Με αφορμή τη θρονική εορτή της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου, ο πανηγυρίζων Ιερός Ναός Του Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως Λευκωσίας, διοργανώνει σειρά εορταστικών εκδηλώσεων για να τιμήσει τη μνήμη του.
Ανάμεσα στις λατρευτικές και άλλες εκδηλώσεις που προγραμματίζονται, θα πραγματοποιηθεί, την Πέμπτη 10 Ιουνίου, στις 6 το απόγευμα, η υποδοχή των ιερών λειψάνων του Αγίου που φυλάσσονται στην Ιερά Μονή της Ελεούσας του Κύκκου. Τα λείψανα θα μεταφέρει ο έφορος της Μονής Κύκκου Αρχιμανδρίτης Αγαθόνικος και θα τα υποδεχθεί με τη δέουσα λαμπρότητα και ευλάβεια, εκ μέρους του κλήρου και του λαού της ενορίας, ο Θεοφιλέστατος Χωρεπίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος.
Αμέσως μετά, θα ψαλλεί Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός και την επομένη θα τελεστεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄, με τη συμμετοχή των μελών της Ιεράς Συνόδου.
Το βράδυ της 11ης Ιουνίου θα τελεστεί αγρυπνία, κατά την οποία θα ψαλλεί και ο Παρακλητικός Κανόνας του Αποστόλου Βαρνάβα.
Την Κυριακή 13 Ιουνίου θα τελεστεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, της οποίας θα προστεί ο Πρωτοσύγγελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Πυλιώτης.
Τα Ιερά Λείψανα του Αποστόλου Βαρνάβα θα παραμείνουν στην Εκκλησία της Δασουπόλεως μέχρι το απόγευμα της Κυριακής προς αγιασμό και ευλογία των πιστών.
Καθόλη τη διάρκεια της παραμονής των Λειψάνων, ο ναός θα παραμένει ανοικτός από τις 6.30 το πρωϊ μέχρι τις 9.30 το βράδυ.
Λουκάς Α. Παναγιώτου
----------------------------------------------
Ο Βίος του Αποστόλου Βαρνάβα
Στις 11 Ιουνίου, η Εκκλησία της Κύπρου τιμά με κάθε μεγαλοπρέπεια τη μνήμη του ιδρυτή και προστάτη της Αποστόλου Βαρνάβα. Ο Απόστολος Βαρνάβας «Ιουδαίος Λευίτης, Κύπριος τώ γένει», γεννήθηκε στην Κύπρο τον 1ο αιώνα μ.Χ. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ιωσής, όμως μετονομάστηκε σε Βαρνάβα, που σημαίνει «υιός παρακλήσεως», δηλαδή υιός της παρηγορίας, αφού «παρεκάλει πάντας τή προθέσει της καρδίας προσμένειν τώ Κυρίω».
Ο Βαρνάβας ανήκε στον ευρύτερο χορό των εβδομήντα Αποστόλων του Κυρίου. Το μέγεθος της προσωπικότητάς του ήταν τόσο μεγάλο, ώστε η Εκκλησία τον αναγνώρισε ως τον πρώτο μεταξύ των εβδομήντα, αλλά και ίσο με τους δώδεκα μαθητές. Ενδεικτικό της αναγνώρισης που έχαιρε μεταξύ των λοιπών Αποστόλων είναι το γεγονός ότι ο λόγος του αποτέλεσε εγγύηση αναφορικά με τους ενδοιασμούς που είχαν για τον Απόστολο Παύλο, αφού μέχρι τότε ήταν γνωστός ως διώκτης των Χριστιανών. Το γεγονός, λοιπόν, ότι ο Απόστολος Παύλος έγινε δεχτός στο χορό των Αποστόλων και κατέστη Απόστολος των Εθνών οφείλεται στην διορατικότητα του Αποστόλου Βαρνάβα.
Ο μεγάλος αυτός Απόστολος, μετά το διωγμό που ξέσπασε με Πρωτομάρτυρα τον διάκονο Στέφανο, έλαβε εντολή από τους Αποστόλους να πάει στην Αντιόχεια της Συρίας, προκειμένου να κηρύξει το ευαγγέλιο. Από την Συρία μετέβη, μαζί με τον Απόστολο Παύλο και τον ανηψιό του Μάρκο στην Κύπρο, στην Παμφυλία, στην Πισιδία, στο Ικόνιο και στην Λυκαονία, έχοντες ως συνεργάτη τον Ευαγγελιστή Μάρκο, ανηψιό του Βαρνάβα, ο οποίος και αποχώρησε όταν βρίσκονταν στην Πέργη της Παμφυλίας. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την αιτία, ο Παύλος και ο Βαρνάβας να ακολουθήσουν διαφορετική πορεία στη συνέχεια. Μετά την Αποστολική Σύνοδο ο Παύλος δεν ήθελε να συμπορευτεί με τον αποστάτη Μάρκο στη νέα περιοδία, γι’αυτό και ο Απόστολος Βαρνάβας, παρέλαβε το Μαρκο και επανήλθε στη νήσο μας, όπου διετέλεσε πρώτος Επίσκοπος της Εκκλησίας Κύπρου.
Το τέλος του υπήρξε μαρτυρικό αφού υπέστη θάνατο δια λιθοβολισμού από τους Ιουδαίους στη Σαλαμίνα (57-60 μ.Χ). Το σεπτό του σκήνωμα περισυνέλεξε και ενταφίασε σε μνήμα ο ανηψιός του Μάρκος, όπου εναπόθεσε και το χειρόγραφο Ευαγγέλιο του Ματθαίου. Μετά το γεγονός αυτό ο Μάρκος εγκατέλειψε τη νήσο.
Αρκετά χρόνια αργότερα, το 478, ο Απόστολος Βαρνάβας εμφανίστηκε στο όνειρο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Ανθέμιου και υπέδειξε σ’ αυτόν τον τόπο, όπου ήταν θαμμένος. Πράγματι, ο Ανθέμιος ανακάλυψε τον τάφο του Αγίου στην περιοχή της Σαλαμίνας πλησίον της Αμμοχώστου. Μέσα σε αυτόν και επάνω στα λείψανα του Απ. Βαρνάβα βρήκε το Ευαγγέλιο του Ματθαίου, που ο Μάρκος είχε τοποθετήσει κατά τον ενταφιασμό. Τότε, ο Αρχιεπίσκοπος Ανθέμιος πήγε στην Κωνσταντινούπολη, κρατώντας το Ευαγγέλιο, όπου συναντήθηκε με τον Αυτοκράτορα Ζήνωνα. Ο Ανθέμιος παρέδωσε το Ευαγγέλιο στον Αυτοκράτορα και αυτός του παραχώρησε τα τρία γνωστά αυτοκρατορικά προνόμια: να υπογράφει με κιννάβαρι, δηλαδή κόκκινη μελάνη, να φέρει κατά τις ιεροτελεστίες μανδύα πορφυρού χρώματος και να κρατά αντί επισκοπικής πατερίτσας το αυτοκρατορικό σκήπτρο.
Το Μοναστήρι του Αγίου και Ενδόξου Αποστόλου Βαρνάβα τελεί υπό τουρκική κατοχή από το 1974 και λειτουργεί ως μουσείο εικόνων, γι’αυτό και διατηρείται σε καλή κατάσταση, σε σχέση με άλλα ιερά μνημεία που βρίσκονται στα κατεχόμενα.
Παναγιώτης Θεοδώρου, Θεολόγος