Πρώτα θα ήθελα να απαντήσω στο φίλο μου τον κ. Πουργουρίδη και να του πω ότι ως Βουλευτής μπορεί να πάει στη Βουλή και να εισηγηθεί την αλλαγή του Συντάγματος. Δεν είναι η πρώτη φορά που το έκαναν. Μπορούν να το ξανακάνουν, και ακόμη μπορούν να επιβάλουν και δικτατορία.
Εκείνο που έχω να του πω είναι ότι η Εκκλησία έζησε στη δισχιλιόχρονη πορεία της πολλές δικτατορίες, πολλούς άθεους Αυτοκράτορες είχε, που την πίεζαν, και μάλιστα Αυτοκράτορες που όταν περπατούσαν σειόταν ολόκληρη η γη. Και επέζησε, γιατί η Εκκλησία δεν είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα. Είναι θείο δημιούργημα και την προστατεύει ο Θεός και δεν φοβάται. Γι’ αυτό αντιπαρερχόμεθα όλες αυτές τις απειλές. Αν παραστεί ανάγκη να δώσουμε και όλη την περιουσία της Εκκλησίας, ό,τι έχει και δεν έχει, είμαστε έτοιμοι, και εγώ και όλοι οι Αδελφοί, να τη δώσουμε για τη σωτηρία της πατρίδας, και δεν μπορεί ο κ. Πουργουρίδης να μας λέγει ότι σπαταλούμε την περιουσία της Εκκλησίας. Ακόμη να πω και κάτι άλλο, ότι δηλαδή παρά την παγκόσμια οικονομική ύφεση η Αρχιεπισκοπή φέτος έδωσε 1,5 εκατομμύριο ευρώ περισσότερα από πέρυσι, για να συμπαρασταθεί στο πτωχό και στον άρρωστο, γιατί δε θέλαμε, η Εκκλησία να στερηθεί φέτος του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της. Υπογραμμίζουμε ότι όχι μόνο βιβλία θα αγοράζαμε και θα διανέμαμε στο λαό μας, αλλά όλη την περιουσία της Εκκλησίας. Η περιουσία της Εκκλησίας δεν είναι δική μας. Εμείς είμαστε διαχειριστές, και μάλιστα καλοί διαχειριστές. Μπορούν να έρθουν να δουν τα βιβλία μας, τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε. Είμαστε έτοιμοι τα πάντα να δώσουμε για την πατρίδα, όχι μόνο μερικά ψίχουλα.
Όσον αφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν ήθελα χθες να χαλάσω το θρησκευτικό κλίμα, εκεί όπου πήγαμε να χαιρετίσουμε και να πούμε χρόνια πολλά στους αρρώστους και να τους συμπαρασταθούμε. Σε εκείνον είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός ότι δεν υπάρχουν έποικοι. Εάν φέρει σχέδιο, το οποίο θα προνοεί ότι οι έποικοι δεν θα αποχωρήσουν από την Κύπρο, δεν νομίζω ότι θα θέλει παπά να του πει ότι δεν περνά. Δεν πρέπει να του κακοφαίνεται, όταν λέμε κάτι τέτοιο. Άκουσε τόσο από τον Τούρκο Πρόεδρο, όσο και από τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ότι στην Κύπρο θέλουν δύο κράτη, όχι όμως Ομοσπονδία, και μάλιστα λειτουργική Ομοσπονδία. Εάν φέρει τέτοιο σχέδιο, που να προβλέπει δύο κράτη, και πάλι νομίζω, δεν θέλει να του πούμε εμείς ότι δεν περνά από το λαό. Λέμε μερικές αλήθειες, και επειδή ο Πρόεδρος δεν είναι πρωτάρης -έχει πολλά χρόνια που προΐσταται μιας ολόκληρης παράταξης- πρέπει να μάθει να ακούει και αντίλογο. Έχουμε δημοκρατία, έχουμε ελευθερία του λόγου και δεν νομίζω ότι πρέπει να αναστατώνεται, όταν κάποιος κάνει μια δήλωση, που δεν του αρέσει. Δεν πρέπει να ακούμε εκείνα που μας αρέσουν μόνο. Πρέπει να ακούμε και εκείνα που δεν μας αρέσουν, φτάνει να είναι σωστά. Εμείς ευχόμαστε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιτύχει, για το καλό όλης της Πατρίδας, αλλά και για τον κάθε Κύπριο ξεχωριστά. Η ευχή πηγάζει από το κέντρο της καρδίας μας. Πραγματικά ευχόμαστε να πετύχει και να φέρει ένα σχέδο λειτουργικό, που θα είναι βιώσιμο, για να ζήσει αυτός ο τόπος ειρηνικά και ο λαός μας να ευτυχήσει στη γη των Πατέρων του.
Ιερά Αρχιεπισκοπή
31 Δεκεμβρίου 2009