Ο πατέρας Καλλίνικος θεωρείται σήμερα ένας από τους επιφανέστερους αγιογράφους στον πανορθόδοξο χώρο. Ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να αγιογραφεί στο κελί του, στην Ιερά Μονή Σταυροβουνίου.
Ο αγιογράφος μοναχός Καλλίνικος γεννήθηκε το 1920 στην Αθηένου της επαρχίας Λάρνακας της Κύπρου. Σε ηλικία 20 χρονών εισέρχεται στον μοναχικό βίο στην Ιερά Μονή Σταυροβουνίου και το 1946 αναχωρεί για το Άγιο Όρος, όπου και μυείται στην τέχνη της αγιογραφίας. Ακολούθως συμμετέχει στον απελευθερωτικό αγώνα, που διεξήγαγε η Ε.Ο.Κ.Α (1955-59) κατά του αγγλικού ζυγού. Μετά επισκέπτεται διάφορα μέρη, όπου ερευνά την τεχνική της τοιχογραφίας και των φορητών εικόνων και αποκομίζει γνώσεις και εμπειρίες. Στο Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά, μελέτησε την εγκαυστική τεχνική και κατάφερε να μυηθεί στα μυστικά των κηρόχυτων εικόνων. Μεγάλη επιθυμία του μοναχού Καλλίνικου είναι να ιδρυθεί Σχολή Αγιογραφίας.
Ο πατέρας Καλλίνικος δραστηριοποιείται στην τέχνη της αγιογραφίας για πενήντα και πλέον χρόνια, μεταλαμπαδεύοντας σε μας την παράδοση της εκκλησιαστικής αγιογραφίας, καταθέτοντας την πείρα και τις γνώσεις του, με εκθέσεις έργων του σε πολλές χώρες του κόσμου.
Βαθύς γνώστης και φορέας των ζωγραφικών παραδόσεων των Βυζαντινών αποδεικνύεται από το έργο του. Η τέχνη του έφερε την πρόοδο στην σύγχρονη αγιογραφία. Μια ιδιαίτερη τεχνοτροπία παρουσιάζουν τα έργα του σε σχέση με το σχέδιο, την αρμονία, το χρώμα, το ρυθμό. Το ωραίο κυριαρχεί στα έργα του και η καλαισθησία συνδέεται με το σκοπό ύπαρξης της αγιογραφικής τέχνης, η οποία, μεταξύ άλλων, προβάλλει στον πιστό τους αγίους μέσα στο θείο φως, αποδίδοντας έτσι την προοπτική που έχει ο άνθρωπος μέσα στη Βασιλεία του Θεού.
Στο πρόσωπό του, η Ελληνική Τράπεζα τίμησε την Τέχνη και τους δημιουργούς της, διοργανώνοντας έκθεση αγιογραφίας, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της πολυδιάστατης προσφοράς της, σε συνεργασία με το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο, στο κτήριο διοίκησης της Τράπεζας. Τα εγκαίνια της έκθεσης τελέστηκαν τη Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010, από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο.
Στην έκθεση, μετά από παράκληση του ιδίου του μοναχού Καλλίνικου, εκθέτονται δικά του έργα, κηρόχυτης και εγκαυστικής τεχνικής, την οποία έμαθε στο Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης του Όρους Σινά.
Σάββας Γούναρης, Θεολόγος.