Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Λέοντος με την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, μέσα σε ευχάριστο κλίμα, στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κύριος Πρόεδρος υποδέχθηκε τον Σεβασμιώτατο μαζί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο, και τη συνοδεία τους, στο Γραφείο του.
Ο Αρχιεπίσκοπος Λέων εξέφρασε τη χαρά του για την ευκαιρία που δόθηκε να συναντήσει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τον ενθουσιασμό του, που πραγματοποιεί τη δεύτερή του επίσκεψη στη νήσο μας, αυτή τη φορά επισήμως, ώστε να γνωρίσει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς της Κύπρου και να προσκυνήσει τους ιερούς και αγιοβάδιστους χώρους αυτού του τόπου, όπου ο χριστιανισμός γεννήθηκε από τα πρώτα αποστολικά χρόνια.
Ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε ακόμη στην καταξιωμένη πορεία της Εκκλησίας Κύπρου, αλλά και στις καλές σχέσεις που διατηρούνται μεταξύ των Εκκλησιών Κύπρου και Φιλλανδίας, και ιδιαίτερα με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β’, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα τη Φιλλανδία. Επιπλέον, ο Αρχιεπίσκοπος Λέων τόνισε το ενδιαφέρον του φινλανδικού λαού προς τον χειμαζόμενο Κυπριακό λαό. Ολοκληρώνοντας, ο Αρχιεπίσκοπος Λέων ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την όμορφη και εγκάρδια υποδοχή που έτυχε.
Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού καλοσώρισε τον Σεβασμιώτατο και εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψή του, προέβη σε σύντομη ιστορική αναδρομή του Προεδρικού Μεγάρου, από τον καιρό της Αγγλοκρατίας μέχρι σήμερα, μίλησε για τον πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄, τα γεγονότα του 1974, καθώς και για τον τρόπο διαφυγής του Προέδρου Μακαρίου. Εν κατακλείδι, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι με την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Φιλλανδίας στην Κύπρο οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών και των δύο λαών διευρύνονται ακόμη περισσότερο.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή δώρων. Ο Σεβασμιώτατος χάρισε στον Πρόεδρο ένα φιλλανδικό δώρο παραδοσιακής τέχνης, αλλά και βιβλία, τα οποία αναφέρονται στην ιστορία και την τέχνη της Εκκλησίας της Φιλλανδίας. Ο κ. Χριστόφιας δώρισε στον Υψηλό μας επισκέπτη αντίγραφο αρχαίου σταυροειδωλίου, που συμβολίζει την μακραίωνη ιστορία του Κυπριακού λαού.
Παναγιώτης Θεοδώρου, Θεολόγου.
8 Φεβρουαρίου 2010