αμερικανική αποστολή μίλησε για τα πρώτα ευρήματα που είχαν ανακαλυφθεί στη Γερόνησο. Ο δρ Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου, βυζαντινολόγος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Αθήνα) και διευθυντής του Παγκοσμίου Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών της Ιεράς Μονής Κύκκου παρουσίασε την πρώιμη βυζαντινή τέχνη και αρχιτεκτονική στη δυτική Κύπρο, την ερμηνεία των πρωτοβυζαντινών ευρημάτων στη Γερόνησο και το ρόλο της Ιεράς Μονής Κύκκου στη βυζαντινή τέχνη και ιστορία της Κύπρου, τόσο στο παρελθόν, όσο και στο παρόν με την πολιτιστική δραστηριότητα που αναπτύσσει ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής και μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος.
Στην κατάμεστη αίθουσα του Πανεπιστημίου παρευρέθησαν πλήθος φοιτητών και ακαδημαϊκών αμερικανικών πανεπιστημίων και μουσείων της Ν. Υόρκης, καθώς επίσης και διπλωματικές αρχές και επίσημοι της αμερικανικής πολιτείας. Εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία πλήθους αμερικανών δωρητών, οι οποίοι στηρίζουν οικονομικά τις ανασκαφές στη Γερόνησο. Στους χορηγούς του Συμποσίου, εκτός από τα αμερικανικά ιδρύματα συγκαταλέγονται επίσης η Πρεσβεία της Κύπρου στις ΗΠΑ και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.
Δρ Γιάννης Ηλιάδης