Ένα οξύμωρο γεγονός λαμβάνει χώρα όσον αφορά το θέμα της ανέγερσης καθεδρικού ναού στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας. Υπήρξε μία οργανωμένη προσπάθεια εκ μέρους μίας μερίδας πολιτών για την αναχαίτιση και ακύρωση των σχεδίων της Εκκλησίας της Κύπρου. Υποστηρίζουν ότι η κατασκευή του ναού θα καταστρέψει τον χαρακτήρα της Παλιάς Πόλης και ότι η πόλη δεν χρειάζεται μπετόν αλλά Κύπριους κατοίκους. Αυτό δημιουργεί διάφορα ερωτήματα όσον αφορά τα επιχειρήματα τους και τις προθέσεις τους.
Για ποίο χαρακτήρα της Παλιάς Πόλης μιλάνε; Για τον χαρακτήρα της εγκατάλειψης και του γκέτο αλλοδαπών; Δεν δημιουργήθηκε αυτός ο χαρακτήρας της πόλης, ο οποίος μόνο σαν κατάντια και ντροπή μπορεί να περιγράψει κανείς, λόγω της αδράνειας της δημαρχίας και της διοίκησης της πόλης; Η πόλη της Λευκωσίας έμεινε για δεκαετίες στο περίμενε με τους προηγούμενους δημάρχους να αρκούνται με τα εγκαίνια διάφορων καταστημάτων στην Λήδρας και Ονασαγόρου και τα οποία είχαν το θράσος να αποκαλούν έργα εντός της πόλης.
Επί δεκαετίες η πόλη έμεινε χωρίς επενδύσεις και επί δεκαετίες μαραζώνει. Άρα ο χαρακτήρας που δηλώνουν ότι θα καταστραφεί είναι ο χαρακτήρας της εγκατάλειψης, του γκέτο, του οικονομικού μαρασμού. Τι κάνανε όλες αυτές οι λεγόμενες οργανώσεις για να βοηθήσουν την πόλη, γιατί δεν κάνανε κάτι για την τοποθέτησης της σχολής καλών τεχνών, η μιας άλλης σχολής;, τι κάνανε για να βοηθήσουν γενικά, εκτός από το να κατακρίνουν ότι πάει να γίνει και δεν μας αρκεί μόνο αυτό, οι ίδιες οργανώσεις επηρεάζουν και την ανάπτυξη και της εκτός των τοιχών πόλης κρατώντας την όμηρο με την προϋπόθεση ότι επηρεάζεται η παλιά πόλη. Παραδείγματα σε έργα που εναντιώθηκαν αρκετά, όπως πλατεία Eλευθερίας, πλατεία Σολωμού, παλίο ΓΣΠ, η δημιουργία ψηλών κτηρίων, και άλλα πολλα. Και εδώ κρύβεται το οξύμωρο.
Εμείς όχι μόνο δεν θέλουμε να διατηρήσουμε το παρών τραγικό και μίζερο χαρακτήρα της Παλαιάς Πόλης αλλά αντιθέτως θέλουμε να επαναφέρουμε την παλιά αίγλη με επενδύσεις που θα αναζωογονήσουν τον ιστό και τις υποδομές της πόλης, προσελκύοντας έτσι κατ΄ επέκταση στην εντός των τειχών πόλη επιχειρήσεις, επισκέπτες και τουρίστες και το πιο σημαντικό νέα ζευγάρια με σύγχρονες ιδέες και αντιλήψεις.
Η αρχιτεκτονική του ναού όπως παρουσιάστηκε στα σχέδια είναι χαρακτηριστικά τρουλλοειδής Βυζαντινή όπως και πολλές άλλες εκκλησίες της παλιάς πόλης και της Κύπρου και δεν θα διαφέρει από τα υπόλοιπα κτίρια της πόλης αφού είναι καλυμμένη με την τυπική ανοιχτόχρωμη κυπριακή πέτρα που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των αρχοντικών της πόλεως, επομένως το επιχείρημα για δήθεν πολεοδομική αναστάτωση δεν ευσταθεί.
Πέραν του καθεδρικού ναού, η Αρχιεπισκοπή δεσμεύτηκε να ιδρύσει εκεί την Θεολογική Σχολή, να αναβαθμίσει την περιοχή με νέο βιβλιοπωλείο, την αποκατάσταση και επέκταση του παλιού κτιρίου του Ολυμπιακού, την αναβάθμιση και επέκταση των μουσείων στο Ίδρυμα Μακαρίου, την δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης. Παράλληλα, την δημιουργία νέων δημόσιων πλατειών για το κοινό, αναπαλαίωση των διατηρητέων οικοδομών, αναβάθμιση του Βυζαντινού Μουσείου, Πινακοθήκη, και άλλων πολιτιστικών χώρων που αποσκοπούν να δημιουργήσουν ένα δημόσιο πυρήνα που σε συνδυασμό με το παρακείμενο Δημοτικό Μέγαρο και άμεση σύνδεση με τους χώρους του θα ενθαρρύνουν την διακίνηση του κοινού διαμέσου της αυλής του καθεδρικού ναού προς το αρχοντικό του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου και προς το άγαλμα της Ελευθερίας. Όλα αυτά θα συμβάλουν στην επαναφορά των πολιτών στο αστικό κέντρο.
Το μόνο που θα αλλάξει δραστικά με την κατασκευή του ναού είναι η κορυφογραμμή της πόλης αφού ο ναός έχει ύψος πέρα των 22 μέτρων και άρα σαφέστατα ψηλότερος από τα τριγύρω κτίρια. Σήμερα η κορυφογραμμή μας χαρακτηρίζεται μόνο με τους μιναρέδες του Τζαμιού της Αγίας Σοφίας. Γνώμη μας είναι πως η οριζοντογραμμή της Λευκωσίας καλό θα ήταν να περιλαμβάνει ένα μεγαλοπρεπή ναό επάξιο και ισάξιο της ιστορίας της πόλης.
Αξίζει να σημειωθεί πως και η δική μας Κίνηση είχε εκφράσει τον σκεπτικισμό της προς το Ναό, όπως είχε αρχικά παρουσιασθεί και μάλιστα όταν αυτοί που σήμερα αντιδρούν δεν είχαν την παραμικρή ιδέα για το έργο. Όμως με τις νέες προσθήκες και το αναθεωρημένο σχέδιο, θα έπρεπε να είναι κανείς μωρός ή εξαιρετικά κολλημένος σε ιδεοληψίες για να μην αναγνωρίσει τη σαφέστατη αναζωογόνηση που θα προσφέρει στη πόλη αυτό το έργο.
Μας αφορά η ανάσταση της εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας. Θέλουμε να δούμε την οικοδόμηση του καθεδρικού ναού αφού θα δώσει το έναυσμα και το ερέθισμα για την προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων. Ευελπιστούμε ότι μια μέρα ο ναός, παρά το μέγεθος του, θα γεμίσει με γέρους, νέους και παιδιά, που θα αποτελούν την νέα γενιά Κυπρίων, την νέα γενιά Λευκωσιατών που θα γεννιούνται, ζουν και θα πεθαίνουν σε μία πόλη που ζει, που αναπνέει, σε μία πόλη για την οποία θα είναι περήφανοι όχι μόνο οι κάτοικοι της αλλά και ολόκληρη η Κύπρος. Αυτό είναι το όνειρο μας.
Ελπίζουμε ότι αυτό το όνειρο θέλετε και εσείς.
Κίνηση Πολιτών Κύπρου
Urban Cyprus Society
www.urbancyprus.org