Πραγματοποιήθηκε, σήμερα το πρωί, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, η καθιερωμένη-κοινή Δημοσιογραφική Διάσκεψη τού Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και τής Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, με την ευκαιρία τού 26ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων και τής διοργάνωσης σειράς εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό.
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, με την έναρξη της Δημοσιογραφικής Διασκέψεως, τόνισε ότι το πελώριο και ανθρωπιστικό θέμα-πρόβλημα τής διακρίβωσης τής τύχης τής ζωής των Αγνοουμένων μας, ήταν, είναι και θα παραμείνει, μέχρι την επίλυσή του, στην προμετωπίδα των στόχων και των προτεραιοτήτων τής Εκκλησίας. Εξέφρασε δε, την πεποίθηση, ότι «ο λαός μας έχει ευαισθητοποιηθεί αρκετά, και πρέπει να κρατήσουμε αυτή τη μνήμη ζωντανή, πρέπει να κρατήσουμε το λαό μας σε εθνική εγρήγορση και πρέπει συνεχώς να απαιτούμε την πλήρη διαλεύκανση του θέματος των Αγνοουμένων μας». Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος, ανέφερε, ότι «και εμείς έχουμε καθήκον και υποχρέωση να κρατήσουμε αναμμένη τη δάδα, έστω και αν φυσούν σφοδροί άνεμοι, δεν πρέπει κανείς από μας ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί, ούτε και να αποκαρδιωθεί». Ο Προκαθήμενος τής Εκκλησίας μας, σημείωσε, καταλήγοντας, πως, «πρέπει να επιμείνουμε μέχρι το τέλος, γιατί θέλουν δικαίωση και αυτοί που έφυγαν από τη ζωή, αλλά είναι και απαίτηση των οικογενειών τους, των παιδιών που δεν γνώρισαν τους γονείς τους, των συγγενών τους και των αδελφών τους».
Ο κ. Νίκος Θεοδοσίου, Πρόεδρος τής Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, με τη σειρά του, υπογράμμισε, ότι «ενώ φαίνεται πως πηγαίνουμε καλά στο θέμα των Αγνοουμένων μας, οφείλω να σας πω ότι δεν πηγαίνουμε καθόλου καλά. Το θέμα των Αγνοουμένων, δεν είναι οι εκταφές και οι ταυτοποιήσεις. Η διαδικασία των εκταφών και των ταυτοποιήσεων, αποτελεί μόνο μέρος τής διερευνητικής διαδικασίας». Ο κ. Θεοδοσίου, τεκμηριώνοντας την άποψή του, ανέφερε, πως, «όσον αφορά στο θέμα της ουσιαστικής διερεύνησης, για την οποία εντέλλεται η Τουρκία, δύο φορές, το 2001 και το 2009, από τις αποφάσεις τής Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δυστυχώς, η κατοχική χώρα, δεν έχει συνεργαστεί σε κανένα επίπεδο, δεν έχει διερευνηθεί ούτε μία υπόθεση, με αποτέλεσμα να μηδενίζεται ακόμη και αυτή η προσπάθεια των εκταφών. Θα είμαστε, όλοι συνυπεύθυνοι σε λίγα χρόνια, αν δεν ενεργήσουμε άμεσα, ούτως ώστε η Τουρκία να εμπλακεί στη διαδικασία της διερεύνησης, γιατί, αν μείνουν τα πράγματα ως έχουν και μετά από τις επίσημες δηλώσεις μελών τής Διερευνητικής Επιτροπής, με τις καλύτερες και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, δεν θα ταυτοποιηθούν τα οστά περισσοτέρων από τις μισές των περιπτώσεων τών Αγνοουμένων μας. Αν δεν περάσουμε σε ουσιαστική διερεύνηση, στην ουσία καταδικάζουμε εκατοντάδες των Αγνοουμένων μας, να παραμείνουν εσαεί Αγνοούμενοι». Ο Πρόεδρος τής Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, κατέληξε με τη διαπίστωση, ότι «ο λόγος που λέω ότι θα πρέπει να ενεργήσουμε τώρα, είναι γιατί σε λίγα χρόνια, όταν θα ολοκληρωθεί η υφιστάμενη διαδικασία και οι διεθνείς πιέσεις θα έχουν φύγει από την Τουρκία, αφού αυτή θα παρουσιάζει ότι υπήρξε πρόοδος, ότι έχουν ταυτοποιηθεί, σχεδόν, τα οστά των μισών των περιπτώσεων των Αγνοουμένων, ότι θα έχουν περάσει, πλέον, σαράντα χρόνια, τότε, και η διεθνής κοινότητα, φυσικά, θα θεωρεί αρκετά δικαιολογημένη την αντίδραση της Τουρκίας».
Ο κ. Νίκος Σεργίδης, Γραμματέας τής Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στις ενέργειες και στις δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν, μέσα στα πλαίσια τού 26ου Μαραθωνίου Αγάπης, προκειμένου να προωθηθεί η επιτακτική αναγκαιότητα επίλυσης τού μεγάλου και ανθρωπιστικού θέματος των Αγνοουμένων μας, με την πλήρη διακρίβωση τής τύχης τής ζωής ενός εκάστου εξ’ αυτών.
Τέλος, ο κ. Λάζαρος Λαζάρου, Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας και Ταμίας τής Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, αναφέρθηκε στα οικονομικά της Επιτροπής.
Κώστας Πρωτοπαπάς
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
21 Απριλίου 2010.