Τη Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010, ομάδα 150 φοιτητών από τη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επισκέφθηκε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, συνοδευόμενη από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου κ. Δημοσθένη Ασημακόπουλο και Καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μέσα στα πλαίσια της εκπαιδευτικής εκδρομής που πραγματοποιούν αυτές τις μέρες στην Κύπρο οι φοιτητές.
Τον Πρύτανη, τους Καθηγητές και τους φοιτητές υποδέχθηκε, εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, ο Θεοφ. Χωρεπίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος στην Αίθουσα Τελετών του Πολιτιστικού Ιδρύματος Μακαρίου Γ΄.
Ο Θεοφιλέστατος, αφού καλωσόρισε τους εξ Ελλάδος επισκέπτες προέβη σε μία τοπογραφική ενημέρωσή τους. Τους μίλησε για τον ιστορρικό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου, το παλαιό Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, καθώς και το νέο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1978, όπως επίσης και για το Πολιτιστικό Ιδρυμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, το οποίο βρίσκεται στον ίδιο χώρο. Επίσης, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, το οποίο αποτέλεσε το πρώτο πνευματικό φυτώριο της Κύπρου, αφού για πολλά χρόνια ήταν το «πανεπιστήμιο» της Κύπρου.
Ακολούθως, προέβηκε σε ιστορική αναδρομή του πληθυσμού της Κύπρου, αναφέροντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εκτός από τους Έλληνες Ορθόδοξους Χριστιανούς η Κύπρος περιλαμβάνει τους Μουσουλμάνους (Τουρκοκύπριους), τους Λατίνους, τους Μαρωνίτες και τους Αρμενίους. Ο Θεοφιλέστατος με την ευκαιρία υπογράμμισε ότι η Κύπρος είναι ένας πολυπολιτισμικός χώρος, όπου υπάρχει ισονομία και για όλους ισχύουν τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό βεβαίως αφορά τα εδάφη που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού ένα μεγάλο μέρος (το βορειοανατολικό τμήμα της Κύπρου, που αντιστοιχεί στο 37% του εδάφους) είναι κατακτημένο από τους Τούρκους εισβολείς, οι οποίοι, με τη δύναμη των όπλων, καταπατούν παράφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων Κυπρίων.
Ως εκτούτου, ο Θεοφιλέστατος υπογράμμισε το γεγονός ότι, παρόλο που οι Χριστιανοί Έλληνες της Κύπρου υπέστησαν επιδρομές και κατακτήσεις από ξένους λαούς στο διάβα των αιώνων και συνεχίζουν να υποφέρουν από την μπότα του τούρκου κατακτητή, έμαθαν να ζούν και να επιβιώνουν κρατώντας, μάλιστα, και διαφυλάσσοντας την ορθόδοξη και ελληνική τους ταυτότητα κατά ένα θαυμαστό τρόπο.
Μάλιστα, οι Κύπριοι δεν αγωνίζονταν μόνο για την ιδιαίτερή τους πατρίδα, αλλά και για τον ευρύτερο Ελληνισμό, αφού με κάθε ευκαιρία, έσπευδαν να συμπαραταχθούν με τους Ελλαδίτες αδελφούς και να τους υποστηρίξουν κατά τις δύσκολες ώρες του πολέμου. «Είναι δε χαρακτηριστικό», ανέφερε, ο Θεοφιλέστατός ό,τι στον πόλεμο του 1940 «ακόμη και τις βέρες τους έδιναν οι Κύπριοι για χάρη της Ελλάδας». «Η Κύπρος είναι συνδεδεμένη με την Ελλάδα, ως δύο σώματα με μια καρδιά. Οι Κύπριοι πάντοτε προσβλέπουν στο κέντρο του Ελληνισμού», πρόσθεσε ο Θεοφιλέστατος.
Στη συνέχεια ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο Εθνικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός εδώ και 36 χρόνια τονίζοντας την ανάγκη μιάς σοβαρής διευθέτησης του ζητήματος, ώστε να υπάρξει λειτουργική και βιώσιμη λύση.
Με την ευκαιρία, ο Μεσαορίας Γρηγόριος υπογράμμισε το διττό λειτούργημα της Εκκλησίας. «Δεν μπορεί να υπάρχει αγάπη και σχέση με τον Χριστό και μεταξύ των ανθρώπων και κατ’επέκταση με όλη την Ορθοδοξία, εάν δεν ενδιαφερόμαστε και για την ειρήνη και την ασφάλεια της πατρίδας μας. Πίστη και πατρίδα μέσα στις δύο χιλιάδες χρόνια χριστιανισμού είναι πράγματα αλληλένδετα. Ενώ στο πρόσωπο κάθε χριστιανού αυτά τα δύο είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένα, εντούτοις δεν συγχωνεύουνται μεταξύ τους, αλλά διακρίνονται». Και πρόσθεσε ότι «ο Επίσκοπος, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να ενδιαφέρεται μόνο για την πνευματική διάσταση του ανθρώπου, διότι έχει επίγνωση ότι ο άνθρωπος είναι ψυχοσωματική οντότητα». Συνεπώς, «όσο περισσότερο ενδιαφερόμαστε για την άνω Ιερουσαλήμ, δηλαδή τον Παράδεισο, τόσο πρέπει να ενδιαφερόμαστε για την εδώ Ιερουσαλήμ, την πατρίδα μας, γιατί ο Παράδεισος αρχίζει από αυτή τη ζωή». Ο Χωρεπίσκοπος Μεσαορίας διαβεβαίωσε τους Ελλαδίτες φοιτητές ότι «εμείς θα μείνουμε εδώ κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες να κρατήσουμε το λαό μας. Αυτό είναι το έργο μας. Βέβαια κάθε μας κίνηση γίνεται και θα γίνεται με σεβασμό στη διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου, της κάθε θρησκείας και του κάθε πολιτισμού. Οι πολίτες αυτής της πατρίδας έμαθαν να ζουν και να φιλοξενούν ανθρώπους με την ιδιοπροσωπεία τους και σεβόμενοι τη διαφορετικότητά τους. Δε φοβόμαστε κανένα. Αντίθετα, η Εκκλησία από τη φύση της μας μαθαίνει να αγαπούμε, να εκτιμούμε και να σεβόμαστε τον άλλο και ακόμη να τον βοηθούμε να κρατά τη διαφορετικότητά του».
Στη δική του ομιλία, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Ασημακόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου για τη φιλοξενία, αλλά και τον Θεοφιλέστατο, επισήμανε στους φοιτητές ότι «τα χώματα της Κύπρου είναι ιερά. Η Κύπρος είναι ένας ιδιαίτερος τόπος. Εδώ άνθησε ο πολιτισμός, προόδευσε η αγάπη, εφαρμόστηκαν με το παραπάνω οι εντολές του Χριστού, και διατηρήθηκε το λίκνο του Ελληνικού πολιτισμού». Ο κ. Ασημακόπουλος παρομοίασε τον τόπο μας με ένα ζωντανό εργαστήρι, «όπου εφαρμόζονται τα πάντα, αφού εδώ σπουδάζει κανείς τον πολιτισμό, εδώ βλέπει την εξέλιξη του σύγχρονου ανθρώπου, αλλά και δυστυχώς, την άτυχη για μας τους Έλληνες, ιστορική εξέλιξη, που περιλαμβάνει γεγονότα δυσάρεστα για τον τόπο μας».
«Είναι για μας καλή ευκαιρία», ανέφερε ο κ. Πρύτανης, «να δούμε πίσω από τα χείλη και τη γλώσσα των Ελλήνων της Κύπρου, για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε την πρόσφατη ιστορία της νήσου». «Η παρουσία μας και η περιήγησή μας στο χώρο αυτό, αποτελεί για όλους μας ένα μάθημα για τα πράγματα, για τα οποία κάποιοι άνθρωποι δώσανε το αίμα τους», πρόσθεσε.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε επίσης στην παρουσία του το 1969-70 στην Κύπρο, με τη στολή της Ελληνικής Δύναμης. «Γνώρισα ένα άλλο τόπο», είπε, «κάποιους άλλους ανθρώπους, που μίλαγαν την ίδια γλώσσα με μας και μάλιστα με κάποια στοιχεία από την αρχαία ελληνική. Όλα αυτά μας εκπαίδευσαν και μας ευαισθητοποίησαν».
Ο Δρ. Ανδρέας Φυλακτού, Διευθυντής του Πολιτιστικού Ιδρύματος Μακαρίου Γ΄, καλωσόρισε με τη σειρά του τους εξ Ελλάδος φοιτητές και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «είναι ευκαιρία να αναβαπτισθούν στα νάματα της ιδιαίτερής μας Πατρίδας, να γνωρίσουν την ιστορία, την αρχαιολογία και τον πολιτισμό που ανέπτυξε η Κύπρος» και υπογράμμισε ότι «Και εδώ Ελλάδα είμαστε. Δεν διαφέρουμε σε τίποτα, παρόλο που διάφορα γεγονότα μας έχουν απομακρύνει από τον εθνικό κορμό».
Εν κατακλείδι, ο Δρ. Φυλακτού ενημέρωσε τους φοιτητές για το Πολιτιστικό Ίδρυμα Μακαρίου Γ΄, το οποίο, όπως είπε «αποτελούσε οραματισμό του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄». «Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος οραματιζόταν τόσο ένα Πολιτιστικό, όσο και ένα Νοσηλευτικό Ίδρυμα, τα οποία είναι σήμερα, πραγματικότητα», σημείωσε. Το ένα είναι το Κέντρο Υγείας και το άλλο είναι το Πολιτιστικό Ίδρυμα Μακαρίου Γ΄ το οποίο, στεγάζεται στο χώρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Το Πολιτιστικό Ίδρυμα αποτελείται από το Βυζαντινό Μουσείο, που λειτουργεί από το 1982 και φιλοξενεί 300 βυζαντινές εικόνες, οι οποίες χρονολογούνται από τον 9ο μέχρι τον 19ο αιώνα• από μία μεγάλη Βιβλιοθήκη που φιλοξενεί άλλες μικρότερες βιβλιοθήκες, όπως αυτή της Φανερωμένης, η οποία είναι πολύ πλούσια σε Κυπρολογικό περιεχόμενο• από μια Πινακοθήκη, η οποία περιλαμβάνει έργα δυτικοευρωπαίκής τεχνοτροπίας και φιλοξενεί έργα που αφορούν την περίοδο του 1821• και από το Γραφείο Κυπριακής Ιστορίας, το οποίο λειτουργεί από το 1988 και έργο του είναι η καταγραφή της ιστορίας του τόπου μας. Αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του παρόντος έτους θα καλύψει την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Η επίσκεψη της ομάδας των φοιτητών στην Ιερά Αρχιεπισκοπή ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στο Μέγα Συνοδικό και περιήγηση στο δωμάτιο του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄.
Κατά την αναχώρηση τους, ο Θεοφ. Χωρεπίσκοπος Μεσαορίας, εις ανάμνηση της επίσκεψής τους, επέδωσε στον Πρύτανη κ.Ασημακόπουλο βιβλία και ένα ασημένιο εικόνισμα, το οποίο απεικονίζει τη συνάντηση του Απ.Παύλου με τον Ρωμαίο Ανθύπατο Σέργιο Παύλο στα Ρωμαϊκά ανάκτορα. Βιβλία έδωσε, επίσης, τόσο στους Καθηγητές, όσο και σε ολόκληρη την ομάδα των φοιτητών. Ο κ.Ασημακόπουλος επέδωσε στο Θεοφιλέστατο το ασημένιο έμβλημα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την ευκαιρία της 25ης επίσκεψης της Φιλοσοφικής Σχολής στην Κύπρο.
Μετά το πέρας της επίσκεψης, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.Χρυσόστομος, παρέθεσε γεύμα σε εστιατόριο της Λευκωσίας, προς τιμή του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθήνων, των Καθηγητών και των φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής.
Παναγιώτης Θεοδώρου