Ένα μουσικό ταξίδι σε διάφορα μέρη του ελληνισμού με εκκλησιαστικούς ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια- κάλαντα, στέλνοντας το μήνυμα της αγάπης στον απανταχού ελληνισμό, παρουσίασαν για έκτη χρονιά η Βυζαντινή χορωδία \'\'Ρωμανός ο Μελωδός\'\' και η χορωδία της Κοινότητας Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού.
Στην χθεσινή τελευταία παράσταση των χορωδιών, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία παρουσία του Χωρεπίσκοπου Νεαπόλεως Πορφύριου, συμμετείχαν και ο Χορός Ιεροψαλτών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου \'\'Αγιος Ιωάννης Δαμασκηνός» και η γυναικεία χορωδία της Αρχιεπισκοπής.
Η πρώτη συναυλία με τη συμμετοχή της Βυζαντινής χορωδίας \'\'Ρωμανός ο Μελωδός\'\' και της χορωδίας της Κοινότητας Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού, δόθηκε στις 20 Δεκεμβρίου στην Λεμεσό, παρουσία του Χωρεπισκόπου Αμαθούντος Νικολάου, του κλήρου της πόλης και πλήθους κόσμου.
Το μουσικό ταξίδι που ενώνει τη θρησκεία με την παράδοση μεταφέρθηκε, στις 23 Δεκεμβρίου, στην Πόλη Χρυσοχούς, ύστερα από πρόσκληση του Δήμου της πόλης. Την παράσταση παρακολούθησε ο Χωρεπίσκοπος Αρσινόης Νεκτάριος.
Η Βυζαντινή χορωδία \'\'Ρωμανός ο Μελωδός\'\' έψαλλε Εκκλησιαστικούς Υμνους των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων και μαζί με τη χορωδία της Κοινότητας Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού, τραγούδησαν Παραδοσιακά Κάλαντα του Δωδεκαημέρου από την Κύπρο, Θράκη, Ηπειρο, Μακεδονία, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Πόντο, Μικρά Ασία κ.ά.
Στα Κάλαντα συμμετείχε και το Σχήμα Παραδοσιακών οργάνων της Μουσικής Σχολής της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού με βιολί, λαούτο, κλαρίνο, σαντούρι, κανονάκι, ούτι, ταμπουτσιά και τουμπερλέκι.
Το Μουσικό σχήμα απαρτίζουν οι Σπύρος Χατζηνικολάου - βιολί, Κυριάκος Γιωργάλλας - κλαρίνο, σαντούρι, Μάριος Ορθοδόξου - λαούτο, Νέστορας Γεωργίου - κανονάκι, Αντρέας Λεωνίδου - ούτι, Αναστάσης Καρασάββας - κιθάρα, κανονάκι, Σίμος Λάμπρου - σαντούρι και Αννα Αριστείδου - κρουστά.
«Μέσα από τους ύμνους της Εκκλησίας μας, τα άσματα του τόπου μας και του απανταχού ελληνισμού για τις μεγάλες αυτές εορτές της Εκκλησίας μας, προτείνεται μια διαφορετική προσέγγισή τους, με τρόπο που εκφράζει την παράδοση του τόπου μας. Με αυτές τις συναυλίες, μας δίδεται η ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε ένα μουσικό ταξίδι σε διάφορα μέρη του ελληνισμού, ακούοντας ύμνους της Εκκλησίας μας και τραγούδια- κάλαντα όπως τα τραγουδούσαν τα παιδιά την παραμονή των εορτών από σπίτι σε σπίτι, μεταφέροντας έτσι το πραγματικό νόημα των εορτών αυτών», αναφέρεται σε ανακοίνωση των χορωδιών.
Αναφέρεται, τέλος, ότι κυκλοφόρησε ο ψηφιακός δίσκος με τίτλο «Πάλιν Ακούστε Αρχοντες», το οποίο περιλαμβάνει εκκλησιαστικούς ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια - κάλαντα του δωδεκαημέρου.
Δήμητρα Νικολάου