«Το Φιλοκαλικό Ήθος: Πρόταση Ζωής στη σύγχρονη πραγματικότητα», ήταν το θέμα του Συνεδρίου, που οργάνωσε η Παγκύπρια Ένωση Ελλήνων Θεολόγων το μεσημέρι του Σαββάτου 6 Φεβρουαρίου 2010.
Πρόκειται για το 32ο, κατά σειρά, ετήσιο Θεολογικό Συνέδριο της Ένωσης και φιλοξενήθηκε στην αίθουσα τελετών του Κέντρου Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου στον Αρχάγγελο, Λευκωσίας. Έλαβαν μέρος περίπου 200 θεολόγοι από ολόκληρη την Κύπρο, στελέχη από τους χώρους της Εκπαίδευσης και της Εκκλησίας.
Το Συνέδριο ξεκίνησε με προσευχή, που τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Χωρεπίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος και στη συνέχεια η βυζαντινή χορωδία της Π.Ε.Ε.Θ. έψαλλε επίκαιρους εκκλησιαστικούς ύμνους.
Ακολούθησε προσφώνηση από τον Επίτιμο Πρόεδρο της Ένωσης κ. Σταύρο Ολύμπιο και χαιρετισμός από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, τον οποίο διάβασε ο Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης κ. Μιχάλης Λοϊζίδης.
Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέας Δημητρίου, επισημαίνει στον χαιρετισμό του, ότι «το φιλοκαλικό μήνυμα είναι έντονα σημερινό, γιατί είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί στη μεταμόρφωση του ανθρώπου».
Ταυτόχρονα, ο κ. Δημητρίου, τονίζει παράλληλα, ότι «το φιλοκαλικό ήθος είναι μια πρόταση ζωής στη σύγχρονη πραγματικότητα, επειδή ο αγώνας των σημερινών χριστιανών είναι σκληρός και συνεχής, γιατί η αταξία θα υπάρχει πάνω στην κοινωνία εφόσον προέρχεται από την ελευθερία του ανθρώπου».
Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο Θεοφιλέστατος Χωρεπίσκοπος Αρσινόης κ. Νεκτάριος, ο οποίος ανέγνωσε και τον Χαιρετισμό του Μακαριωτάτου προς τους συνέδρους.
Στον χαιρετισμό του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β΄, υπογραμμίζει ότι «το εφετινό Συνέδριο αποτελεί μία ακόμη ξεχωριστή προσφορά προς το μαρτυρικό μας λαό και προς την ημικατεχόμενη σήμερα πατρίδα μας» και αναφέρεται στη σπουδαιότητα και επικαιρότητα του θέματός του, το οποίο μπροστά στις ελλείψεις και τις ανάγκες της εποχής μας «αποτελεί σίγουρα τη σπουδαία και αναγκαία πρόταση, ώστε με τη βοήθεια, το φωτισμό και τη χάρη του Θεού, να φτάσουμε στο γνήσιο άνθρωπο».
«Ζούμε σε μέρες δύσκολες, από πνευματική άποψη. Αρχές, αξίες και ιδανικά δοκιμάζονται σκληρά», σημειώνει ο Μακαριώτατος, για να επισημάνει ότι «η εποχή μας χρειάζεται - και έχει ανάγκη – τον αληθινό άνθρωπο, τον πνευματικό άνθρωπο, τον άνθρωπο του θεού. Χρειάζονται, ακόμη, οι καιροί μας τον χαριτωμένο και χαρισματικό άνθρωπο, για τον οποίο ο Δημιουργός Θεός έχει προετοιμάσει τον παράδεισο «από καταβολής κόσμου».
«Μπροστά σε όλα αυτά τα γνωρίσματα, τις ελλείψεις και τις ανάγκες της εποχής μας, το Φιλοκαλικό Ήθος, έτσι όπως το βίωσαν οι Πατέρες της Εκκλησίας μας και μας το παρέδωσαν, αποτελεί σίγουρα τη σπουδαία και αναγκαία πρόταση, ώστε με τη βοήθεια, το φωτισμό και τη χάρη του Θεού, να φτάσουμε στο γνήσιο άνθρωπο», συμπληρώνει.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, αναφέρει εν κατακλείδι στον χαιρετισμό του ότι ¨κάτω απ’ αυτά τα δεδομένα και σε απάντηση στην πνευματική κρίση, που μαστίζει και χαρακτηρίζει την εποχή μας, αλλά και για να φτάσουμε στον αληθινό και γνήσιο άνθρωπο της σύγχρονης πραγματικότητας, αναμφίβολα το Φιλοκαλικό Ήθος αποτελεί τη μεγάλη Πρόταση Ζωής».
Κατά την εναρκτήρια τελετή έγινε τιμητική αναφορά στο πρόσωπο και το έργο του πρώην Προέδρου της Π.Ε.Ε.Θ. κ. Σταύρου Ολύμπιου και του τέως Αντιπροέδρου π. Αντωνίου Καλογήρου, στους οποίους απονεμήθηκαν αναμνηστικά δώρα.
Στη συνέχεια, ο επίκουρος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Κορναράκης, ανέπτυξε το θέμα: «Αδιέξοδα και προοπτικές του σύγχρονου πολιτισμού υπό το πρίσμα του φιλοκαλικού ήθους» και ακολούθησε συζήτηση με συντονιστή τον Θεοφιλέστατο Χωρεπίσκοπο Αρσινόης κ. Νεκτάριο.
Ακολούθησε η εισήγηση του π. Αθανασίου Σιμωνοπετρίτη με θέμα: «Η Φιλοκαλία στη ζωή του Χριστιανού» και διεξήχθει ενδιαφέρουσα συζήτηση με συντονιστή, αυτή την φορά, τον Θεοφιλέστατο Χωρεπίσκοπο Αμαθούντος κ. Νικόλαο.
Με βάση τις δύο εμπεριστατωμένες εισηγήσεις, αλλά και τον ιδιαίτερα γόνιμο διάλογο, ο οποίος αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ο τέως Αντιπρόεδρος της Π.Ε.Ε.Θ. π. Αντώνιος Καλογήρου, παρουσίασε ,τέλος, τις δικές του εκτιμήσεις και τα πορίσματα των εργασιών του Συνεδρίου.
Λουκάς Α. Παναγιώτου
7 Φεβρουαρίου 2010