Φόρο τιμής αποτίνει και φέτος ολόκληρος ο κυπριακός ελληνισμός στο «μεγάλο ηγέτη του, το σοφό καθοδηγητή, το σπουδαίο οραματιστή, τον ανυπότακτο αγωνιστή, το φλογερό πατριώτη, το δίκαιου, συνετό και διορατικό κυβερνήτη, τον καλό και άξιο ποιμένα», τον Αρχιεπίσκοπο και Εθνάρχη Μακάριο.
Σε όλους ναούς της Κύπρου τιμήθηκε, με πάνδημα μνημόσυνα, η μνήμη του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄, με την ευκαιρία της τριακοστής τρίτης επετείου από το θάνατό του.
Το καθιερωμένο επίσημο μνημόσυνο τελέσθηκε, το πρωϊ, στην Ιερά Μονή Κύκκου, προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου, συμπαραστατουμένου από τον Μητροπολίτη Καλής Ελπίδος κ. Σέργιος και τον Χωρεπίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο και συμπροσευχομένου του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐου.
Παρέστησαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, ο οποίος εκφώνησε και τον επιμνημόσυνο λόγο, ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μάρκος Μπόλαρης, εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ελλάδας, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, οι αρχηγοί της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, μέλη της οικογένειας του Εθνάρχου, καθώς και πλήθος κόσμου.
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριος Καρογιάν, στον επιμνημόσυνο λόγο του, αφού αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή και πορεία του «μεγάλου απόντα, αλλά διαρκώς και έντονα παρόντα με το παράδειγμα και τη σημαντική προσφορά του προς την πατρίδα» αειμνήστου Εθνάρχη, επεσήμανε την ανάγκη αναδιαμόρφωσης και αναπροσαρμογής της τακτικής της ελληνοκυπριακής πλευράς για αντιμετώπιση, προληπτικά και πιο αποτελεσματικά, των τουρκικών μεθοδεύσεων.
Ο κ. Καρογιάν, αναφερόμενος στην παρούσα διαδικασία αναζήτησης λύσης είπε ότι «η Τουρκία προκλητικά και απροκάλυπτα καταθέτει στο τραπέζι των απευθείας διαπραγματεύσεων προτάσεις που στοχεύουν σε λύση συνομοσπονδίας». Δημόσια δε, πρόσθεσε, «οι εκπρόσωποί της δεν παραλείπουν να μιλούν για δύο λαούς, δύο κράτη, δύο θρησκείες».
Απέδωσε, μάλιστα, το γεγονός ότι μηδαμινά είναι τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των απευθείας διαπραγματεύσεων οφείλεται αποκλειστικά στην τουρκική αδιαλλαξία και στην απροθυμία των Ηνωμένων ΕΘνών και άλλων παραγόντων της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα και αυστηρότητα αυτή τη συμπεριφορά.
«Οι θέσεις και οι προτάσεις της δικής μας πλευράς που βρίσκονται στη βάση της επιδιωκόμενης λύσης, που στοχεύουν δηλαδή σε λύση ομοσπονδίας, που να είναι λειτουργική και βιώσιμη, προσκρούουν στις συνομοσπονδιακές θέσεις και προτάσεις της τουρκικής πλευράς», δήλωσε ο κ. Καρογιάν.
Επέκρινε επίσης τη στάση του διεθνούς παράγοντα, λέγοντας ότι «διάφοροι ισχυροί παράγοντες της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων και παραγόντων των Ηνωμένων Εθνών, τηρούν μια ποντιοπιλατική στάση έναντι της αδιαλλαξίας, του ετσιθελισμού και των μεθοδεύσεων της Τουρκίας. Τηρούν μια στάση που αποενοχοποιεί συνεχώς την Τουρκία».
Ο Πρόεδρος της Βουλής, αφού επεσήμανε ότι «παρ’ όλη την πίκρα και την απογοήτευσή μας από την τριανταεξάχρονη εκκρεμότητα και τον εμπαιγμό μας από την τουρκική πλευρά, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το διάλογο» και επανέλαβε τη βούληση της ε/κ πλευράς για λύση που δεν θα είναι ετεροβαρής και θα εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα του κυπριακού λαού.
«Ξεκαθαρίζουμε για μια ακόμη φορά προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν αποδεχόμαστε διαδικασία «express» και διαπραγματεύσεις τύπου «πάρε – δώσε». Δεν αποδεχόμαστε τελεσίγραφα ούτε μεθοδεύσεις α λα Μπούργκενστοκ, δεν αποδεχόμαστε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα ούτε μεθόδους που αποσκοπούν στην επίτευξη δήθεν συγκλίσεων που θα στηρίζονται σε εποικοδομητικές ασάφειες».
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε επίσης την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία στο Εθνικό Συμβούλιο για την παρά πέρα πορεία της ελληνοκυπριακής πλευράς καθώς και την ανάγκη για συνδιαμόρφωση της παρά πέρα τακτικής, ώστε να δοθεί μια νέα προοπτική στον αγώνα και τις διεκδικήσεις για λύση του Κυπριακού.
«Δυστυχώς οι διαφορές και οι διαφωνίες σε θέματα χειρισμών και τακτικής, έχουν επιβαρύνει τις σχέσεις των διαφόρων πολιτικών δυνάμενων και προκαλούν ρήγματα στο εσωτερικό μας μέτωπο», προσθέτοντας ότι «πρέπει τάχιστα, επειγόντως αυτή η κατάσταση να βελτιωθεί», είπε.
«Συλλογικότητα και ενότητα είναι το πρώτο ζητούμενο», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής και υπέδειξε ότι δεν είναι η ώρα για αντιπαραθέσεις και πολιτικές συγκρούσεις στη βάση κομματικών σκοπιμοτήτων, αλλά η ώρα της ευθύνης, της εγρήγορσης και της συστράτευσης. «Είναι η ώρα της Κύπρου. Είναι η ώρα της ευθύνης», υπογράμμισε.
«Μνημονεύοντας και τιμώντας σήμερα τον αείμνηστο Εθνάρχη μακάριο, συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο την απουσία του και αισθανόμαστε όλο και πιο πολύ την ανάγκη να παραδειγματιστούμε από τους δικούς του αγώνες και τη δική του προσφορά προς την πατρίδα», ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Καρογιάν.
Υπογράμμισε, τέλος, ότι «πρέπει το έργο και οι αγώνες του Εθνάρχη Μακάριου, να καθοδηγούν διαρκώς το νου μας και να δρομολογούν την πορεία μας μέχρι τη δικαίωση των αγώνων του, μέχρι τη δικαίωση της Κύπρου».
Λουκάς Α. Παναγιώτου
1 Αυγούστου 2010