Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο, επισκέφθηκε, σήμερα Τρίτη, 2 Μαρτίου 2010, ο Ελληνικής καταγωγής Γάλλος Πανεπιστημιακός Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιάννης Κατσιάπης. Ο κ. Καθηγητής, είναι στενός φίλος της Κύπρου εδώ και πολλά χρόνια, αλλά είναι η πρώτη φορά που συναντήθηκε με τον Μακαριώτατο.
Ο Μακαριώτατος υποδέχθηκε τον κ. Κατσιάπη στο Γραφείο του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, με τον οποίο και είχε μία εγκάρδια συνομιλία, κατά τη διάρκεια της οποίας, αντηλλάγησαν απόψεις, που αφορούσαν, κυρίως, στο εθνικό μας πρόβλημα. Παράλληλα δε, ο Μακαριώτατος, ενημέρωσε τον κ. Κατσιάπη για τις τελευταίες εξελίξεις στο εθνικό μας θέμα και του εξήγησε λεπτομερώς τη θέση της Εκκλησίας σ’ αυτό.
Από την πλευρά του ο κ. Καθηγητής, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η Εκκλησία της Κύπρου, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη λύση του Κυπριακού, αναλαμβάνοντας η Ίδια πρωτοβουλίες, αφού, όπως είπε, «δεν επιθυμώ να επέμβω στα εσωτερικά της Κύπρου, ούτε και έχω το δικαίωμα να το πράξω, αλλά φαίνεται ότι, τα κόμματα έχουν δυσκολίες». Επίσης, ο κ. Κατσιάπης, τόνισε ότι «η Εκκλησία με τον Μακαριώτατο θα μπορούσε να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού, αξιοποιώντας τις διάφορες επαφές και επισκέψεις, όπως αυτή του Πάπα, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο».
«Ένας ακόμη λόγος», πρόσθεσε, «που χρειάζεται η συμβολή και της Εκκλησίας, είναι γιατί στο εξωτερικό κανείς δεν γνωρίζει καλά το Κυπριακό. Ίσως η διπλωματία της Κύπρου θα μπορούσε να είναι πιο δυνατή και να έχει περισσότερες δραστηριότητες. Η Κύπρος, βέβαια, είναι μικρή χώρα, αλλά έπρεπε να είχε κάνει περισσότερα πράγματα. Η κοινή γνώμη στο εξωτερικό δεν είναι ευαισθητοποιημένη στο θέμα της Κύπρου, αφού σήμερα -ευτυχώς δηλαδή- δεν πεθαίνουν στην Κύπρο άνθρωποι, όπως συμβαίνει, δυστυχώς, στο Ιράκ ή στη Τσετσενία». Επομένως, από δημοσιογραφικής απόψεως, η προβολή του προβλήματος της Κύπρου είναι υπόθεση δύσκολη, γιατί δεν υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση.
Επιπλέον, «οι Μεγάλες Δυνάμεις υπολογίζουν την Τουρκία, ως μία μεγάλη αγορά, αλλά νομίζω ότι η Τουρκία δεν έχει μόνο προνόμια. Όσο αφορά στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκη Ένωση, η Τουρκία, έχει να αντιμετωπίσει το φόβο των Ευρωπαίων, που προκύπτει, λόγω της δράσης του Ισλαμισμού, αλλά και της παραβίασης των ανθρωπίνων διακαιωμάτων εκ μέρους της. Βέβαια, στην πλειοψηφία τους, οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι υπέρ της Τουρκίας, όχι, όμως, η Γαλλία και η Γερμανία. Υπάρχει γενική ανησυχία και προβληματισμός. Γι’αυτό το λόγο, εάν η Τουρκία θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να εναρμονιστεί με τις αξίες τις Ευρώπης, όπως π.χ. ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Εν κατακλείδι ο κ. Καθηγητής επανέλαβε ότι ο Μακαριώτατος, αξιοποιώντας τις σχέσεις του, μπορεί να προωθήσει αυτή την άποψη «ότι μπορεί η Τουρκία να μπει στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να γίνει, προηγουμένως, καλός συναίτερος». Και, τέλος, υπογράμμισε, ότι «η θέση της Εκκλησίας είναι ιδιαίτερα σημαντική».
Παναγιώτης Θεοδώρου