Σε επταετές πρόγραμμα αποκατάστασης των υποστατικών στον χώρο της και γύρω από αυτόν, με 24 νέα έργα που θα προσδώσουν νέα όψη στη γύρω περιοχή, προχωρεί η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Αυτό αποκαλύπτει στον “Φ” ο τεχνικός διευθυντής της, πολιτικός μηχανικός, Στέλιος Γεωργίου, ο οποίος διευκρινίζει ότι μερικά έργα που περιλαμβάνονται στο επταετές αυτό πρόγραμμα πέραν του καθεδρικού ναού, είναι η Θεολογική Σχολή, νέο βιβλιοπωλείο (εξασφαλίσθηκε ήδη πολεοδομική άδεια), η αποκατάσταση και επέκταση του παλιού κτιρίου του Ολυμπιακού, η αναβάθμιση και επέκταση των μουσείων στο Ίδρυμα Μακαρίου, η δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης, η αναπαλαίωση διατηρητέων οικοδομών και πολλά άλλα έργα. Σε ερώτηση πώς συνδέονται όλα αυτά τα έργα με το νέο καθεδρικό ναό, για τον οποίο εκδηλώθηκαν αντιδράσεις, ο κ. Γεωργίου αναφέρει: «Η Ιερά Αρχιεπισκοπή με αυτή την ιστορική πρόταση για τον καθεδρικό ναό σε γη που παραχωρεί στο Δημόσιο συμπληρώνει και τοπιοτεχνεί με διαχρονικό έργο αυτό τον ιερό χώρο. Παράλληλα, η δημιουργία νέων δημόσιων πλατειών, ο μεγάλος υπόγειος χώρος στάθμευσης για το κοινό, η αναπαλαίωση των διατηρητέων οικοδομών και η αναβάθμιση του Βυζαντινού Μουσείου, Πινακοθήκης, Βιβλιοθήκης και άλλων πολιτιστικών χώρων αποσκοπεί να δημιουργήσει ένα δημόσιο πυρήνα που σε συνδυασμό με το παρακείμενο Δημοτικό Μέγαρο θα συμβάλει στην επαναφορά των πολιτών στο αστικό κέντρο». Για την εξαγγελία της Δημόσιας Πλατείας, ο κ. Γεωργίου διευκρινίζει: «Με αυτή την πρόταση η Ιερά Αρχιεπισκοπή παραχωρεί μεγάλο μέρος του τεμαχίου της για την ανέγερση του καθεδρικού ναού. Η χωροθέτηση του νέου καθεδρικού ναού διαμορφώνεται πλέον ως Δημόσια Πλατεία με άμεση σύνδεση με τους χώρους του νέου Δημοτικού Μεγάρου και την ενθάρρυνση της διακίνησης του κοινού διαμέσου της αυλής του καθεδρικού ναού προς το αρχοντικό του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου και προς το άγαλμα της Ελευθερίας. Παράλληλα, πρόσβαση θα υπάρχει και από την πλευρά του Δημοτικού Μεγάρου στο μεγάλο δημόσιο υπόγειο χώρο στάθμευσης, χωρητικότητας πέραν των 150 οχημάτων». Για τον προτεινόμενο καθεδρικό ναό αναφέρει ότι αυτός «θα είναι βυζαντινού ρυθμού, σταυροειδής με τρούλο και μονόκλιτος. Θα είναι μονόκλιτος για να διασφαλίζεται απρόσκοπτη οπτική επαφή από όλα τα σημεία προς το σολέα και το ιερό. Οι αναλογίες του ναού βασίζονται στο ότι είναι μονόκλιτος με θόλο, διαμέτρου 14 μέτρων και θα αγιογραφηθεί ο Παντοκράτορας, με πρόνοια να είναι ορατός και από τις τρεις πύλες που θα γίνουν».
Για τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει για το μέγεθος και το ύψος του ναού, ο Στέλιος Γεωργίου αναφέρει: «Το μέγεθος είναι σίγουρα μεγαλύτερο από εκείνο του υφιστάμενου. Και αυτό γιατί οι λειτουργικές ανάγκες απαιτούν μεγαλύτερο ναό, εδώ και πολλά χρόνια. Τονίζουμε όμως ότι σε σχέση με άλλους καθεδρικούς ναούς στην Ευρώπη ίσως να είναι και ο μικρότερος. Σχετικά με το ύψος έχει γίνει πολεοδομική μελέτη και αυτό εξελίσσεται ισολογικά από έξι μέτρα κοντά στις διατηρητέες οικοδομές, σαν πυραμίδα μέχρι 22 μέτρα στη βάση του θόλου. Σημειώνω ότι το ύψος μειώθηκε σύμφωνα με υποδείξεις του Δήμου. Οι αποστάσεις της βάσης του θόλου από τα σύνορα θα είναι σε όλες τις περιπτώσεις μεγαλύτερες από το ύψος». Υπενθύμισε περαιτέρω ότι έχει γίνει και περιβαλλοντική μελέτη με θετικά αποτελέσματα, όπως και δύο φορές παρουσίαση στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος.
Μέρος ευρύτερης αναβάθμισης
Η πρόταση για το έργο του καθεδρικού ναού αποτελεί ουσιαστικά μέρος του συλλογικού έργου στο επταετές πρόγραμμα αναβάθμισης των υποστατικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στην εντός των τειχών Πόλη, αναφέρει ο τεχνικός διευθυντής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Στέλιος Γεωργίου (πηγή: Εφημερίδα Φιλελεύθερος, 15ης Μαρτίου 2010, σελ. 40).
"Η εντός των τειχών Λευκωσία θέλει πράξεις και όχι λόγια". Κείμενο της Κίνησης Πολιτών Κύπρου.
"Αναγκαία η ανέγερση καθεδρικού ναού". Κείμενο του κ. Νίκου Σιακόλα, Εκτελεστικός Πρόεδρος Ομίλου Σιακόλα.