H Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος τέλεσε τα εγκαίνια του Μουσείου του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταδρομέων την Τρίτη 20 Ιουλίου 2010. Στα εγκαίνια παρέστησαν εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, καθώς και οι Ελλαδίτες αξιωματικοί των Καταδρομών Αλέξανδρος Μανιάτης, Ελευθέριος Σταμάτης, Ηλίας Γλεντζές, Αθανάσιος Γαληνός και Βασίλειος Ροκάς, οι οποίοι έλαβαν μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις του 1974. Επίσης, στην τελετή παρέστησαν πλήθος γονέων και συγγενών πεσόντων και αγνοουμένων καταδρομέων, εκπρόσωποι των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, επιτελείς του ΓΕΕΦ, της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου και της Διοίκησης Καταδρομών, αλλά και πλήθος μελών και φίλων του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε στο πρώτο μέρος ομιλία από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Μάκη Οικονομίδη, χαιρετισμό του έντιμου Υπουργού Άμυνας κ. Κώστα Παπακώστα και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου. Στο χαιρετισμό του, ο Μακαριώτατος, αφού ευχαρίστησε τον Σύνδεσμο Καταδρομέων για την πρόσκληση, επισήμανε τη συμβολή του στον αγώνα μας προς απελευθέρωση των τουρκοκρατούμενων εδαφών της νήσου μας, στη διαφύλαξη της εθνικοθρησκευτικής μας παράδοσης και κληρονομιάς, στην παροχή κάθε δυνατής στήριξης και βοήθειας προς τις Μοίρες Καταδρομών, αλλά και προς τις οικογένειες των πεσόντων και αγνοουμένων Καταδρομέων, και τέλος στην προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών και στην προαγωγή της Δημοκρατίας στον τόπο μας. Ο Μακαριώτατος, αναφερόμενος στο Μουσείο, μεταξύ άλλων, είπε ότι: «όλοι οι χώροι του Μουσείου εκπέμπουν ένα ισχυρό αίσθημα αισιοδοξίας, πίστης και ελπίδας για την απελευθέρωση, την επιστροφή και τη δικαίωση, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη. Εκτιμούμε ότι το Μουσείο, καθώς εγκαινιάζεται σήμερα, ανήμερα της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής, έρχεται να διακηρύξει, δίπλα από το συρματόπλεγμα της κατοχής, ότι ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ. Αντίθετα, αντλώντας δύναμη και ενίσχυση, συνεχίζουμε τον αντικατοχικό μας αγώνα μέχρι την άγια ημέρα της απελευθέρωσης, της επιστροφής και της δικαίωσης!».
Στη συνέχεια, με τη συνοδεία του Υπουργού Άμυνας κ. Κώστα Παπακώστα, περιηγήθηκε στο Μουσέιο, όπου προβάλλονται εκθέματα σε τέσσερις αίθουσες και δύο ειδικά διαμορφωμένους διαδρόμους, ακολουθώντας χρονολογική σειρά, και επικεντρώνονται κυρίως στις πολεμικές επιχειρήσεις της περιόδου 1964 και 1974. Εγχάρακτες Στήλες, χώροι με εκπαιδευτικά όργανα, ιερά κειμήλια, οπλισμός, στρατιωτικές ενδυμασίες, πολεμικά λάφυρα, οπτικοακουστική αναπαράσταση των μαχών και εικόνες με τις άφθαρτες μορφές των ηρώων μας, που φωτίζονται από αναμμένο καντήλι, υπενθυμίζουν «προς όλους ότι είμαστε κληρονόμοι ενός λαμπρού ιστορικού παρελθόντος, αλλά και φορείς του ηθικού χρέους και του καθήκοντος προς τα όσια και τα ιερά της πατρίδας».
Μετά την περιήγηση ακολούθησε το θεατρικό δρώμενο ‘‘Μνήμες Πατρίδας’’, το οποίο παρουσίασε η Νέα Θεατρική Ομάδα, υπό τον κ. Φώτο Φωτιάδη, στα Προπύλαια του Παρθεναγωγείου Φανερωμένης και ήταν αφιερωμένη στον Άγνωστο Στρατιώτη. Την εν λόγω εκδήλωση οργάνωσε και χορήγησε η Εκκλησιαστική Επιτροπή του ιερού ναού Παναγίας Φανερωμένης.
Η παράσταση άρχισε με τους ‘‘Πέρσες’’ του Αισχύλου και ακολούθησαν αποσπάσματα από το έργο του Ευριπίδη ‘‘Ιφιγένεια εν Ταύροις’’, καθώς και σκηνές από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη ‘‘Κωνσταντίνος Παλαιολόγος’’. Ακριτικά δημοτικά τραγούδια, περικοπές από αυθεντικά κείμενα των απαγχονισθέντων αγωνιστών της ΕΟΚΑ και χωρία από τη δημιουργία του Κυριάκου Χαραλαμπίδη ‘‘Αμμόχωστος Βασιλεύουσα’’ ολοκλήρωσαν με τον καλύτερο τρόπο την εξαιρετική αυτή εκδήλωση.
Παναγιώτης Θεοδώρου.
Ακολουθεί ο Χαιρετισμός του Μακαριωτάτου:
«Από τη στιγμή που δεν αγωνιζόμαστε να γίνουμε καλύτεροι, παύουμε να είμαστε καλοί»!
Αγαπητοί μας,
Ευχαριστούμε το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων για την πρόσκλησή του να παραστούμε και να τελέσουμε τα εγκαίνια του Μουσείου του Συνδέσμου, που είναι καρπός της αγάπης και του ενδιαφέροντος όλων των μελών του.
Εκφράζουμε, επ’ ευκαιρία, την ικανοποίησή μας, γιατί ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων, που ιδρύθηκε στις 9 Ιουλίου 1986, συμπλήρωσε ήδη είκοσι τέσσερα χρόνια γόνιμης δράσης και προσφοράς προς το λαό και την πατρίδα μας. Ιδιαίτερα συγχαίρουμε το Σύνδεσμο για τη συμβολή του στον κοινό μας αγώνα προς απελευθέρωση του τουρκοκατεχόμενου σήμερα βόρειου τμήματος της νήσου μας και δικαίωση, στη συντήρηση και διαφύλαξη της εθνικοθρησκευτικής μας παράδοσης και κληρονομιάς, στην παροχή κάθε δυνατής στήριξης και βοήθειας προς τις Μοίρες Καταδρομών, αλλά και προς τις οικογένειες των πεσόντων και αγνοουμένων Καταδρομέων, και τέλος στην προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών και στην προαγωγή της Δημοκρατίας στον τόπο μας.
Η διακηρυγμένη θέση του Συνδέσμου, ότι δηλαδή «η υπόθεση της ελευθερίας της Πατρίδας μας είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων», βαθιά μας συγκινεί. Η σημερινή μαύρη επέτειος της βάρβαρης τουρκικής εισβολής τονίζει, ακριβώς, και υπογραμμίζει προς όλους την ανάγκη για ενότητα και ομοψυχία, που αποτελεί και το ασφαλέστερο εχέγγυο για την ευόδωση και την ευτυχή κατάληξη του εθνικού μας προβλήματος.
Το Μουσείο, το οποίο έχουμε τη χαρά να εγκαινιάζουμε σήμερα και το οποίο φιλοξενείται στο νεοκλασικό τούτο κτίριο του 1936, αποτελεί έκφραση των πατριωτικών και εθνικών αισθημάτων όλων των Εφέδρων Καταδρομέων, μελών του Συνδέσμου, αλλά και απόδειξη της αποφασιστικότητάς τους να παραμείνουν σταθερά προσηλωμένοι στα όσια και στα ιερά μας. Μαρτυρεί, ακόμη, το Μουσείο τούτο τη σταθερή και αμετακίνητη θέλησή μας για συνέχιση και κατάφαση της παρουσίας του λαού μας στη γη των πατέρων του.
Δεν αμφιβάλλουμε ότι ο ζήλος και ο ενθουσιασμός όλων σας και η χαρά και η συγκίνηση, που διαγράφονται στα πρόσωπά σας κατά τη σεμνή τούτη τελετή των εγκαινίων του Μουσείου του Συνδέσμου σας, θα συνεχίσουν να υπάρχουν ακατάπαυστα και στο μέλλον, ως ζωντανή πραγματικότητα και ως δημιουργική δύναμη στον ιερό και ιστορικό τούτο χώρο. Θα συντηρείται, έτσι, πάντοτε το Μουσείο ως εστία αγάπης και αφοσίωσης προς την Πατρίδα και ως χώρος αυταπάρνησης και αυτοθυσίας για τα μεγάλα ιδανικά της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας.
Με πολλή συντομία αναφέρουμε ότι στο πρώτο τμήμα του Μουσείου εκτίθενται γενικά εκθέματα οπλισμού, στο δεύτερο παρουσιάζεται η ιστορία των Καταδρομών, στο τρίτο φιλοξενείται σύγχρονο εκπαιδευτικό και συναφές υλικό και στο τέταρτο στεγάζονται με την πρέπουσα ιερότητα οι πεσόντες και αγνοούμενοι Καταδρομείς.
Η έκθεση, που αναπτύσσεται σε μια διαδρομή περιμετρική του υπερυψωμένου ισογείου του κτιρίου, καλύπτει χρονικά την περίοδο από την ίδρυση των Καταδρομών στην Κύπρο, το 1964, έως και σήμερα. Τα εκθέματα προβάλλονται σε τέσσερις αίθουσες και δύο ειδικά διαμορφωμένους διαδρόμους, ακολουθώντας χρονολογική σειρά, και επικεντρώνονται κυρίως στις πολεμικές επιχειρήσεις της περιόδου 1964 και 1974.
Βεβαίως, κάθε χώρος του Μουσείου έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία και αξία. Οπωσδήποτε, όμως, ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί στον επισκέπτη το Ηρώον με τις εγχάρακτες στήλες, αφού το κάθε όνομα, που αναγράφεται σ’ αυτές, αποτελεί και μια μοναδική ιστορία. Το όλο σκηνικό συμπληρώνει το αναμμένο καντήλι, που, φωτίζοντας τις εικόνες με τις άφθαρτες μορφές της φωτογραφοθήκης, διασώζει αθάνατες τις μνήμες.
Να πούμε, ακόμη, ότι το Μουσείο, που αποτελεί λαμπρό και ανεκτίμητο ανάθημα στις Καταδρομές του τόπου μας και που λειτουργεί ως Ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου, ανήκει, σύμφωνα και με την ταξινόμηση του Διεθνούς Συμβουλίου (ICOM) στην κατηγορία των ιστορικών-τεχνολογικών Μουσείων, που εξετάζουν και εκθέτουν μια συγκεκριμένη ανθρώπινη δραστηριότητα. Γι’ αυτό και είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα.
Αξιοσημείωτο, τέλος, είναι ότι όλοι οι χώροι του Μουσείου εκπέμπουν ένα ισχυρό αίσθημα αισιοδοξίας, πίστης και ελπίδας για την απελευθέρωση, την επιστροφή και τη δικαίωση, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη. Εκτιμούμε ότι το Μουσείο, καθώς εγκαινιάζεται σήμερα, ανήμερα της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής, έρχεται να διακηρύξει, δίπλα από το συρματόπλεγμα της κατοχής, ότι ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ. Αντίθετα, αντλώντας δύναμη και ενίσχυση, συνεχίζουμε τον αντικατοχικό μας αγώνα μέχρι την άγια ημέρα της απελευθέρωσης, της επιστροφής και της δικαίωσης!
Για όλους αυτούς τους λόγους, θερμά συγχαίρουμε το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων για την ωραία αυτήν πρωτοβουλία του να προχωρήσει στην ίδρυση του Μουσείου, το οποίο θα υπενθυμίζει προς όλους ότι είμαστε κληρονόμοι ενός λαμπρού ιστορικού παρελθόντος, αλλά και φορείς του ηθικού χρέους και του καθήκοντος προς τα όσια και τα ιερά της πατρίδας. Είμαστε βέβαιοι ότι τούτο θα αποβεί εστία συνεχούς ακτινοβολίας και πηγή πατριωτικής δραστηριότητας και προσφοράς.
Με αυτές τις σκέψεις εγκαινιάζουμε το Μουσείο και ευχόμαστε όπως, με τη βοήθεια του Θεού, σύντομα ευοδωθούν πλήρως οι αγώνες και οι θυσίες των Καταδρομέων μας, και γενικότερα του μαρτυρικού, ηρωικού και απροσκύνητου λαού μας. Ευχόμαστε, ακόμη, όπως το Μουσείο τούτο αποβεί χώρος ακάματης εργασίας και συνεχούς προσφοράς στον κοινό μας αγώνα, μέχρι την ημέρα που ο Ήλιος της Δικαιοσύνης θα φωτίσει και πάλι ολόκληρη τη νήσο μας. Ο Θεός μαζί σας. Ευχαριστούμε.
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
20 Ιουλίου 2010.